5 najboljših zatiralcev plevela, varnih za hišne ljubljenčke! (2021)

pasji varovalci plevela

Obstaja veliko možnosti, ko gre za uničevanje teh nadležnih plevelov, hkrati pa tudi za zaščito vaših hišnih ljubljenčkov. Najti najboljšega zatiralca plevela običajno ni enostavno, saj jih je na trgu toliko, vendar je težko najti tistega, ki bo obdržal tudi vašega hišnega ljubljenčka.

Spodaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu hišnih ljubljenčkov, ki uničujejo plevel, in zakaj običajni zatiralci plevela niso najvarnejši za vaše najljubše štirinožne prijatelje.

Ključne sestavine, ki se jim je treba izogniti

Ko gledate sestavine za uničevanje plevela, se morate nekaterim poskušati izogniti, da bodo vaši hišni ljubljenčki varni. Številni zatiralci plevela lahko povzročijo blago reakcijo pri ljudeh in živalih, ki so z njimi v neposrednem stiku.

Glifosat

Nacionalni informacijski center za pesticide je opozoril, da je to lahko strupeno, če se živali, kot so vaši hišni ljubljenčki, dotaknejo ali jedo rastline, ki so zajete v tej kemikaliji.

Še posebej, če je kemikalija mokra, je to bolj strupeno za vaše hišne ljubljenčke. Če vaš hišni ljubljenček zaužije to kemikalijo, lahko to pokaže z izgubo apetita, zaspanostjo, bruhanjem in drisko.

Glifosat lahko razdraži vašega hišnega ljubljenčka, če je kemikalija še mokra na rastlini.

Povedati je treba, da je to sporna kemikalija. To je najpogostejša kemikalija, ki se uporablja pri uničevanju plevela. To je zelo učinkovita kemikalija, ki ubije vse, na kar je razpršeno.

Nekateri raziskovalci so dejali, da glifosat ne škoduje ljudem ali živalim, medtem ko so raziskave pokazale, da je lahko zelo škodljiv.

Če želite uporabiti tradicionalno sredstvo za zatiranje plevela, ki uporablja to kemikalijo, ga uporabljajte zmerno, saj ne želite tvegati zdravja in življenja svojega ljubljenčka, če ga zaužije.

Parakvat

lahko zastrupimo pse, ki ubijajo plevel

Paraquat je znan kot izjemno strupena kemikalija za najnevarnejše uničevalce plevela. Lastniki hišnih ljubljenčkov se morajo paziti sredstev za zatiranje plevela, ki vsebujejo to kemikalijo.

Ta kemikalija lahko povzroči brazgotinjenje v pljučih, kar lahko povzroči težave z dihanjem. Na splošno se je treba tej kemikaliji za vsako ceno izogniti zaradi varnosti vaših hišnih ljubljenčkov.

Organofosfati

Tako kot drugi dve kemikaliji, omenjeni zgoraj, je tudi organofosfat zelo strupen za vaše hišne ljubljenčke. Rečeno je, da lahko ta kemikalija škoduje živčnemu sistemu vašega ljubljenčka.

2,4-D (Timec)

2,4-D je še en pogost herbicid, to je rastlinski hormon, ki povzroči, da rastline širokih listov rastejo na neprimeren način, kar nato povzroči njihovo odmiranje. Pogosto se uporablja za nadzor rasti plevela na vaših travnikih.

Ta kemikalija vpliva na način rasti plevela/rastline. Rečeno je, da je varno za ljudi, če pa pride v stik s kožo, lahko povzroči draženje.

Tudi če ljudje vdihujemo hlape, lahko to povzroči kašelj, omotico in pekoč občutek.

Za hišne ljubljenčke, zlasti pse, so veliko bolj občutljivi na kemikalijo. Psi in mačke, ki so jedli ali pili izdelke, ki vsebujejo 2,4-D, so razvili bruhanje, drisko, izgubo apetita, letargijo in krče.

Ni rečeno, koliko 2,4-D mora vaš hišni ljubljenček porabiti, da se pojavijo ta vprašanja. Ni jasno, ali to lahko povzroči, da vaši hišni ljubljenčki ližejo razpršena območja. Čeprav lahko ta kemikalija na razpršenem območju zdrži do 3 dni.

Zato sem kot lastnik hišnih ljubljenčkov prepričan, da bi se temu radi izognili za vsako ceno.

Sethoxydim

Sethoxydim cilja na enokrilne (trave). Zasnovan je za uporabo na travniku, ki je že vzklil. V dveh tednih lahko plevel odmre. Velja za manj strupeno od drugih pogosto uporabljenih herbicidov.

Vendar je pri tej kemikaliji potrebna previdnost. Morda ni tako strupen, vendar lahko po zaužitju povzroči tresenje pri ljudeh, v velikih odmerkih pa lahko povzroči anemijo pri psih.

Sestavine, ki jih je treba iskati

uničevalec plevela škodljiv za pse

Ko se odločate, kaj bo učinkovit in varen uničevalec plevela. Poiskati morate sredstva za zatiranje plevela, ki vsebujejo ocetno kislino, ki bo kis. Kot je prikazano zgoraj, je kis odlična sestavina za uničevanje plevela.

Večina hišnih ljubljenčkov za zatiranje plevela vsebuje kis v visoki koncentraciji. Ne morete uporabiti samo običajnega kuhinjskega kisa, saj ni dovolj močan, da bi naredil karkoli.

Potrebujete visoko koncentracijo, približno 10 do 30%, da se bo kaj res zgodilo.

Druga sestavina, na katero morate biti pozorni, je sol, ki je lahko navzdol kot natrijev klorid. Tako kot kis je sol nestrupena snov, ki je naravni uničevalec plevela in trave.

Sol lahko samo nanesete na svoj vrt, tako da sol zmešate z nekaj vode in mešanico poškropite po plevelu, ki ga želite ubiti. Začnite s šibko raztopino soli in po možnosti poskusite uporabiti najšibkejšo raztopino.

Tako se boste izognili dolgoročnim težavam na tleh. Vendar pa ima skupna uporaba raztopine soli in kisa boljše rezultate, kar je razvidno iz nekaterih sredstev za zatiranje plevela.

Neselektivno proti selektivnemu

Nekateri zatiralci plevela so selektivni pri tem, kaj ubijejo, drugi pa ne. Zavedati se morate, kdo je vaš hišnim ljubljenčkom prijazen plevel.

Če vaš uničevalec plevela ni selektiven, to pomeni, da mu ni vseeno, kaj ubije, ubil bo vse, s čimer pride v stik.

To lahko vključuje vašo travno travo, če pride tja. Pri uporabi selektivnih in neselektivnih sredstev za zatiranje plevela je to le nekaj, na kar je treba biti pozoren.

Alternativni načini in izdelki za preprečevanje plevela

uničevalci plevela, ki so varni za hišne ljubljenčke

Zgoraj omenjeni zatiralci plevela so zaradi sestavin, uporabljenih v njih, varni za hišne ljubljenčke.

Vendar pa obstajajo tudi drugi načini zdravljenja vašega vrta, ki uporabljajo stvari, ki jih imate najverjetneje v svojem domu. Ti alternativni načini so 100% za vas in vaše hišne ljubljenčke.

Vrela voda

Vrela voda je preprost, a učinkovit način za uničevanje velikega števila plevelov in odpravo potrebe po uporabi herbicida. Vse, kar morate storiti, je, da napolnite veliko posodo z vodo in jo zavrite.

Nato segreto vodo nalijte na plevel, ki se ga želite znebiti.

Vendar pazite, da ne zalivate rastlin ali trave, ki jo želite obdržati. Za popolno uničenje plevela bo morda potrebno nekaj obdelav vode, vendar je to 100% netoksičen pristop.

Alelopatske rastline

Nekatere rastlinske vrste proizvajajo kemikalije, ki ubijejo druge rastline in jim preprečijo rast. Če te rastline vključite v svoj vrt, bo to pomagalo zmanjšati število plevelov, s katerimi se morate spopasti.

Tudi če zraste le majhna količina plevela, jih lahko ročno potegnete in tako prihranite karkoli na svojem vrtu.

S to strategijo pa boste morali raziskati, da ugotovite, katere rastline so primerne za uničevanje vašega plevela in ne vplivajo na druge rastline na vašem vrtu.

Gorenje

Sežiganje je preprost in učinkovit način za uničevanje plevela, vendar morate biti pri tem previdni. To je 100% netoksičen način, da se znebite težave s plevelom.