Akita vs Husky – Primerjava pasem psov! (2022)

Predloga Akita-Vs-Husky

Mnogi ljudje so si akite in huskiji zelo podobni. Resnica je, da so res zelo različni. Medtem ko sta obe vrsti psov znani po tem, da ljubijo hladno vreme in se morda celo uporabljajo kot psi za vprego, se tu večina njunih podobnosti konča.

Akita in Husky imata različne značilnosti in tudi različne osebnostne podrobnosti. Čeprav sta oba psa zelo pametna in tudi zelo krasna.

V tem vodniku si bomo podrobneje ogledali Akita proti Huskyju in le malo bolje spoznali obe pasmi. Razpravljali bomo o različnih stvareh o njih in delili drobne podrobnosti, ki jih ločijo drug od drugega.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Ameriška proti japonska Akita

Povzetek razlik med Akito in Huskyjem

Akita Husky
Stojna višina (palci) 24 do 28 20 do 24
Teža (funti) 70 do 130 35 do 65
Stopnje aktivnosti Visoko Izjemno visoka
zdravje Nad povprečjem Nad povprečjem
Cena 1200 $+ 1000 $+
Pričakovana življenjska doba 10 do 12 let 12 do 14 let
Temperament Zvest Zvest in ljubeč

Akita

Videz akite

Začnimo z Akito. The Akita je dejansko nekoliko večji od Huskyja. Njihova telesa so bolj čokata, njihovi plašči pa so tudi nekoliko debelejši. So velikanski plišasti medvedki, vendar so lahko pisani in mehki.

Akita je velik pes s potencialom, da stoji do 28 centimetrov visoko. So tudi precej zajetni in ko jih primerjate s Huskyjem, boste ugotovili, da bi lahko tehtali dvakrat več. To vam daje nekaj namigov na razliko.

Kot rečeno, Akita obožuje mraz in prihajajo iz regij s hladnim podnebjem. To zagotovo odražajo njihovi krzneni plašči. So puhasti in topli.

Videz

V uvodu smo se dotaknili nekaterih vidikov fizičnega videza, a res želimo iti dlje. Samec Akite lahko zraste v polni višini na približno 26-28 palcev. Samice so običajno le nekaj centimetrov nižje.

Kar zadeva višino, je Akita le nekaj centimetrov višja od Huskyja. Ponavadi so nekoliko kvadratne zgradbe. Najboljši način za opis tega je čokat in mišičast. Ti psi so veliki, ko so odrasli. Samec Akita lahko tehta tudi 130 funtov. Običajna teža odraslega samca je 100-130 funtov, kar je bistveno težje od Huskyja.

Psi Akita so videti močni in čvrsti in to je zato, ker so. To so pasma, ki se zaradi svoje velikosti in moči običajno izbere za pasje vprege.

Kar zadeva barve, boste našli Akito v 9 barvah. Obstajajo standardne barve, vendar seveda te barve niso le skladne na vseh področjih. Njihove oznake in vzorci plašča so ponavadi edinstveni in uporabljajo nekaj različnih standardnih barv. Najpogostejša barva je podobna tisti pri nemškem ovčarju, vendar na telesu akite.

Akita ima dvojno dlako. Njihova najbolj zunanja dlaka je puhasta in rahlo groba, a mehka. Imajo res debele repe, ki se zvijajo in to je morda ena izmed njihovih najbolj nepozabnih lastnosti.

Temperament

Zdaj pa se pogovorimo o osebnosti in temperamentu. Ti psi so bili rojeni za skrbnike in zagotovo so. Uživajo v odlični igri in so zelo blizu svojih družin. Naredili bodo vse, da zaščitijo svoje družine.

Zaradi tega so lahko nekoliko preveč zaščitniški. To je le del njihove osebnosti varuha. Zelo so usklajeni s tem, kar se dogaja okoli njih, in nenehno pazijo na grožnje in nevarnosti iz sveta.

Če ste tujec, bodo morda potrebovali nekaj časa, da vas spoznajo. Ko si prislužijo vaše zaupanje, postanete eden izmed njih, tudi če vas ni vsak dan. Potrebujejo le malo časa, da se ogrejejo za vas. Moraš si zaslužiti njihovo zaupanje, da bodo vedeli, da je varno, ko si v bližini.

Ko se Akita počuti udobno v vaši bližini, resnično pusti, da zasije svojo osebnost. Ponavadi so bolj resni, saj so na straži, vendar postanejo tudi igrivi in ​​neumni, ko jim je udobno. Za svojo družino so resnično velikanski medvedki in želijo vašo ljubezen in pozornost, kolikor ju lahko imajo.

Treba je omeniti, da se ne razumejo vedno z drugimi psi. To je res odvisno od njihove socializacije. Če so v bližini drugih hišnih ljubljenčkov, bodo najverjetneje še vedno alfa. To je le nekaj, česar se je treba zavedati.

Končno – Husky je znan po tem, da je zgovoren. Akita je tudi zelo zgovorna, vendar ne tako pogosto, da se o njej govori na ta način. Lajajo, vendar se tudi pogovarjajo in komunicirajo, morda ne toliko kot Husky.

Potrebe po usposabljanju in vadbi

Potrebe po usposabljanju in vadbi

Akito je res dokaj enostavno trenirati. So vaš varuh in zaščitnik. Prepoznajo, da ste njihov gospodar. Ne želijo si drugega kot ugajati vam. Hitro se naučijo ukazov in so zelo pametni.

Najboljši način za treniranje Akite je s pozitivno okrepitvijo. Ko naredijo nekaj, kar vas osrečuje, bodo verjetno ponovili to vedenje, ko bodo videli vašo srečo. Če se nanje odzovete s frustracijo, bodo to opazili, vendar bodo morda tudi nekoliko trmasti pri takem pristopu.

Upoštevajte, da ima Akita dominantno osebnost, kar je eden od razlogov, da pozitivna okrepitev deluje najbolje. Podobno morate pripraviti oder, da postanete šef. Če se ne pokažete kot njihov gospodar, bodo prevzeli nadzor. Ponovno se to naredi s strogostjo, a tudi prijaznostjo.

Kar zadeva vadbo, je Akita zelo aktivna in potrebuje prostor za tek in igro. Potrebujejo veliko telesne dejavnosti, po možnosti 60-90 minut telesne dejavnosti na dan.

Oglejte si več: Cockapoo vs. Cavapoo in Cockapoo vs. Poodle

Husky

Videz Huskyja

Zdaj pa si poglejmo Husky. Čeprav boste našli nekaj podobnosti, je Husky res precej edinstven in precej drugačen od Akite. Ti psi so res čudoviti. Prav tako so zelo pametni in ponavadi imajo malo neumnosti v svoji osebnosti.

Obstajajo zgodovinske zgodbe o junaštvu po zaslugi Huskyja, večinoma povezane s pasjo vprego. Morda poznate zgodbo o Baltu, ki je leta 1925 rešil vas pred davico. Manjši so od akite, a še vedno dostojne velikosti. Imajo tudi debelo dlako in se zelo dobro obnesejo v hladnem vremenu.

Videz

V nasprotju z Akito je Husky pravzaprav precej manjši. Moški Husky zraste le na približno 21-23 palcev v primerjavi z morebitnimi 28 palci Akite. Prav tako tehtajo bistveno manj.

Odrasel samec Huskyja bo tehtal od 45 do 65 funtov. Morda se spomnite, da je bila Akita 100-130 funtov, tako da je to bistvena razlika. Husky ima vitek okvir in čeprav so močni in mišičasti, so v primerjavi z njimi veliko manjši in ne tako široki. Veljajo za srednje pasmo.

Husky ima tudi 9 standardnih barv. Njihovi plašči imajo običajno odtenke črne, sive in bele ali odtenke rjave. Res je odvisno od psa. Njihove barve so precej standardne, vendar imajo edinstvene plašče z različnimi barvami ali vzorci na svojih plaščih.

Husky je rahlo puhast. Njihovi repi so ponavadi manj puhasti in le rahlo košati. Možno je, da se bodo tudi njihovi repi zvili. Haskije po videzu pogosto primerjajo z volkovi.

Ti psi imajo tudi dvojno dlako. Je rahlo groba, a tudi mehka in rahlo puhasta na otip. Obožujejo hladno vreme in se bodo na snegu in mrazu družili ure in ure, če jim dovolite.

Temperament

Govorili smo o tem, da je Akita prevladujoča. Husky je neodvisen, vendar mu ni treba biti vedno alfa v vsaki situaciji. So lahkotni, čeprav imajo zagotovo lahko trmasto žilico. Vso srečo, da bodo naredili nekaj, česar preprosto nočejo.

Hkrati pa so haskiji srečni. So prijazni, a se neznancev rahlo bojijo. So zaščitniški do svojih ljubljenih, vendar se nagibajo k postelji v svojem malem svetu, zato ni nujno, da se štejejo za psa čuvaja. Vendar so zelo zvesti in bodo zaščitili svoje ljubljene.

Huskiji so družabni. Radi imajo druge ljudi in se bodo razumeli z drugimi živalmi, če so ustrezno socializirani. Morda poskušajo biti do neke mere prevladujoči, vendar ne na enak način kot Akita.

Husky popolnoma ljubi pozornost. Zahtevali bodo vašo pozornost, če jim je ne boste kar tako namenili. Prav tako so ljubki medvedki. Želijo biti blizu vas in želijo vse stiske.

Huskiji so znani po svojih edinstvenih osebnostih. Veliko govorijo. Nekaj ​​lajajo, vendar v večini primerov govorijo več kot lajajo.

Potrebe po usposabljanju in vadbi

Potrebe po usposabljanju in vadbi

Zdaj pa se pogovorimo o treningu. Husky je ponavadi nekoliko trmast. Zaradi tega jih je lahko le malo težje trenirati. Vendar jih lahko dosledno trenirate. Pametni so. Imeti morajo cilje.

Huskiji so zelo pogosti za pasje vprege. Radi tečejo in se igrajo in so zelo močni. Tečejo lahko na dolge razdalje in se tudi hitro premikajo. Če se želite odpraviti na tek ali dolg sprehod, prinesite s seboj svojega Huskyja. Všeč jim bo.

Huskiji imajo veliko energije, zato boste morali to načrtovati. Potrebujejo vadbo in igro. Res potrebujejo prostor za tek. Načrtujte, da boste Huskyju zagotovili vsaj 90 minut telesne dejavnosti vsak dan. Ni nujno, da je to vse naenkrat.

Husky je tudi zelo okreten. Radi imajo igre in igrajo, ki jim predstavljajo izziv. Ustvarite lahko proge z ovirami ali uganke, ki jih spodbudijo k razmišljanju in strategiji in s tem se zelo dobro obnesejo!

Ker je Husky lahko nekoliko trmast, mora biti vaša taktika treninga kratka in sladka. Delajte z njimi v kratkih rafah, nato pa jih pustite pri miru in nadaljujte. Ne želite jih dolgočasiti s ponavljanjem za daljša obdobja. Prav tako jih želite prepričati, da jih usposabljanje zanima. Morda boste morali vzpostaviti rutino, da boste ostali dosledni, vendar jih ne delajte predolgo hkrati.

Huskiji ponavadi živijo dlje kot Akita. So zelo zdravi psi z dolgo življenjsko dobo. Dokler jim boste pozorni in skrbeli za njihovo zdravje, bodo prisotni še veliko let.

Povzetek Primerjava Akite proti Huskyju

Akita proti Huskyju

Naj vam tukaj malo povzamemo. Akita in haski sta psa za hladno vreme. Njihovi plašči so podobni na otip, čeprav so njihovi vzorci in barvni madeži precej različni. Akita je veliko večja od Huskyja. Šteje se za izjemno velikega psa, medtem ko je Husky srednji pes. Akita lahko tehta dvakrat več kot Husky.

Kar zadeva zdravje, so Huskiji bolj zdravi in ​​živijo dlje, vendar je Akita na splošno zdrav pes. Akita ima dominantno osebnost. Običajno so alfa. V večini primerov se res najbolje obnesejo kot edini hišni ljubljenček v domu, vendar jih lahko socializirate. Želijo vam ugoditi kot svojemu gospodarju, zato samo ugotovite, da ste vi glavni.

Oba psa sta popolnoma lepa in ljubka na svoj način. Vendar pa lahko iz teh različnih razlik vidite, da so v resnici zelo različni. Oba imata edinstvene manire in videz, ki ju precej razlikujeta.

Če ste lastnik psa začetnik, bi vam bil najverjetneje boljši Husky, vendar je to res vaša izbira. Oba psa imata veliko za ponuditi svojim lastnikom, le ponujata na različne načine. Oba sta zabavna in ljubka ter edinstvena.

O kateri pasmi razmišljate? Kaj vas ta pasma pritegne nad drugo?

Všeč vam bo tudi:

Še vedno niste prepričani o razlikah med Akito in Huskyjem? Oglejte si spodnji videoposnetek: