Ali diatomejska zemlja ubija bolhe? (2022)

Predloga Ali-Diatomejska-Zemlja-Ubija-bolhe

Ko se bliža poletje, postanejo težave z bolhami vse pogostejše, saj je ciklov izvalitve večine žuželk aktivnih, ko je vroče. So srbeči in dražeči hrošči, ki lahko povzročijo visoke veterinarske račune za vaše hišne ljubljenčke. Na srečo obstaja veliko praktičnih in cenovno dostopnih načinov za odpravo bolh.

Diatomejska zemlja velja za univerzalno rešitev za težave s hrošči, vendar ali lahko ubije tudi bolhe? V tem članku bom odgovoril na nekaj vprašanj o spojini in kako se bolhe nanjo odzivajo. Odgovoril bom tudi na dodatna vprašanja o pravilnem postopku uporabe tako v zaprtih prostorih kot na prostem.

Skratka, diatomejska zemlja ubija bolhe in deluje kot naravni insekticid. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti, kako uporabljati diatomejsko zemljo in kako ubija bolhe.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Kako se na naraven način znebiti bolh?

Kaj je diatomejska zemlja in ali lahko ubije bolhe?

Kaj je diatomejska zemlja in ali lahko ubije bolhe?

Diatomejska zemlja je spojina v prahu, ki se uporablja v izdelkih, kot so zobna pasta, zemlja in insekticidi. Primarna komponenta so fosilizirane diatomeje, vrsta protistov, podobnih algam. Po fosilizaciji jih zmeljemo v prah in zmešamo v različne spojine.

Razlog, zakaj je ta material koristen, je njegova sestava. Diatomejska zemlja je abrazivna, zato se dobro obnese kot polir za zobe in stroje. Je lahek in enostaven za proizvodnjo, in ker je večinoma silicij, ne škoduje okolju. Ocean je poln te spojine in poleg žuželk ni strupena za ptice, ribe ali druga bitja.

Zakaj diatomejska zemlja deluje kot insekticid? To je posledica tega, kako spojina absorbira vodo in lipide kot zelo sorpcijski material. Ko žuželke pristanejo na zemlji, se poje njihove voščene eksoskelete. Posledično večina vode v njihovih telesih izhlapi, zaradi česar umrejo zaradi dehidracije.

Ali lahko diatomejska zemlja ubije tudi bolhe? Vsekakor. Bolhe so odporne s močni eksoskeleti, ki se uprejo drobljenju in udarcem. Če diatomejska zemlja poje to plast, so dovzetni za dehidracijo in pogosto umrejo. Zato je spojina odlična za njihovo zatiranje in preprečevanje okužb.

Kako uporabljati diatomejsko zemljo za bolhe

Kako uporabljati diatomejsko zemljo za bolhe

K izkoreninjenju bolh boste morali pristopiti drugače, odvisno od vaše nastavitve. Diatomejska zemlja deluje za zdravljenje bolh tako znotraj kot zunaj, čeprav se metode nanašanja razlikujejo.

Oglejmo si nekaj najpogostejših vprašanj o tem, kako uporabljati to spojino in kako dolgo.

Uporaba na prostem

Na zunanjih površinah se bolhe gnečijo okoli virov hrane. Običajno se raje držijo okoli rastlin in smeti, saj krvi sesajo šele v odrasli dobi. Ličinke bolh se do zrelosti hranijo z organskimi snovmi, kot so listi in iztrebki.

Ali lahko uporabite diatomejsko zemljo za bolhe na dvorišču? Vsekakor.

Najboljši način za uporabo diatomejske zemlje na prostem je, da potresemo obroč okoli virov bolh. Če opazite, da se škodljivci gnečijo na določeni rastlini ali v bližini smeti, okoli njih ustvarite zanko belega prahu. Brisanje listov je tudi učinkovit. Bolhe ne bodo mogle pobegniti iz obroča brez smrtonosne izpostavljenosti spojini.

Zunaj bolhe ponavadi odložijo jajčeca v zemljo ali v bližini virov hrane. Posledično ta metoda zanesljivo prepreči, da bi nove žuželke dosegle zrelost.

Ker je diatomejska zemlja vpojna, ni tako učinkovita, ko je mokra. Obroče nanesite na svoje dvorišče, ko je suho, in ponovno nanesite po dežju. Ne skrbite za druge prostoživeče živali ali vaše rastline – ta spojina je smrtonosna le za žuželke. Na srečo pri tem ubije druge vrtne škodljivce, kot so polži.

Po nekaj urah se bodo vse bolhe, ki so izpostavljene diatomejski zemlji, začele dehidrirati in poginiti. Nato lahko kompleks pometete in ga v prostem času zavržete.

Preverite več: Ali alkohol ubija bolhe? in Zakaj moj pes spi med mojimi nogami?

Uporaba v zaprtih prostorih

Ali lahko uporabite diatomejsko zemljo za bolhe v hiši? Ja lahko.

V zaprtih prostorih bolhe radi prebivajo na preprogah ali hišnih ljubljenčkih. Uporaba diatomejske zemlje na živalih ni varna, saj je ob nenamernem zaužitju dražilna. Uporaba zmesi na preprogi je varnejši način za zmanjšanje njihovega števila.

Postopek zdravljenja je zelo podoben izkoreninjenju preproge hrošči. Najprej temeljito uporabite sesalnik na preprogi. Čeprav to ne bo odstranilo večine bolh, bo ubilo večino ličink in jajc.

Po temeljitem čiščenju površine preproge nanesite diatomejsko zemljo v obliki prahu ali razpršila. Vsak izdelek bo imel oznako, ki natančno določa, koliko spojine je treba uporabiti in kako dolgo. Bodite zelo previdni, da med nanašanjem materiala ne vdihnete ali zaužijete prahu, in razmislite o uporabi zaščitne opreme.

Kako dolgo pustite diatomejsko zemljo na preprogi za bolhe? Po nanosu priporočam, da maso pustite nemoteno vsaj pol dneva. Ko se žuželke temu izpostavijo, običajno preživijo le nekaj ur, vendar je veliko bolje biti varen in prepričan.

V tem času preprečite vstop hišnim ljubljenčkom ali majhnim otrokom v sobo. Za hišne ljubljenčke ali otroke, ki se dotikajo spojine, ni resnih zdravstvenih posledic, lahko pa pokvari proces izkoreninjenja bolh.

Ko ta čas mine, zmes previdno posesajte s preproge. Svetujem večkratno pometanje, da se izognete morebitnemu draženju kože zaradi ostankov.

Pogosto zastavljena vprašanja

Zdaj veste, kako uporabiti material za ubijanje bolh, tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Odgovorimo na nekaj pogostih vprašanj o tem, kako kupiti diatomejsko zemljo, druge uporabe materiala in še več.

Katero mešanico diatomejske zemlje naj kupim?

Za bolhe morate kupiti in uporabiti diatomejsko zemljo, primerno za hrano. Običajne različice mešanice so polne silikatov in so učinkovite le za filtracijo. Zemlja, primerna za hrano, je bolj vsestranska za uporabo, kot je zatiranje škodljivcev. K sreči je pri večini embalažnih steklenic in vrečk jasno navedeno, katere vrste vsebujejo.

Ali je diatomejska zemlja strupena?

Je strupena diatomejska zemlja

FDA navaja diatomejsko zemljo kot “na splošno priznano kot varno”. Vendar pa je polstrupena snov, ki lahko povzroči zdravstvene težave, če jo uporabljate nepravilno. Najboljši način, da se izognete draženju v pljučih, je, da se izognete neposrednemu zaužitju ali vdihavanju spojine. Pri ravnanju z njim uporabljajte obrazno masko in rokavice, tudi če kupite prečiščeno različico, primerno za hrano.

Če zaužijete nekaj spojine, ne skrbite. Telo absorbira malo diatomejske zemlje, ko ta vstopi v pljuča in prebavni trakt. Čeprav lahko občutite rahlo srbenje, suhost ali nelagodje, se bo mešanica, ki ste jo zaužili, čez nekaj časa izločila. Nekateri imajo pomisleke, da je diatomejska zemlja možna rakotvorna snov. Vendar pa je po podatkih Nacionalnega informacijskega centra o pesticidih znano, da so samo miši v nadzorovanem okolju s to spojino bolj dovzetne za pljučnega raka. Ni dokazov, da bi lahko predstavljal podobno nevarnost za človeško telo.

Ali naj uporabim diatomejsko zemljo ali borovo kislino?

Ko primerjamo diatomejsko zemljo in borovo kislino za bolhe, je odgovor večinoma stvar preferenc. Vendar pa obstaja ena razlika med metodami, ki jih morate upoštevati.

Glavna razlika so stranski učinki vsake metode. Kot smo že omenili, je diatomejska zemlja pri vdihavanju dražilna, vendar ne predstavlja nadaljnje nevarnosti za ljudi in njihove hišne ljubljenčke. Vendar pa Borova kislina lahko povzroči nekoliko hujše zdravstvene zaplete.

Borna kislina se absorbira skozi kožo, kar pomeni, da se ji je lažje izpostaviti. Ko oseba ali bitje pride v stik, lahko kemikalija povzroči kožni izpuščaji, bruhanje, slabost, glavoboli, letargija in tresenje. Manj strupena različica borove kisline, imenovana Borax, je sposobna povzročiti tudi te simptome v manjši meri.

Ko jih previdno ravnate in nanašate, izbira diatomejske zemlje ali borove kisline ni pomembna. Vendar pa ima prvi veliko manjše tveganje za neželene učinke in ga je težje uporabljati nepravilno. Zato svetujem uporabo diatomejske zemlje namesto borove kisline za bolhe.

Ali lahko uporabim diatomejsko zemljo za črve pri psih?

Ali lahko uporabim diatomejsko zemljo za črve pri psih?

Mnogi so navedli diatomejsko zemljo kot učinkovito sredstvo proti glistam za živali, kot so psi. Vendar pa učinkovitost te spojine pri odpravljanju škodljivcev v prebavilih ni enostavna. Veliko študij kažejo, da je diatomejska zemlja kot zdravljenje s črvi omejena ali pa ni opazna.

Večina veterinarjev priporočam proti tudi z uporabo spojine. Za to je nekaj razlogov.

Za začetek diatomejska zemlja ne deluje proti jajčecem črvov. Zaradi tega so obdobja uporabe za pse dolga in trajajo do približno mesec dni nenehnega hranjenja. Drugič, v tem času je vaš ljubljenček izpostavljen nenehnemu draženju v pljučih in prebavnem traktu zaradi abrazivnega, grobega prahu.

Kljub tveganjem spojina učinkovito odpravlja črve. Predlagam, da se o tem pogovorite z zaupanja vrednim veterinarjem, preden razmislite o hranjenju svojega ljubljenčka z diatomejsko zemljo, ki je primerna za hrano.

Zaključek za Ali diatomejska zemlja ubija bolhe

Ali diatomejska zemlja ubija bolhe?

Zdaj veste o sestavi in ​​uporabi diatomejske zemlje kot pesticida. Je izjemen proti bolham, saj jih pogosto ubije le nekaj ur po stiku. Je vsestranski in varen za uporabo tako v zaprtih prostorih kot na prostem, če z njim pravilno ravnate.

Čeprav je učinkovita spojina za zdravljenje škodljivcev, ne pozabite ravnati z njo previdno. Uporabite rokavice in obrazno masko, da preprečite vdihavanje, in pokličite a Center za nadzor zastrupitev če sumite na hude zdravstvene zaplete.

Všeč vam bo tudi:

Ali še vedno želite izvedeti več o diatomejski zemlji? Oglejte si spodnji videoposnetek: