Ali lahko psi jedo mochi? (2022)

pes je pojedel mochi

Vsako japonsko novo leto so mochi torte vse bolj priljubljene tako na Japonskem kot po vsem svetu. Te lepljive, zelo sladke in okusne riževe torte je enostavno narediti in so kot nalašč za praznovanja. Čeprav vsebuje veliko sladkorja, kar je rdeča zastava, ima mochi nekaj koristnih hranil. S tem v mislih lahko psi jedo mochi?

Mochi torte niso dobra malica za pse. Vsebnost sladkorja v teh pecivih je veliko previsoka, gluten iz riževe moke pa lahko poslabša alergije pri psu in celo povzroči zadušitev zaradi konsistence palic. Navadne, nesladkane mochi torte so v redu za pse v redkih zmernih količinah.

Mochi torte so narejene iz riža kot osnove strukture torte. Toda v teh tortah je tudi veliko sestavin, zaradi katerih so vprašljiva kot pasji priboljšek. V tem priročniku si bomo temeljito ogledali mochi torte in njihovo splošno varnost kot priboljšek za pse. Preberite, če želite izvedeti več.

Drugi članki, ki jih želite: Ali lahko Dog’s Eat Nutello? in Ali lahko Dog’s Eat Orange Chicken?

Iz česa je narejen mochi?

Iz česa je narejen mochi?

Mochi torte so narejene iz riževe moke riža mochiko, ta sladka japonska poslastica pa izvira iz starodavne Japonske.

Mochiko zmešamo z vodo in pustimo, da se strdi ob nenehnem mešanju, preden ga pretlačemo z kladivi, da nastane lepljiva, a trdna konsistenca testa. Sladkor je dodan mochijem za bolj običajno sladko mochi torto, lahko pa sladkor izpustimo tudi za navaden mochi.

Mochiju lahko dodate tudi koruzni škrob, ki pomaga boljšo konsistenco, in koruzni škrob ni nevaren za pse.

Pomembno je omeniti, da obstaja veliko različnih sort mochijev. Močiji, ki nimajo sladkorja, so zagotovo najbolj izvedljiva vrsta, ki jo lahko nahranite vašega psa kot prigrizek. Toda druge sestavine, pa tudi konsistenca in struktura torte, morda niso tako odlične za pse.

Oglejmo si najpogostejše sestavine mochi, da vidimo, kako sestavine reagirajo v sistemu psa.

Riževa moka

Kot že omenjeno, je mochiko najpogostejša vrsta riževe moke, ki se uporablja za ustvarjanje mochijev. Medtem ko je riž v najčistejši obliki za pse v redu, je derivat moke problematičen.

Moka lahko poslabša alergije pri psu in lahko povzroči alergijske reakcije. Čeprav je moka kuhana do konsistence, podobne želatini, je mochi še vedno pridobljen iz zelo glutenastih sort riža, gluten pa za pse sploh ni dober.

Voda

Voda je seveda dobra za pse in voda, ki jo lahko pridobimo tudi iz hrane, je še boljša, saj lahko pomaga ohranjati psa dobro hidriran. Vodo zmešamo z mochijem, da torti dodamo vlago in pomagamo, da se pravilno oblikuje.

Sladkor

Večina priljubljenih vrst mochi tort je sladka poslastica in vsebuje veliko sladkorja. To je poleg naravnih sladkorjev, ki jih najdemo v glutenastem rižu. Sladkih mochi kolačev zaradi vsebnosti sladkorja nikoli ne smete dajati psu.

Koruzni škrob

Mochi torte se običajno pretlačejo in posipajo s koruznim škrobom namesto s pšenično moko. To je koristna sestavina za pse, večina pasjih prigrizkov na trgu pa vsebuje ravni koruznega škroba.

Kot lahko vidite, je v mochiju nekaj varnih sestavin, nekaj pa tudi ne tako varnih sestavin za pse.

Oglejmo si podrobneje, kako je lahko mochi potencialno škodljiv, če ga hranimo psom.

Je Mochi škodljiv za pse?

Je Mochi škodljiv za pse?

Mochi torto, ki jo damo psu, je težko označiti z vidika varnosti, ker nobena od sestavin ni popolnoma strupena za pse.

Sladkor v zelo, zelo majhnih odmerkih običajno ne bo povzročal težav psu. Če pa bi pes pojedel celo sladko mochi torto, to nikakor ni dobro. Presežek sladkorja lahko poveča tveganje, da bo vaš pes zbolel za sladkorno boleznijo.

Poleg tega celo riževa moka, zlasti tista, ki se uporablja za mochi, ni dobra za pse iz različnih razlogov. Oglejmo si nekaj težav, s katerimi se lahko soočijo psi zaradi uživanja mochijev.

Nelagodje v trebuhu

Ne glede na to, ali gre za želodčne motnje, ki jih lahko povzroči preveč sladkorja, ali za nelagodje v trebuhu zaradi riževe moke, lahko mochi draži pasji želodec. Riževo moko ali katero koli vrsto moke psi zelo težko prebavijo.

To lahko povzroči želodčne krče, napihnjenost plinov in hude prebavne motnje. V hudih primerih lahko to povzroči smrt napihnjenost psa zaradi ekspanzije bi lahko ta torta povzročila v pasjem želodcu.

Plin in napihnjenost lahko povzročita težave z mobilnostjo pri psih, kar je eden od razlogov, zakaj se je treba mochijem izogibati kot prigrizku za pse.

Težave z dihanjem

Riževa moka lahko močno vznemiri alergije pri psu, če je vaš pes nagnjen k alergijam na moko. Ker se riževa moka razgradi v pasjem želodcu, to poveča alergijske reakcije na moko, ki lahko povzroči dihalne stiske pri psih.

Težave z dihanjem zaradi zaužitja mochija lahko izvirajo tudi iz kakršnega koli povezanega napihnjenja ali širjenja želodca, ki bi ga lahko povzročila riževa moka v pasjem želodcu.

Zadušitev

Zadušitev

Zadušitev se lahko pojavi, če pes jedo mochi zaradi sproščanja ekstrakta moke med žvečenjem ali nagnjenosti psov, da pogoltnejo priboljške cele.

Mochi torte so zelo gumijaste in lepljive tako med žvečenjem kot požiranjem. To so nekateri simptomi, povezani z smrti, povezane z mochijem pri ljudeh.

Psi imajo še bolj ozke dihalne poti in mišice požiralnika kot ljudje, zato bi lahko mochi torta za nekaj časa zlahka povzročila, da bi se pes zadušil, ko poskuša žvečiti in pogoltniti lepljivo torto. To bi se lahko še poslabšalo, če se mochi zaradi hude prebavne motnje dvigne nazaj do pasjega grla.

Če se vseeno odločite, da boste psa hranili z mochijem, je priporočljivo, da mu daste le en ali dva majhna koščka, kar velja za sladke ali celo navadne mochije. Cela mochi torta je preveč nevarna.

Pankreatitis

Kot že omenjeno, je mochi pridobljen iz visoko glutenskega riža. V kombinaciji z visoko vsebnostjo sladkorja v torti lahko to vodi do resnih težav, kot so sladkorna bolezen ali pankreatitis. Hranjenje psa z glutenom je kot metanje težkega kamna na kalkulator pasjega glikemičnega indeksa.

Gluten se pri psih zelo hitro spremeni v sladkor in maščobo. Tako sladkor kot odvečna maščoba sta neposredna sprožilca pankreatitisa pri psih. Čeprav navadni mochi drastično zmanjša porabo sladkorja za pse, je lepljiv riž še vedno velik problem, ko gre za nekaj, kot je pankreatitis.

Sladke mochi torte lahko tudi drastično povečajo raven sladkorja v krvi psa.

Ali lahko psi jedo sladoled Mochi?

Ali lahko psi jedo sladoled Mochi?

Psi ne smejo jesti mochi sladoleda. Sladoled sam po sebi je v smislu dajanja priboljška psom zagotovo ne. Vsebnost sladkorja v sladoledu je preko strehe, mleko iz sladoleda pa lahko povzroči tudi alergijske reakcije pri psih, ki ne prenašajo laktoze.

Sladoled mochi predstavlja te nevarnosti poleg možnih nevarnosti, ki bi jih lahko prinesli psi, ki jedo mochi sami. Kombinacija obeh sladic skupaj ni dobra ideja za pse, saj bi potem imeli pomisleke zaradi riževe moke, sladkorja v mochiju, poleg dodanega sladkorja in mlečnih izdelkov, ki jih najdemo v sladoledu.

Ali lahko psi jedo navaden mochi v zmernih količinah?

Ali lahko psi jedo navaden mochi v zmernih količinah?

Navadni mochi je verjetno najboljša vrsta mochijev, ki jih lahko daste svojemu psu kot poslastico. Navadni mochi nima dodanih sladkorjev, ki jih najdemo v tradicionalnih in sladkih mochi tortah, kot so mochi, ki jih jedo med praznovanjem.

Navadnemu mochiju tudi manjkajo različne vrste nadevov in konzervansov, ki jih najdemo v tradicionalnih mochijih. Vse to je dobro, vendar je še vedno nekaj pomislekov, ki temeljijo izključno na lepljivem rižu in konsistenci na osnovi moke, ki se uporablja za izdelavo mochi torte.

Glede na to, zelo majhni grižljaji navadnega mochija vašemu psu ne bi smeli povzročati težav. Če vaš pes kašlja ali kaže simptome nelagodja, nemudoma prenehajte hraniti psa mochi in spremljajte njegovo zdravje naslednjih nekaj ur.

Zaključek za Ali lahko psi jedo mochi?

Ali lahko psi jedo mochi?

Če povzamemo, mochi je okusna sladka poslastica za ljudi, vendar ni priporočljiva poslastica za vašega psa. Riževa moka in sladkor sta glavna področja skrbi, ko gre za hranjenje psa mochi. Poleg tega imajo številne vrste mochi sladke nadeve, slani mochi pa lahko vsebujejo tudi čebulo in česen.

Navadni mochi je na splošno v redu v zmernih količinah, vendar v zelo majhnih količinah.

Drugi članki, ki si jih lahko ogledate:

  1. Ali lahko psi jedo koruzni škrob?
  2. Ali lahko psi jedo kremni sir?
  3. Ali lahko psi jedo sir Pepper Jack?