Ali lahko psi jedo Nutello? Kaj morate vedeti! (2022)

Ali lahko psi jedo Nutello

Za tako priljubljen prigrizek bi se vsak s psom vprašal: »Ali lahko psi jedo Nutello?” Nutella je zaradi priljubljenosti postala glavna sestavina v večini gospodinjstev. Ker je namaz tako okusen, se lahko številni lastniki hišnih ljubljenčkov počutijo, kot da bi širili ljubezen do svojega pasjega spremljevalca, ne da bi vedeli, kakšne možne učinke ima Nutella na pse.

Psi ne morejo jesti Nutelle. Količina maščobe, sladkorja in čokolade psom ne bo prinesla nobene prehranske koristi in jih lahko zbolijo. Preberite, ali lahko psi jedo Nutello in kaj bi se lahko zgodilo, če bi to storili. Na koncu te objave smo podali tudi druge boljše alternative.

Preden se pomaknete navzdol po tem vodniku, »Ali lahko psi jedo Nutello,” si oglejte te podobne vodnike naše ekipe pri We Love Doodles: Ali lahko psi jedo kapre in Ali lahko psi jedo riževe hrustljave?

Ali je varno, da psi jedo Nutello?

Ali je varno za pse jesti Nutello

Čeprav je Nutella varna za prehrano ljudi, je ne smemo dajati psom. Nutella vsebuje teobromin kot kakav, vendar le v sledovih. Glede na to, da je kakav strupen za pse, je vsaka količina kakava nevarna.

Nekaj ​​najpogostejših simptomov, povezanih z uživanjem čokolade za pse, je:

 • Hiperaktivnost
 • Popadki
 • Anksioznost
 • Bruhanje
 • driska
 • Aritmije
 • Izjemno hiter srčni utrip
 • Zadihana
 • Tremor
 • Smrt

Kakšen je učinek uživanja Nutelle na vašega psa?

Kakšen je učinek uživanja Nutelle na vašega psa

Ena porcija Nutelle vsebuje osupljivih 21 gramov sladkorja in maščobe. Psi imajo velike težave s prebavo visoke vsebnosti sladkorja in maščob. Razdražen želodec je najpogostejši simptom prekomernega uživanja sladkorja in maščob, nenormalno visok vnos sladkorja in maščob pa lahko povzroči naslednje:

1. Pankreatitis

Pankreatitis Pasja Nutella

Trebušna slinavka je odgovorna za uravnavanje glukoze v krvi in ​​presnovo, prebavo hrane in sintezo hormonov. Ko vaš kosmati prijatelj zaužije obrok z visoko vsebnostjo maščob, se trebušna slinavka napihne, kar poslabša sintezo encimov in predstavlja resno tveganje za zdravje. Tveganje za pankreatitis je večje, ko se poveča poraba maščob.

Simptomi pankreatitisa se pogosto pojavijo med 24 in 48 urami po zaužitju in se sčasoma poslabšajo, če se ne zdravijo. Če se pankreatitis ne zdravi, je lahko smrtno nevaren. Če se odločite, da svojega psa pazite doma, ga odpeljite k veterinarju, če opazite kakršne koli znake pankreatitisa.

Simptomi pankreatitisa vključujejo naslednje:

 • Ponavljajoče se bruhanje
 • Vztrajna driska
 • Izguba apetita

Pankreatitis ima dve obliki:

 • Akutni pankreatitis: Akutni pankreatitis je najpogostejša vrsta pankreatitisa, a na srečo večina psov po zdravljenju popolnoma okreva.
 • Kronični pankreatitis: Ponavljajoči se napadi akutnega pankreatitisa lahko povzročijo kronični pankreatitis. Veterinar mora vašega psa pregledati, da ugotovi, kaj povzroča težavo.

Ob ustrezni terapiji takoj, ko se pojavijo prvi zapleti, lahko psi dobro okrevajo. Običajno pa se bodo morali postiti nekaj dni, še posebej, če so pogosto bruhali. Eksokrina insuficienca trebušne slinavke se lahko razvije tudi zaradi kroničnega pankreatitisa, ki povzroči izgubo velikega števila encimov.

Povezano: Zakaj moj pes poje samo ponoči in Zakaj moj pes zjutraj noče jesti?

2. Gastroenteritis

Gastroenteritis za pse

Gastroenteritis je zdravstveno stanje, ki se nanaša na vnetje želodca in črevesja. Gastroenteritis je motnja z več vzroki, kot so okužbe, tujki, bolezni, virusi, bakterije, zdravila in prehrana.

Gastroenteritis pri psih ima lahko naslednje oblike:

 • Metanje gor: Bruhanje je pogost simptom gastroenteritisa. Bruhanje je lahko videti rumenkasto in kremasto, pes pa lahko bruha, tudi če pred kratkim ni jedel. Po jedi ali pitju lahko pes namesto bruhanja zastaja usta ali suho bruhanje.
 • driska: Gastroenteritis lahko povzroči neprekinjene napade driske. Driska vašega psa se bo najverjetneje ponovila večkrat na dan z mehkim iztrebkom.
 • Blaga vročina: Vaš kosmati prijatelj lahko zaradi vnetja dobi blago zvišano telesno temperaturo.
 • Počasnost: Spoznali boste, da bo zanimanje vaših psov za dejavnosti, v katerih običajno uživajo, upadlo. Videti bodo počasni in neaktivni z malo ali brez apetita
 • Dehidracija: Nenehno bruhanje in driska bosta vašega psa sčasoma dehidrirala. Poleg tega pes, ki trpi za gastroenteritisom, morda ne želi ali ne more piti ničesar, vključno z vodo. Dehidracija je še posebej nevarna za zdravje vašega psa, saj lahko povzroči, da se telo izklopi.
 • Bolečine v trebuhu: Ko se psa dotaknete ali drgnete po trebuhu, lahko opazite, da postane razburjen ali neprijeten. Tudi vaš kosmati prijatelj se bo vzdržal ležanja na trebuhu ali nenormalnega gibanja.

Povezano: Zakaj moj pes nenadoma poje travo?

3. Disfunkcija centralnega živčnega sistema

Disfunkcija centralnega živčnega sistema pri psih

Teobromin pomembno vpliva na CNS vašega kosmatega prijatelja. Zato je potrebna le majhna količina, da negativno vpliva na vašega psa. Ker je CNS potreben za pravilno delovanje organov pri vašem psu, lahko vsaka poškodba hitro postane smrtno nevarna.

Več indikacij in simptomov vključuje naslednje:

 • Trepetanje
 • Popadki
 • Nepravilen srčni utrip
 • Nezavest
 • Težave z dihanjem

Ti znaki so nujna medicinska pomoč. Zato prej ko veterinar vidi vašega psa, večja je njegova možnost, da posreduje in reši situacijo, preden se poslabša.

Podobni vodniki za pse: Ali lahko psi jedo klementine in Ali lahko psi jedo Sour Patch Kids?

Kakšna je primerna količina Nutelle za psa?

Kakšna je primerna količina Nutelle za psa

Če želite svojega psa razvaditi, poskusite z drugačnim priboljškom, saj lahko Nutella povzroči več škode kot koristi. Predvsem pa, če vaš pes zaužije nekaj Nutelle, ki ste jo po nesreči polili po tleh, ne bo zbolel. Čajna žlička Nutelle verjetno ne bo škodila psu. Vendar so majhni psi še posebej ranljivi, saj lahko že čajna žlička povzroči blage učinke.

Kaj storiti, če vaš pes zaužije Nutello

Kaj storiti, če vaš pes zaužije Nutello

Če ugotovite, da je vaš pes pojedel Nutello, je prvi korak, da preverite seznam sestavin. Če sestavine vsebujejo ksilitol in druge oreščke razen lešnikov, bi bilo to nevarno za vašega psa. Če pa sestavine vsebujejo samo sladkor, lešnike, mleko, kanček čokolade in palmovo olje, bi moral biti vaš pes v redu.

Nutella ima le 6 % kakava in je brez ksilitola. Vendar se te sestavine lahko sčasoma spremenijo, zato preverite, ali je vaš ljubljenček slučajno okusil Nutello. Če na seznamu sestavin opazite ksilitol in oreščke, ki niso lešniki, se nemudoma obrnite na lokalnega veterinarja.

Vaš pasji prijatelj lahko zaradi vsebnosti čokoladne maščobe bruha ali dobi drisko, zato jih pozorno spremljajte in jih po potrebi vzeti ven. Čeprav so možnosti psa za razvoj življenjsko nevarnih zapletov po zaužitju majhne količine Nutelle neverjetno majhne, ​​se pripravite, da ga odpeljete na zdravljenje v bližnjo kliniko, če vaš pes zaužije prekomerno.

Poleg spremljanja simptomov pankreatitisa razmislite o enem od naslednjih načinov prve pomoči, če pes zaužije veliko količino Nutelle, preden ga odpeljete k veterinarju:

 • Poskusite izzvati bruhanje, da izločite Nutello iz psa
 • Preprečite dodatno absorpcijo Nutelle z aktivnim ogljem.
 • Ohranite primerno hidracijo za svojega psa, tako da zagotovite dovolj vode.

Prav tako se morate posvetovati z anamnezo vašega ljubljenčka, da ugotovite ustrezen potek ukrepanja. Če ima vaš pes v preteklosti sladkorno bolezen ali pankreatitis, se morate nemudoma obrniti na veterinarja. Visoka vsebnost maščob in sladkorja v Nutelli lahko poslabša že obstoječe bolezni in tako hitro ukrepa, da prepreči poslabšanje.

Podobni vodniki za pse: Ali lahko psi jedo oranžno piščanca in Ali lahko psi jedo ranč?

Ali so lešniki varni za uživanje psov?

Ali so lešniki varni za pse

Medtem ko lešniki v zmernih količinah niso nevarni za pse ter so nesoljeni in neobloženi, jih veterinarji in drugi strokovnjaki za hišne ljubljenčke ne zagovarjajo za vašega psa.

Lešniki lahko povzročijo zadušitev pri majhnih psih in zaprtje pri večjih psih. Poleg tega jih večji psi pogosto zaužijejo brez žvečenja, kar povzroči, da se lešniki ujamejo v črevesje, kar lahko povzroči resne težave.

Podobni vodniki za pse: Ali lahko psi jedo piščanca v pločevinkah in Ali lahko psi jedo bananin kruh?

Psom prijazne alternative za Nutello

Psom prijazne alternative za Nutello

Najboljša alternativa je arašidovo maslo, ki je psom bolj všeč kot Nutella. Lahko ga naredite kosnatega, finega ali debelega, kakor se vam zdi najbolj priročno. Priljubljena je pri psih in je v majhnih količinah varen nadomestek za Nutello. Seveda boste želeli preveriti seznam sestavin za zahrbten ksilitol, vendar je arašidovo maslo odličen nadomestek. Slastne so tudi druge vrste masla iz oreščkov. Vaš pes se bo počutil olajšano.

Priporočila izdelkov za pse: Najboljše kamere za razdeljevanje pasjih priboljškov in Najboljši razpršilniki za pasje priboljške.

Zaključek za “Ali lahko psi jedo Nutello”

Zaključek za Ali lahko psi jedo Nutello

Čeprav so možnosti, da bo vaš pes zbolel po zaužitju Nutelle, nekako majhne in glede na minimalno hranilno vrednost izdelka, obstaja veliko tveganje z majhno nagrado.

Poskrbite, da se vaš pes ogiblje od kakršnih koli čokoladnih izdelkov in mu dovolite, da uživa le priporočeno prehrano. Svojemu kosmatemu prijatelju lahko daste katero koli alternativo, na primer arašidovo maslo ali katero koli drugo maslo iz oreščkov, in užival bo brez tveganja bolezni.

Če najdete ta vodnik, »Ali lahko psi jedo Nutello,” koristno, si lahko ogledate te druge teme naše ekipe:

Izvedete lahko, s kakšno človeško hrano lahko hranite svojega psa, tako da gledate »10 človeških živil, ki jih lahko poje vaš pes” spodaj: