Ali lahko psi jedo oranžno piščanca? 3 alternative! (2022)

Ali lahko psi jedo oranžno piščanca

Ali lahko psi jedo oranžno piščanca? No – tukaj je tisto, kar morate vedeti. Ena izmed najzahtevnejših stvari pri pasjemu staršu je upiranje dajati psu človeško hrano. Vsakič, ko naročimo s seboj in jemo za mizo ali pred televizijo.

Kitajski obrok za jedi je priljubljena kuhinja po vsem svetu, pri čemer je oranžni piščanec pogost najljubši meni. Ob upoštevanju teh informacij se morda sprašujete, ali lahko psi jedo oranžno piščanca? Psi ne smejo jesti oranžnega piščanca.

Ko dajemo psom človeško hrano, pride do zmede, saj so nekatere stvari, ki jih jemo, za pse v redu. Oranžni piščanec vsebuje maščobo, sladkor, sojino omako in začimbe, ki lahko vznemirijo želodec vašega psa. Česen in čebula v oranžnem piščancu lahko povzročita potencialno smrtno strupenost, če jih zaužijejo psi.

Toda nekatere običajne sestavine bi lahko vašega psa pripeljale naravnost do veterinarja za nujne primere. V tem priročniku vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o varnosti oranžnega piščanca za vašega psa.

Preden se pomaknete navzdol po tem vodniku We Love Doodles, »Ali lahko psi jedo oranžno piščanca,« si oglejte te podobne vsebine: Ali lahko psi jedo kremni sir in Ali lahko psi jedo riževe krispije?

Iz česa je narejen oranžni piščanec?

Iz česa je narejen oranžni piščanec

Oranžni piščanec je trajna kitajska predjed, priljubljena zaradi svojega sladkega in pekočega okusa. Primarni okusi te jedi so citrusi in sladki, ki jim v vsakem grižljaju sledi privlačnost sočnega, pohanega piščanca. Piščančji koščki za to jed so običajno panirani in ocvrti ter nato obloženi s sladko pomarančno omako, ki jedi dala ime.

Čeprav se za pse morda ne zdi preveč slabo, preden dodamo omako, je omaka v tej jedi nedvomno nevarna za pse. Oglejmo si podrobneje sestavine oranžnega piščanca, ki so lahko škodljive za vašega ljubljenčka.

Povezano: Ali lahko psi jedo surove piščančje prsi in Ali lahko psi jedo piščanca v pločevinkah?

Katere sestavine oranžnega piščanca so nezdrave za pse?

Katere sestavine oranžnega piščanca so nezdrave za pse

Ena izjemna značilnost pasje hrane, ki jo je enostavno prepoznati, je njena splošna mehkoba. Psi so se skozi stoletja razvijali, da bi postali mesojede živali predvsem, zato to izključuje veliko tega, kar zaužijemo vsak dan. Zato visoka vsebnost natrija, sladkorja in začimb v jedi, kot je oranžni piščanec, ni povezana s splošnim prebavnim sistemom psa.

Psi predvsem jedo beljakovine kot piščanec, vendar pes potrebuje le minimalne količine natrija in sladkorjev vsak dan, da ohrani ustrezno zdravje. Ko torej dodate predelan sladkor, moko in koruzni škrob, začimbe in česen, je jed, kot je pomarančni piščanec, velik ne-ne.

Tu so posebne sestavine v oranžnem piščancu, zaradi katerih je jed slaba ideja za pse:

1. Olja

Oranžni piščanec je običajno ocvrt v olju. Jedilna olja, ne glede na sorto, so močno koncentrirana v maščobah. Psi lahko hitro pridobijo na teži, če jedo mastno hrano in jedilna olja zagotovo dosegajo ta prag. Jedilna olja niso popolnoma strupena za pse, vendar se jim je treba izogibati zaradi vsebnosti maščob.

2. Pomarančni sok

Ta jed je pripravljena s pomarančnim sokom ali pomarančnimi lupinami. Pomarančni sok ima visoko koncentracijo sladkorja, kar je slaba novica za pse s sladkorno boleznijo. Lupina pomarančne lupine ni ravno sladka, a visoka koncentracija citrusov bi lahko vašemu psu povzročila hude prebavne motnje.

3. Sladkor

Poleg pomarančnega soka večina receptov za pomarančne piščance zahteva, da se omaki doda sladkor. To daje jedi sladek okus. Sladkor je napolnjen s praznimi kalorijami, ki ustrezajo povečanju telesne mase, če niso pravilno pokurjene. Tako kot ljudje je tudi dodan sladkor ni na seznamu kot bistveno hranilo za pse. Preveč lahko izniči raven insulina pri psu in povzroči sladkorno bolezen.

4. Sojina omaka

Sojina omaka je glavna sestavina pomarančnega piščanca in če jo damo psu, lahko to zelo hitro povzroči zastrupitev s soljo. Sojina omaka je narejena iz sojinih zrn, ki za pse niso strupene, problem pa predstavljajo sol in druge sestavine. Psi bi smeli prejemati natrij samo iz svoje posebej pripravljene pasje hrane z a 0,07 % dnevnega vnosa natrija samo v suhi hrani za pse.

Odvisno od blagovne znamke sojina omaka vsebuje približno 1000 mg natrija v eni sami žlici. To daleč presega dnevne potrebe psa po natriju. To lahko privede do visokega krvnega tlaka in možne poškodbe ledvic, če pes prenajeda. Poleg tega sojina omaka običajno vsebuje tudi ekstrakt česna in čebule. Obema tema sestavinama se je treba za vsako ceno izogibati.

5. Česen in čebula

Česen in čebula sta certificirana osnovna sestavina v prehrani skoraj vsake osebe. Težko si je predstavljati dieto, ki bi se morala izogibati tem plodovitim sestavinam, a to je realnost za pse. Družina rastlin Allium, kamor spadata česen in čebula, vsebuje škodljive sestavine za pse, ki lahko močno poškodujejo pasje rdeče krvne celice.

Oranžni piščanec lahko vključuje sesekljano čebulo in česen v sami jedi ali potresen v omako. Sestavina tiosulfat povzroča to in ta sestavina je prisotna ne glede na to, v kakšni obliki sta česen in čebula, surova ali v prahu. Samo zaradi tega je jed za pse za vsako ceno onemogočena.

6. Začimbe

Ko gre za celotno prehrano psa, čim bolj gladko, tem bolje. Oranžni piščanec lahko vključuje rdeče kosmiče čilija ali pa je pripravljen celo s čilijem, narezanim na kocke, odvisno od vašega naročila. Začinjene sestavine lahko močno motijo ​​pasji prebavni trakt. Začimbe bi lahko povzročile tudi hude alergijske reakcije pri psih, občutljivih na kapsaicin.

Ali lahko psi jedo oranžno piščanca v zmernih količinah?

Ali lahko psi jedo oranžno piščanca v zmernih količinah?

Zaradi prisotnosti česna, čebule in sojine omake se vzdržite, da bi svojemu psu kdaj dali jed, kot je oranžni piščanec. Koncentracije sladkorja, maščobe in natrija bi bile verjetno v redu z enim ali dvema kosoma. Kljub temu lahko zgornje sestavine povzročijo nujne primere, odvisno od količine, dodane jedi.

V takih okoliščinah se je najbolje izogniti skušnjavi. Svojemu psu lahko ponudite veliko varnih nadomestnih možnosti, da preprečite prosjačenje (več o tem spodaj).

Povezano: Kako skuhati piščanca za psa in Ali lahko psi jedo piščančjo kožo?

Alternativa oranžnemu piščancu za pse

Alternativa oranžnemu piščancu za pse

Ko sedite in pojeste svojega oranžnega piščanca, razmislite o pripravi ali nakupu podobnih prigrizkov, ki jih boste dali svojemu psu. Tukaj je nekaj bližnjih in varnih alternativ oranžnemu piščancu, ki ga lahko daste svojemu psu.

1. Kuhane piščančje prsi in riž

Kuhanje piščanca je najboljši način za pripravo te beljakovine za pse, je pa tudi odličen vir beljakovin. Kuhanega piščanca, ki ni začinjen, je varno dajati svojemu psu v zmernih količinah. Kuhani riž je varen tudi za pse in je priljubljeno zdravilo s kuhanim mesom za pse z razdraženimi želodci.

Izogibajte se dodajanju kakršnih koli začimb piščancu in rižu, vključno s soljo. Čeprav se to morda zdi blazno, psi ne bodo poznali razlike in bi morali jed z veseljem požreti. Poskrbite, da boste piščanca kuhali dovolj dolgo (20 do 30 minut), da zagotovite, da je popolnoma kuhana. Surov ali premalo kuhan piščanec predstavlja enako tveganje za zdravje psov kot za ljudi.

2. Pasji priboljški z okusom piščanca

Najlažji nadomestek, ki bi zadovoljil svojega psa, bi bile pasje dobrote z okusom piščanca. Nekatere pasje priboljške so lahko napolnjene s preveč soli, umetnimi sestavinami ali barvili. Poskusite in kupite priboljšek, ki uporablja ekološke sestavine ali omejuje število konzervansov v prigrizkih.

3. Piščanec in nesladkana jabolčna omaka

Ker je oranžni piščanec običajno sladek, si lahko pripravite kuhanega, na kocke narezanega piščanca, pomešanega z nesladkano jabolčno omako. Jabolka so na splošno varno za pse, če se daje zmerno.

Priporočljivo je, da kupite nesladkane sorte jabolčne omake, saj se s tem zmanjša skupna količina sladkorja v omaki. Piščanca narežite in ga zmešajte s približno skodelico jabolčne omake. Vaš pes ima lahko zdaj splošno predstavo o tem, kaj jeste.

Povezano: Ali lahko psi jedo piščančjo juho z rezanci in Najboljša pasja hrana brez piščanca.

Ali naj obvestim veterinarja, če je moj pes jedel oranžno piščanca?

Ali naj obvestim veterinarja, če je moj pes pojedel oranžno piščanca

Z vsemi temi informacijami, ki so vam na voljo, boste morda panični, če svojemu psu date oranžnega piščanca. Ni razloga za preplah, razen če vaš pes začne kazati simptome, ki niso normalni.

Če vaš pes popije veliko vode, je to normalno zaradi vsebnosti natrija v posodi. Pričakovati je tudi, da se bo vaš pes posušil, kar je lahko posledica prebavnih motenj ali začimb, ki se z njim ne strinjajo.

Takoj pokličite svojega veterinarja, če vaš pes začne bruhati, hitro dihati, ima hiter srčni utrip v mirovanju ali je videti bled ali rumen. Ti simptomi so povezani z morebitno toksičnostjo česna ali čebule ali celo poškodbo ledvic zaradi vsebnosti natrija. Spremljajte vedenje svojega psa nekaj ur.

Povezano: Ali lahko psi jedo piščančji nugget in Najboljša hrana za pse z visoko vsebnostjo vlaknin.

Zaključek za “Ali lahko psi jedo piščanca”

Zaključek za Ali lahko psi jedo piščanca

Če povzamemo, svojemu kužku se ne smete dajati oranžnega piščanca. V tej jedi je za pse preveč nevarnih in nezdravih sestavin. Še bolj tvegano je jesti oranžne piščančje jedi, saj je težko preveriti natančne sestavine, uporabljene pri pripravi jedi. Razmislite o nekaterih zgoraj omenjenih varnih alternativah za vašega psa, da se ne bo počutil izpuščenega, ko boste jedli oranžno piščanca.

Za več vodnikov, podobnih temu članku, »Ali lahko psi jedo oranžno piščanca,« si lahko ogledate:

Več o tem, kaj lahko psi jedo ali ne morejo jesti, lahko izveste tako, da si ogledate »10 človeških živil, ki jih lahko poje vaš pes” spodaj: