Ali lahko psi zmrznejo možgane? (2022)

Ali lahko psom zmrznejo možgani

Ob kužku in mrzli sladici se verjetno sprašujete: »Ali lahko psi zmrznejo možgane?” Nič ni boljšega od izkušnje uživanja sladoleda v vročem poletnem dnevu. Potem začne vaš pes cviliti – vročina se je tudi dotaknila njega.

Iztegnete roko, da svojemu kužku ponudite nekaj ližkov, da se ohladi, vendar na sredini oklevate: ali lahko psom zmrznejo možgani? Psi lahko doživijo zamrznitev možganov, če prehitro pojedo sladoled. Občutili bodo mravljinčenje živcev zaradi hitrega zoženja krvnih žil, ki ga spremljajo ostre bolečine v predelu glave.

Naučite svojega psa, da jesti počasi, ali pa se popolnoma opustite hladnim dobrotam, da se izognete temu neprijetnemu občutku. Ta objava govori o tem, kako psom zmrznejo možgane. Ostanite naokoli in se naučite, kako prepoznati, da ima vaš pes zamrznitev možganov, in zdravila, ki jih morate vzeti takoj.

Preden se pomaknete navzdol do odgovora na ta vodnik, »Ali lahko psom zmrznejo možgani,” si oglejte ta druga vprašanja o psu naše ekipe pri We Love Doodles: Kakšna temperatura je premrzla za pse v notranjosti in Kaj naj storim, če so ušesa mojega psa mrzla?

Kako lahko vaš pes zmrzne možgane?

Kako lahko vaš pes zmrzne možgane?

Vašemu psu lahko zmrznejo možgani. Tako kot mi imajo tudi psi krvne žile in živce v ustih. Ko zaužijejo nekaj hladnega, se nebo nenadoma ohladi, kar povzroči odziv živcev zaradi hitre zožitve krvnih žil.

Lokalna vazokonstrikcija krvnih žil pošilja signale bolečine skozi trigeminalni živec, kar povzroči takojšnjo bolečino, ki izkrivlja obraz.

Povezano: Najboljša pasja vrata za hladno vreme.

Kaj povzroča zamrznitev možganov pri psih?

Kaj povzroča zamrznitev možganov pri psih?

Zamrznitev možganov pri psih je posledica dveh glavnih vzrokov: Prehitro uživanje hladnih priboljškov ali osnovne zdravstvene težave. Preberite, če želite razumeti, kako vsak prispeva k temu neprijetnemu občutku.

Hladne dobrote

Ker pse privlačijo hrana in pijača okoli njih, bodo le redko zavrnili prigrizek — tudi če je zamrznjeno mrzlo. Vedno poskušajo ugrizniti vse, kar jeste, bodisi ledene kocke ali zamrznjen jogurt.

Recimo, da vzamejo ogromen ugriz ali na hitro oblizujejo celoten del sladoleda; pride do lokalizirane vazokonstrikcije, ki prizadene živce v ustih in obrazu. Lahko dobijo zloglasni sladoledni glavobol.

Zdravstveno vprašanje

Nekatere zdravstvene težave vplivajo na živčni sistem psov. Kadar zdravstvena bolezen prizadene predvsem trigeminalni živec, se lahko kot spremljevalni simptom pojavi zamrznitev možganov. Če sumite, da ima vaš mut zmrzovanje možganov, vendar se ni hranil z ničemer mrzlim, ima morda zdravstveno stanje.

Najbolje bi bilo, da čim prej pridete do veterinarja. Neizobraženemu očesu je pogosto težko opaziti posebne zdravstvene težave, vendar so nekatere smrtonosne za pse. Zato je treba ukrepati takoj, ko se pojavi nenormalno vedenje.

Povezano: Najboljša zavarovanja hišnih ljubljenčkov za majhne pse in Najboljša zavarovanja hišnih ljubljenčkov za velike pse.

Kako vedeti, kdaj ima vaš pes zamrznjeni možgani

Kako vedeti, kdaj ima vaš pes zamrznjeni možgani

Veste, kakšen je občutek zamrznitve možganov, če ste odgriznili velik kos sladoledne lizike ali vzeli veliko žlico hladnega, kremastega užitka. Kako pa ugotoviš, kdaj ga ima tvoja muca? Čeprav so znanstveni dokazi omejeni, obstajajo številne anekdotske zgodbe, ki vam pomagajo ugotoviti, kdaj ima vaš pes glavobol od sladoleda.

Tukaj je tisto, na kar večina staršev hišnih ljubljenčkov pravi, da morate biti pozorni:

  • Čudno vedenje, kot je pretirano gibanje in širjenje oči in ust.
  • Pogosto tresenje ali mravljinčenje.
  • Bolečina v čelu, za katero je značilno ukrivljenost obraza.
  • Nenadzorovano cviljenje ali jok.

Ugotovimo, kaj morate storiti, če opazite kakršne koli znake nekaj trenutkov po tem, ko vaš pes poje nekaj hladnega.

Kaj storiti, ko vašemu psu zmrznejo možgani

Kaj storiti, ko vašemu psu zmrznejo možgani

Zdaj, ko vemo, kaj je zamrznitev možganov in znaki, ki kažejo, da je vaš pes prizadet, ali lahko kaj storite?

  • Odstranite hladne dražljaje na nebu. Takoj, ko vaš kuža zaboli glava od sladoleda, odstranite hladen priboljšek.
  • Ponudite toplo vodo. Pitje tople vode obrne učinek mraza na pasje nebo.
  • Potolažite svojega kužka. Če se pes nenadzorovano trese ali koraka, mu nežno drgnite čelo in dlako. Poskusite lahko tudi zamrmljajte nekaj pomirjujočih besed in zvokov, ki bodo pomagali ublažiti te simptome. Dejanja prinašajo tako fizično kot čustveno udobje.

Ali lahko psi umrejo zaradi zamrznitve možganov?

Ali lahko psi umrejo zaradi zamrznitve možganov?

No, ne, vaš pes ne bo umrl zaradi sladolednega glavobola. Na srečo je zamrznitev možganov pri psih začasno stanje. Mravljinčenje in neprijetni občutki niso hudi in običajno hitro izginejo sami. Toda če ne odpravite hladnih dražljajev, lahko pride do kasnejših glavobolov zaradi zamrznitve možganov.

Če vzrok ni medicinsko induciran, ni razloga za skrb. Ponuditi udobje je vse, kar morate storiti, da pomirite svojega kužka. In ker so psi po naravi hitri jedci, naučite svojega psa, kako upočasniti.

Je tradicionalni sladoled dober za pse?

Je tradicionalni sladoled dober za pse?

Če ste lastnik psa, ste zagotovo šli skozi fazo, ko ugotovite njihov načrt prehrane. Zdaj tukaj vprašanje ni dati ali ne dati, ampak ali je dajati škodljivo? Sladoled je predvsem narejen iz mleka, ki je mlečni izdelek.

Skoraj vsak veterinar odsvetuje dajanje tradicionalnega sladoleda svojemu mutu. Znanstvene raziskave dokazujejo, da so mlečni izdelki zelo strupeni in lahko povzročijo kratkoročne in dolgoročne zdravstvene težave. Poleg tega nekateri psi ne prenašajo laktoze.

Ne morejo proizvajati laktaze, ki povzroča prebavne motnje. Če po zaužitju hladnih mlečnih izdelkov opazite bruhanje, prekomerno žejo, tekoče blato, napihnjenost, slabo počutje ali nesreče pri uporabi stranišča, je vaš pes morda intoleranca za laktozo.

Nasveti za vas in vašega psa

Nasveti za vas in vašega psa

Odločite se za psom prijazni sladoledi. Izdelane so posebej za pasji prebavni sistem. Čeprav vaš kužk ne bo bruhal ali se naselil, lahko še vedno povzroči zamrznitev možganov, če ga hitro zaporedoma lovijo. Če ne najdete pasjega sladoleda za nakup, ga lahko naredite doma.

Najbolje bi bilo imeti navaden jogurt ali sladoled brez laktoze ter drugo psom prijazno hrano in sadje, kot so buče, jagode, arašidovo maslo, banane in celo piščančji prigrizki. Če vas skrbi pridobivanje teže, spodaj preverite druge načine, kako lahko svojega kužka ohladite.

Lahko naredite tudi aromatizirane ledene kocke. Če želite to doseči, uporabite navaden pladenj za ledene kocke, da zamrznete okusne tekočine, ki so varne za vašega psa. Priljubljene izbire vključujejo govejo ali piščančjo juho in mešano psom prijazno sadje, kot so borovnice, banane in lubenica.

Več vodnikov za pse: Kakšna temperatura je prevroča za sprehajanje psov in Kaj pomeni, če moj pes še naprej pogoltne?

Alternativni načini za ohladitev vašega psa

Alternativni načini za ohladitev vašega psa

1. Najdi senco

Če se družite zunaj, poskusite poiskati senco za nekaj minut. Izogibajte se neposrednemu soncu. Namesto hoje po odprtem se odločite za pot z drevesi. Ali pa bivajte v klimatizirani sobi na vroč dan. `

2. Ponudite hladno vodo

Dajte svojemu psičku skledo hladne sveže vode. Če Roverjevi vodi sobne temperature dodate nekaj ledenih kock, boste dosegli želeni učinek. Vendar poskrbite, da ni premrzlo, da preprečite zmrzovanje možganov.

3. Obiščite vodni park

Številni vodni parki nudijo psom prijazne objekte, da bo vaš pes hladen, družaben in aktiven. Najdete lahko tradicionalni družinski vodni park, ki dovoljuje hišne ljubljenčke na kraju samem ali tak, ki je narejen samo za mladičke. Večina obratuje od pomladnih počitnic vse poletne mesece.

4. Postavite otroški bazen

Večina pasem psov obožuje vodo in bo ob priložnosti voljno skočila v bazen. Ker so igrivi, radovedni in avanturistični, je voda odličen vir zabave. Če je napihljiv otroški bazen težko dobiti, lahko pomaga škropilnik na vašem dvorišču.

Zaključek za “Ali psom lahko zmrznejo možgani”

Zaključek Za

Psi dobijo glavobol zaradi zamrznitve možganov, če prehitro zaužijejo ledene prigrizke. Ko opazite znake, da ga ima vaš kuža, poskusite ublažiti nelagodje z zgornjimi metodami.

Poletni meseci so nekateri najbolj neverjetni časi za vsakega starša psa. Za vas in vašega kosmatega prijatelja je na voljo veliko dejavnosti, ki jih lahko povežete. In zdaj veste, kaj storiti naslednjič, ko bo vaš puhasti prijatelj pokazal znake glavobola od sladoleda.

Če najdete ta vodnik, »Ali lahko psom zmrznejo možgani,” koristno, si oglejte naše druge vodnike:

Za več informacij o tej temi lahko izveste več o tem, kako psi zmrznejo možgane, tako da gledate »Ali psom zamrznejo možgani” spodaj: