Ali so Bernedoodles pametni? Kaj morate vedeti. (2022)

Ali so Bernedoodles pametni

Ali so Bernedoodles pametni ali ne? Bernedoodles so ljubeče, hipoalergene kroglice puha, ki lahko ogrejejo vsako srce. Ne glede na to, ali ga imate doma ali razmišljate o tem, da bi domov pripeljali novega kužka, se morda sprašujete, ali so Bernedoodles pametni? Da bi odgovorili na to vprašanje, moramo pogledati pasme, ki sestavljajo to ljubko mešanico, pudla in bernskega planšarja.

Preden se pomaknete po tem članku navzdol za bolj poglobljen odgovor na ta vodnik, »Ali so Bernedoodles pametni,« si oglejte te povezane vsebine naše ekipe na We Love Doodles: Ali Bernedoodles radi plavajo in Ali se Mini Bernedoodles ločijo?

Potapljanje v inteligenco Bernedoodla

Potapljanje v inteligenco Bernedoodla

Preden preberete nadaljevanje inteligence Bernedoodla, je pomembno razumeti matične pasme. Bernedoodle je pudelj, pomešan z a Bernski planšarski pes. Tukaj je povzetek teh dveh pasem psov, tako da boste bolje razumeli inteligenco Bernedoodla.

Več Bernedoodle vodnikov: Ali so Bernedoodles hipoalergeni in Kako veliki postanejo Mini Bernedoodles?

Pudelj – druga najbolj inteligentna pasma psov

Pudelj - druga najbolj inteligentna pasma psov

Po mnenju pasjega psihologa Stanley Coren, Pudlji so druga najbolj inteligentna pasma psov glede poslušnosti in delovne inteligence. Prosil je skoraj 200 sodnikov za obravnavo poslušnosti iz AKC, da ocenijo učne sposobnosti in poslušnost z uporabo posebnega niza meril.

Ta merila so vključevala, kolikokrat mora pes izvesti ukaz, da ga obvlada, in kako pogosto bo pasma ubogala znani ukaz ob prvem poskusu. Od vseh testiranih pasem so jih premagali le Border Collies Pudelj. Toda prava inteligenca presega delovno inteligenco in poslušnost. Drug del pasjega IQ se imenuje nagonska inteligenca.

Notranja inteligenca se nanaša na prvotni razlog, da je bila pasma ustvarjena. Pudelj je nastal kot prinašalec vodnih ptic, zaradi česar so odlični pri igranju in plavanju. Njihovim lastnikom jih ni treba učiti teh veščin; bolje rečeno, vedo, kako jih narediti. Ker so že dobri v plavanju in pridobivanju žogic ali frizbija, se pudlji zlahka prilagodijo življenju lovskega psa.

Nazadnje moramo upoštevati prilagodljivo inteligenco. Prilagodljiva inteligenca govori o tem, kaj se lahko pes nauči sam, če sprejme svoje okolje. Pudlji se pogosto pripravijo na čas hranjenja ali vsakodnevne sprehode tako, da opazujejo čas dneva in gibanje svojih ljudi. Včasih lahko celo ugotovijo, kaj je naslednje, tako da preprosto zaznajo vonj.

Več Bernedoodle vodnikov: Kako dolgo živijo Bernedoodles in Ali se Bernedoodles puščajo?

Bernski planšarski pes – delaven in inteligenten

Bernski planšarski pes - delaven in inteligenten

Bernski planšarski psi so si prislužili razvrstitev »svetlo,« pravi pasji psiholog Stanley Coren. Ko so jih testirali s Corenovim inteligentnim protokolom, so trenerji odkrili, da se bernski planšarski pes lahko nauči novih ukazov v samo 5-15 ponovitvah; povprečen pes potrebuje 25-40 ponovitev, da se nauči nekaj novega. So tudi precej ubogljivi.

To preskušanje je pokazalo, da je ta pasma ubogala ukaz, ki ga poznajo že v 85% ali več časa, medtem ko je imel povprečni pes minimalno stopnjo uspešnosti 50%. Kot smo izvedeli pri pudlih, se merilo pasje inteligence ne ustavi pri poslušnosti in delovnih spretnostih. Notranja inteligenca je še en pomemben del uganke pasjega IQ. Bernski planšarski psi so nastali kot kmečki psi in od njih se je pričakovalo, da bodo opravljali naloge, kot so varovanje, pasta in vlečenje vozičkov.

Ker so bili vzrejeni za več delovnih mest, ima ta pasma še vedno vsestranskost za obvladovanje skoraj vseh nalog, ki jim jih dodelite. Zadnji del uganke pasjega IQ je prilagodljiva inteligenca oziroma sposobnost psa, da se uči sam. Ta lastnost se razlikuje glede na pasmo, vendar mnogi lastniki pravijo, da lahko njihov bernski planšarski pes predvidi njihov dan in ostane korak naprej.

Več Bernedoodle vodnikov: Kako urediti bernedoodle in Kdaj je Bernedoodle popolnoma odrasel?

Ali je Bernedoodles enostavno trenirati?

3.Ali je Bernedoodle enostavno trenirati?

Zdaj, ko veste, da Bernedoodles prihajajo iz dveh inteligentnih pasem, ki se lahko izkažejo za pametne živali, se morda sprašujete, ali jih je enostavno trenirati. Konec koncev so mejni ovčarji najbolj inteligentna pasma psov, vendar jih je lahko zelo težko trenirati, če jih ne zaposlite.

Bernedoodle je na splošno dokaj enostavno trenirati, vendar lahko nekateri podedujejo trdovratno žilico od bernskega planšarja. Če ste dosledni s svojim treningom, ko so mladički, se bo vaš odrasli Bernedoodle sčasoma hitreje navadil na trening. Ker je ta pasma tako inteligentna, bo sprejemala nove ukaze hitreje kot mnoge druge pasme psov.

Več Bernedoodle vodnikov: Najboljša pasja hrana za Bernedoodle in Koliko stane Bernedoodle?

Preizkušanje inteligence vašega Bernedoodla

Preizkušanje inteligence vašega Bernedoodla

Zdaj, ko smo ugotovili, da Bernedoodles prihajajo iz ene najbolj inteligentnih pasem na splošno in pasme, ki ima veliko delovne in poslušne inteligence, se morda sprašujete, kako ugotovite, ali je vaš pes pameten. Ali se zdi, da vaš pes hitro ugotovi stvari ali vam poskuša sporočiti svoje potrebe?

Ali ste vedeli, da lahko celo zapletanje v velike težave pomeni inteligenco v Bernedoodlesu? Če je vaš pes neverjetno pameten in ne dobi dovolj duševne stimulacije, bo iskal nekaj za početi in se ne odloči vedno dobro. Če želite ugotoviti, kako pameten je vaš kuža, mu lahko naredite test IQ.

Sledite tem preprostim korakom, da ocenite njihovo raven inteligence:

 1. Pokrijte glavo psa z odejo in določite, koliko časa potrebuje, da jo sleče. Dajte jim 3 točke, če traja manj kot 15 sekund, 2 točki, če traja 15-30 sekund, in 1 točko, če traja dlje kot 30 sekund.
 2. Postavite nekaj praznih skodelic in naj vaš kuža opazuje, kako pod eno od skodelic skrijete priboljšek. Za nekaj minut jih odvrnite, nato jih poskusite prepričati, da najdejo priboljšek. Dajte jim 3 točke, če gredo naravnost na pravo skodelico, 2 točki, če izberejo pravo skodelico v drugem poskusu, in 1 točko, če potrebujejo tri ali več poskusov, da najdejo priboljšek.
 3. Pohištvo prerazporedite v prostor, kjer ima vaš pes najljubše mesto, nato ga pustite v sobo. Če gredo naravnost na svoje mesto, jim dajte 3 točke, 2 točki, če preiskujejo nekaj minut, preden gredo na svoje mesto, in 1 točko, če izberejo povsem novo mesto.
 4. Skrijte priboljšek pod pohištvom, ki ga lahko doseže vaš kuža, tako da položi tačko pod pohištvo. Če ga vaš pes izvleče v minuti ali manj, mu dajte 3 točke. Če poskušajo zatakniti glavo pod pohištvo ali uporabiti nos in tace skupaj, jim dajte 2 točki. Če odidejo, ne da bi poskušali dobiti priboljšek, jim dajte 1 točko.
 5. Snemite povodec svojega psa ob drugem času kot pri njihovem vsakodnevnem sprehodu. Dajte jim 3 točke, če se takoj navdušijo, in 2 točki, če ne razumejo sporočila, dokler ne stopite do vrat. Če ne razumejo, kaj se dogaja, jim dajte 1 točko.
 6. Ustvarite pregrado z velikim kosom kartona z izrezano luknjo. Pustite, da vaš kuža gleda, kako vržete priboljšek skozi luknjo. Če vaš pes takoj spozna, da mora obiti oviro, da pride do priboljška, mu dajte 3 točki in mu dajte 2 točki, če potrebuje malo, da to ugotovi (več kot 30 sekund). Dajte jim eno točko, če poskušajo iti skozi luknjo ali poteptati pregrado.

Zdaj seštejte točke iz vsakega testa, da določite IQ vašega psa.

 • Če dobijo 15 točk, je vaš pes izjemno inteligenten.
 • Če dobijo 13-15 točk, je vaš kuža še vedno precej pameten.
 • Če dobijo 9-12 točk, so približno povprečni.
 • Če dobijo le 5-8 točk, bo vaš pes morda potreboval pomoč, da ugotovi, kaj želite od njih.
 • Če dobijo le 1-4 točke, to lahko pomeni, da vaš pes ni pameten ali preveč trmast, da bi sledil vašim navodilom.

Konec koncev, razen če želite, da je vaš pes delovni pes, njegova inteligenca ne bi smela biti pomembna. Navsezadnje niso potrebni veliki možgani, da bi podelili najboljše poljube in crkljanje.

Več Bernedoodle vodnikov: Najboljši rejci bernedoodle F1 v Združenih državah.

Ali lahko izboljšate inteligenco svojega Bernedoodla?

Ali lahko izboljšate inteligenco svojega Bernedoodla?

Če ste svojemu psu dali zgoraj opisani IQ test in niste bili zadovoljni z rezultati, se boste morda vprašali, ali lahko kaj storite za izboljšanje njegove inteligence. Odgovor je pritrdilen; lahko jih narediš pametnejše. Po mnenju znanstvenikov, ki preučujejo pasjo psihologijo, lahko izboljšate inteligenco svojega psa, če ga trenirate.

Rezultati ene študije so pokazali, da se šolani psi bolje osredotočijo na učenje nove veščine kot njihovi neobučeni psi. Teorija je, da so se izšolani psi naučili učiti, zaradi česar so boljši pri reševanju novih ugank kot povprečni hišni ljubljenčki. Torej imate: če želite, da je vaš pes bolj inteligenten, porabite nekaj časa in ga izzivajte, da vsak dan osvoji nove veščine.

Več Bernedoodle vodnikov: Kaj je Teddy Bear Bernedoodle in Najboljši rejci F1b Bernedoodle v Združenih državah.

Zaključek za “Ali so Bernedoodles pametni”

Zaključek za Ali so Bernedoodles pametni

Ta članek je preučil obe pasmi, ki sestavljata naše ljubljene Bernedoodles, da bi razumeli, kako pametni lahko pričakujemo, da bodo. Ker so pudlji druga najbolj inteligentna pasma psov na seznamu AKC, bernski planšarski psi pa kažejo tudi nadpovprečno inteligenco, je varno reči, da so bernedoodli precej pametni.

Stopnje inteligence se od psa do psa razlikujejo, zato če se sprašujete, kakšen je IQ vašega ljubljenčka, jim lahko daste nekaj preprostih testov, da ugotovijo. Če želite svojega kužka narediti pametnejšega, lahko začnete tako, da mu vsak dan zagotovite dovolj časa za trening. Če svojega Bernedoodla pogosto učite novih ukazov, ga bo to naučilo, kako se sčasoma učiti in izboljšati svojo inteligenco in sposobnost usposabljanja.

Če najdete ta vodnik, »Ali so Bernedoodles pametni,« koristno, si oglejte drugo podobno vsebino, povezano s psi, iz naše ekipe na We Love Doodles:

Več o inteligenci psov lahko izveste tako, da si ogledate »Kako inteligentni so psi, res” spodaj:

Leave a Reply

Your email address will not be published.