Kaj je kožni rog pri psu? (2022)

Predloga Kaj-je-kožni-rog na-psu

Če opazite, da iz telesa vašega psa izrašča nohtom podobna rast, kjer ne bi smela rasti, ste razumljivo zaskrbljeni. Bolj verjetno je, da gledate kožni rog.

Tu je dobra novica: kožni rogovi običajno niso škodljivi za vašega psa in zdravljenje kožnih rogov psa pogosto ni potrebno. Če ste zaskrbljeni, da bi kurtazni rog na vašem psu lahko škodoval ali poškodoval druge dele njegovega telesa, obiščite veterinarja, saj vam ga lahko odstrani.

Pomagali vam bomo razumeti, kako izgleda kožni rog, zakaj nastane in kako ga zdraviti.

Prepoznavanje kožnega roga na psu

Prepoznavanje kožnega roga

Kornificirajoči epiteliomi pri psih, kar je uradno ime za kožni rog, je trda rast, ki je videti kot žebelj, rog ali palica, ki izboči iz vnetega rdečega dela kože.

Zaskrbljujoče je, da na vašem psu naletite na kožni rog, saj spominja na strjene ciste ali celo tumorje.

Kožni rogovi pri psih večinoma rastejo na naslednjih mestih:

Kljub temu lahko kožni rogovi rastejo kjer koli na telesu psa.

Včasih kožni rogovi morda nimajo nobenih odprtin. V drugih primerih lahko majhne razpoke povzročijo počasen pretok gnoja ali krvi.

Morda boste opazili tudi izpadanje las okoli območja, kjer raste kožni rog. Rog pogosto izhaja iz rdeče, rahlo dvignjene kepe na koži.

Za kožne rogove ni ene velikosti, ki bi ustrezala vsem vrstam situacije. Tako lahko nekateri kožni rogovi ostanejo majhni, drugi pa lahko zrastejo precej veliki. To so običajno tisti, ki pse najbolj motijo.

Poleg tega ima lahko kožni rog na repu psa rumen podoben videz, medtem ko je to isto stanje na drugem delu telesa ali tace lahko videti belo ali druge barve.

Druga imena za kožne rogove

Poleg kornificirajočih epiteliomov lahko med raziskavo naletite tudi na naslednje izraze, ki opisujejo kožne rogove:

Iz razumljivih razlogov laik to stanje raje imenuje “kožni rog”. In izraz ima medicinski smisel, glede na to, da je “koža” medicinska beseda za nekaj, kar vpliva na kožo.

Ali so kožni rogovi narejeni iz tkiva živalskih rogov?

Ali so kožni rogovi narejeni iz tkiva živalskih rogov?

Ne, kljub svojemu imenu kožni rogovi niso narejeni iz rogov.

Medtem ko imajo živalski rogovi kostni odlitek, kožni rogovi imajo čiste rožnate proliferativne keratinocite. Z drugimi besedami, nimajo kostne komponente.

Če imate težave pri predstavitvi tega, pomislite na svoje nohte. Samo striženje nohtov vam ne povzroča bolečine. Če pa se za nekaj ujamejo in jih potegnete, lahko koža, na katero so pritrjeni, povzroči bolečino.

Podobna situacija se zgodi s kožnimi rogovimi pasjimi tacami in drugimi deli telesa vašega psa.

Zakaj rastejo kožni rogovi?

Prekomerna rast enega od lasnih mešičkov vašega psa je eden najverjetnejših razlogov za nastanek kožnega roga. Dobra novica je, da čeprav lahko spominjajo na raku podobno rast, so večino časa benigni.

Kljub temu še ni znanstvenega dokaza, zakaj se pri psih tvorijo kožni rogovi. Kljub temu raziskovalci verjamejo, da je to povezano z B-kateninom, kemikalijo, ki kožne celice pretvori v lasne mešičke.

Nato predlagajo, da če pes proizvede preveč B-katenina, se ti folikulski “tumorji” razvijejo in ustvarijo kožne rogove.

Kljub temu obstajajo druge ideje o tem, kaj lahko povzroči kožne rogove. Vključujejo:

 • Izpostavljenost sevanju
 • Virusni papilomi
 • Razširjene pore
 • Aktinične keratoze
 • Invazivni skvamozni karcinomi

Psi, dovzetni za kožne rogove

Nekateri psi imajo večjo možnost za razvoj kožnih rogov kot drugi. Vključujejo:

 • Moški psi
 • Psi srednjih let
 • Določene pasme psov

Da, genetika igra pomembno vlogo pri psu, da bo razvil kožni rog, saj se ta lahko pojavi v njihovih genih.

Primeri pasem psov z nagnjenostjo k razvoju tega stanja vključujejo:

 • Belgijski ovčarji
 • Bradati ovčarji
 • Lhasa Apsos
 • Norveški Elkhounds

Ni treba posebej poudarjati, da če imate enega od teh tipov psov, bodite pozorni na kožne rogove, ko se starajo, še posebej, ker jih je težko opaziti pod vso dlako.

Kljub temu starejši ko je kožni rog, večji in bolj ukrivljeni rog rastejo.

Ali so kožni rogovi nalezljivi?

Ali so kožni rogovi nalezljivi?

Čeprav so kožni rogovi običajno neškodljivi, niso vrsta bolezni, ki bi jo želeli imeti vi ali vaši drugi hišni ljubljenčki.

Na srečo kožni rogovi niso nalezljivi.

Če torej opazite, da se na vaši koži razvije kožni rog – kar se lahko pojavi pri ljudeh –, ste lahko prepričani, da vam ga vaš pes ni dal.

Podobno, mačke običajno rastejo kožni rogovi na blazinicah šap, vendar vam ni treba skrbeti, da bi to stanje povzročile vašemu psu in obratno.

Preverite več: Kaj je Slicker Brush za pse? in kakšna je dobra teža za debelega Goldendoodla?

Ali se kožni rogovi širijo?

Če na enem delu psa najdete kožni rog, se lahko sprašujete, ali se bo mehka dlaka vašega psa sčasoma spremenila v maso trdote, podobne nohtom.

Dobra novica? To je malo verjetno.

Kljub temu, čeprav se trenutni kožni rog na vašem psu ne bo razširil po telesu vašega psa in ustvaril več kožnih rogov, lahko karkoli sproži začetni rog povzroči enak učinek na druge dele telesa vašega psa.

Vzemimo primere iz prejšnjih primerov o hipotezi znanstvenikov o tem, zakaj nastanejo kožni rogovi. Če je vaš pes bil podvržen obsevanju ali ima virusne papilome in so bili to razlogi za njegov prvi kožni rog, ni nesmiselno ugibati, da bi se lahko pojavili tudi drugi kožni rogovi.

Podobno, če so razširjene pore povzročile tvorbo kožnih rogov vašega psa, bi lahko imel povečane pore na drugih delih telesa, kar bi lahko povzročilo nove kožne rogove.

Zdravljenje kožnega roga psa

Zdravljenje kožnega roga psa

Večina kožnih rogov ne potrebuje zdravljenja. Če pa na vašem psu naletite na kožni rog, je najbolje, da ga odpeljete k veterinarju.

Tako lahko vaš veterinar naredi svojo oceno, da zagotovi, da ne gre za rast tumorja. Prav tako bodo lahko ocenili teksturo, obliko in velikost kožnega roga, kar lahko kaže na možnosti, da je benigna ali rakava.

Če je vse v redu, bodo vašega psa verjetno poslali domov brez kakršnega koli zdravljenja.

Če pa se vašemu psu zdi neprijetno zaradi svojega kožnega roga, če ga grize ali praska, bo vaš veterinar verjetno ukrepal in odstranite kožni rog od svojega psa.

V nekaterih primerih lahko vašemu psu dajo antibiotik za preprečevanje ali zdravljenje okužbe, ki se lahko pojavi zaradi draženja kožnega roga v povezavi z retinoidom, da bi ga poskušali odstraniti nekirurško.

Alternativno lahko predlagajo kirurško odstranitev. Kirurgija je najučinkovitejši način za odpravo kožnega roga v primerjavi z zdravljenjem z retinoidi.

Zdravljenje raka

Če bi vaš veterinar testiral kožni rog vašega psa in se bo izkazalo, da ima rakave celice, bo vaš pes morda moral nadaljevati zdravljenje.

Tako kot ljudje lahko vaš veterinar izvaja radioterapijo ali kemoterapijo, da bi poskušal odpraviti raka.

Vendar vas ne želimo prestrašiti – rakavi kožni rogovi so na srečo redki.

Čeprav o psih ni dobrih statistik, obstaja približno 60% benigna stopnja kožnih rogov pri ljudeh. Kljub temu je benigna stopnja verjetno veliko višja pri psih kot pri ljudeh, saj ljudje pogosto dobijo kožne rogove zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu.

Ali lahko psu odtrgate kožni rog?

Ali lahko psu odtrgate kožni rog?

Ne, psu nikoli ne smete puliti kožnega roga, razen če imate izkušnje s striženjem pasjih nohtov.

Čeprav je odstranjevanje kožnih rogov običajna možnost zdravljenja psov, bi moral to storiti veterinar ali izkušen pasji negovalnik.

V nasprotnem primeru odprete možnost za nastanek okužbe, da ne omenjam boleče izkušnje za vašega psa.

Razumljivo je, da je to lahko zmedeno za ljudi, ki poznajo keratin, material, iz katerega sestavljajo nohti. Vendar pa lahko, tako kot pri ljudeh, zdravljenje s keratinskimi rogovi z rezanjem keratina povzroči, da se prerežete preblizu kože in živcev brez keratina.

Torej, čeprav je v redu, da kožni rog vašega psa vzdržujete z rednim striženjem (ker bo znova zrastel), ne smete dovoliti ljudem brez izkušenj.

Ali kožni rogovi izginejo sami?

Malo verjetno je, da bo kožni rog vašega psa izginil sam. Namesto tega, ko rog raste in odvisno od njegove lokacije, se lahko ujame v tkanino ali pa se vaš pes z njim zaleti v predmet.

Rezultat je v najboljšem primeru draženje, v najslabšem primeru pa se rog delno ali v celoti odtrga. To so situacije, ki se jim morate razumljivo izogibati.

Zato ne pozabite spremljati svojega ljubljenčka. Če se zdi, da vaš pes moti kožni rog, ga je najbolje odpeljati k veterinarju, da ga odstrani.

Zaključek Kaj je kožni rog na psu

Kaj je kožni rog pri psu?

Če pri vašem psu najdete kožni rog, ni razlog za paniko, vendar ga tudi ne smete prezreti.

Zdravljenje kožnih psov pogosto ni potrebno. Kljub temu bo vaš veterinar najboljši sodnik o tem, ali vaš pes potrebuje operacijo odstranitve ali drugo zdravljenje, kot je nanos retinoida.

Torej, ko prejmete žig odobritve vašega veterinarja in dokler se vaš pes obnaša kot srečen, bo vaš pes lahko opravljal svojo običajno rutino, ne da bi vam bilo treba zdraviti njegov kožni rog.

Všeč vam bo tudi: