Kaj je kurdski kangal? (2022)

Kaj je kurdski kangal

Kurdski kangal je edinstvena vrsta psa z dolgo zgodovino varovanja ovac. Če želite ljubečega psa, ki se rad igra, a bo v trenutku zaščitil vašo lastnino, je ta pasma za vas.

Kurdski kangali niso domači psi, zaradi česar so v Združenih državah izjemno redki. Imajo posebne potrebe, ki so ključnega pomena za njihovo preživetje. Morda poznate te pse tudi kot ovčarja Kangal ali turškega Kangala.

Ti psi so ogromni in potrebujejo odprto zemljo za pohajkovanje in raziskovanje. Če ne dobijo priložnosti za vadbo, lahko postanejo izziv za upravljanje.

Ta članek vas bo naučil vse o tej vrsti in kako jo dobiti, če se odločite, da je pes za vas.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Hipoalergeni psi čuvaji in vodnik za pasmo psov Goldendoodle.

Kje izvirajo kurdski psi Kangal?

Kje izvirajo kurdski psi Kangal?

Kurdski psi Kangal so stara pasma, ki sega v 12. stoletje. Izvirajo iz Turško mesto Kangal, kjer dobijo ime. Lastniki so jih vzredili kot ovčarske pse, ker so zaradi svoje velikosti postali popolni psi čuvaji.

V našo državo so se preselili leta 1985 in prejeli priznanje United Kennel Club (AKC) do leta 1998. American Kennel Club (AKC) jih priznava le kot člane Anatolski ovčar.

Ali so kurdski psi Kangal nezakoniti v ZDA? Ne, vendar so redki. Država Turčija omejuje izvoz pasme, zato je pridobitev te pasme lahko težavna. Preden se odločite za nakup, preverite zakone o vzreji na vašem območju, saj ima vsaka država svoje standarde.

Značilnosti kurdskega kangala

Kako prepoznate kurdskega psa Kangala? Na več načinov jih je enostavno razlikovati od drugih pasem.

Fizične lastnosti

Fizične lastnosti

Kurdske kangale pogosto zamenjujejo z anatolskim ovčarjem, vendar imajo nekaj posebnosti, ki jih ločijo. To so veliki psi s svetlo rjavo rjavo dlako, črno senčenjem okoli nosu, podobno kot gobček, in temnimi mehkimi ušesi. Njihovi repi se zvijajo, konica je obrnjena proti zadnji strani.

Ta pasma ima veliko, mišičasto postavo, ki se lahko zdi zastrašujoča in je ponavadi zelo močna. Plašči se spomladi in pozimi odlijejo.

Če te pse pogledate s strani, boste v njihovi pozi videli izrazito silhueto. Povprečna teža kurdskega kangala je 121 do 143 funtov. Ti psi so lahko visoki med 29 in 33 palcev, samci pa so običajno večji od samic. Živijo 12-15 let.

Kangali so zelo okretni, atletski psi, ki potrebujejo vsaj dve uri vadbe na dan. Najbolje uspevajo na ograjenih dvoriščih z dovolj prostora za tek in igro. Njihova velika velikost jim ne preprečuje, da bi dosegli 30 milj na uro.

Njihova aktivnost bo pomagala pri lajšanju težav s kolki v prihodnosti. Prav tako bo pomagalo, da se psi bolje povežejo z vami.

Vedenje/Obnašanje

Vedenje/Obnašanje

Turški kangali so morda videti močni, vendar imajo zlato srce, ko gre za družino. Če jih usposobite zgodaj v življenju, se lahko naučijo prenašati vsakogar, ne da bi čutili potrebo po napadu. Če jih vzgajate okoli ljudi, ko so mladiči, jim lahko pomaga, da se kot odrasli prilagodijo različnim tipom osebnosti.

So zaščitniki svojega ozemlja

So zaščitniki svojega ozemlja

Kurdski psi Kangal so naravno rojeni zaščitniki, ki budno pazijo na tujce in bodo neodvisno napadli, če čutijo grožnjo svojemu okolju. Ti turški ovčarji so zelo teritorialni in imajo nagon, da napadejo tujce, ki se zdijo nevarni.

Kangali so neodvisni, ko gre za iskanje na območju za kršitelje. Ustrezno usposabljanje lahko pomaga obvladovati njihove potrebe in ukrepati le, če to zahtevajo razmere. So zelo inteligentni in vedo, kdaj se nekomu obrniti.

Kangali večinoma ne marajo ubijati plenilcev. Preden postanejo agresivni, jih bodo poskušali odvrniti. Kmetom lahko kurdski kangali pomagajo pri čuvanju njihove živine in drugih živali, ki jih gojijo na kmetiji.

Imajo močno moč ugriza

Psi imajo močne zobe za žvečenje in zaščito. Moč ugriza kurdskega kangala je 743 funtov na kvadratni palec, najtežji ugriz med vsemi pasmami. Njihovi ugrizi so lahko boleči in precej uničujoči za vsiljivce in plenilce.

So vodje čopora

So vodje čopora

Ko se družijo z drugimi psi, so običajno glavni kangali. Ko trenirate svojega psa, morate biti vodja čopora.

Ko so ti turški kangali nezadovoljni, renčijo in morda ugriznejo, vendar morate biti pridni pri izvajanju ukazov. Edini način, da vas bo Kangal spoštoval in ubogal, je, da mu sporočite, kdo je glavni.

Če jih vzgajate kot mladičke, se bodo lažje prilagodili okolici in vedeli, kdo in kaj ni grožnja. Ko bodo odrasli, bodo lahko prepoznali plenilce.

So odlični spremljevalci

Ti pastirski psi Kangal so ljubeči in radi preživljajo čas z družino. So zelo prijazni do ljudi, ki jih poznajo, kot so družinski člani, vendar bodo branili svoje domove, če se počutijo ogrožene.

Ko ne delajo kot psi čuvaji, so kurdski kangali nežni in predvidljivi. So zelo zvesti svojim lastnikom in bodo sledili ukazom. Zelo varujejo svoje premoženje in se bodo s silo borili proti vsem storilcem.

Ti psi so vse prej kot leni. Zavedajo se okolice in so vedno pripravljeni na boj, ko je to potrebno. Posnemajo vedenje tistih okoli sebe, tako da če s svojim Kangalom ravnate dobro, vam bo ta povrnil prijaznost.

Kako skrbeti za kurdskega kangala

Kako skrbeti za kurdskega kangala

Ti turški kangali morajo biti aktivni, da so srečni. Radi imajo sprehode in redne stike z znanimi ljudmi. Dolgčas lahko povzroči, da uničijo lastnino in pokažejo agresivno vedenje.

Ti psi med treningom potrebujejo veliko pozornosti in pozitivne okrepitve. Morate biti potrpežljivi in ​​razumeti, da jih disciplinirate, sicer boste morda imeli pošast.

Prehrana

Prehrana je ključnega pomena za te pse, da ohranijo svojo moč, in potrebujejo vzdržljive kosti in sklepe, da ostanejo aktivni. Prehrana, polna beljakovin in ogljikovih hidratov, bo zagotovila to prehrano.

Dnevno potrebujejo sedem skodelic visokokakovostnih drobtin (2.100-3.500 kalorij). Odraščajoči mladički potrebujejo 3.000-4.800 kalorij na dan. Tukaj je dejanska razčlenitev število kalorij za vsak spol:

  • Mladički samci – 3.900 do 4.800 kalorij na dan
  • Odrasli moški – 2.600 do 3.500 kalorij na dan
  • Mladički – 3.000 do 4.100 kalorij na dan
  • Odrasle ženske – 2.100 do 2.800 kalorij na dan

Mladički naj preidejo na odraslo hrano pri šestih mesecih. Čeprav so ti psi aktivni, potrebujejo posebej določeno hrano. Človeška hrana mora biti minimalna, ker morda ne vsebuje vseh bistvenih hranil, ki jih potrebujejo Kangali, kar lahko vodi do pomanjkanja.

Nega

Ker se izlivajo dvakrat letno, jih je treba krtačiti vsak dan spomladi in pozimi. V mesecih brez izpadanja je dovolj dvakrat na teden.

Mesečno kopanje bo dovolj, saj bo preveč čiščenja poškodovalo naravna olja v njihovih plaščih. Kurdski kangali se pogosto sline, zato strokovnjaki priporočajo pravilno ustno nego dvakrat na teden.

Zdravje kurdskih kangalov

Zdravje kurdskih kangalov

Kurdski kangali so ena najbolj zdravih pasem psov. Nanje lahko vplivajo nekatere zdravstvene težave, predvsem displazija kolkov in komolcev. Ta pogoj se zgodi, ko sklep postane na mestu, kar povzroča bolečino in togost.

Če se stanje poslabša, lahko povzroči motnje pri hoji. Način za odpravo te težave je s protivnetnimi zdravili in operacijo.

Drug pogoj, ki ga lahko razvijejo kangali, je lipoma, maščobna izboklina na prsnem košu in trebuhu. Zvišanja so običajno benigna in neboleča, vendar lahko postanejo velika in nadležna. Po potrebi lahko veterinar odstrani te izrastke.

Turški kangali lahko razvijejo tudi poškodbe vezi, artritis in bolezni srca. S staranjem lahko pridobijo tudi prekomerno telesno težo.

Kurdski Kangal Cena

Kurdski Kangal Cena

V Združenih državah lahko pričakujete, da boste plačali od 1200 do 2500 dolarjev na mladiča. Razlog za visoke stroške je redkost vrste. Če želite razmisliti o lastništvu kurdskega kangala, se za več informacij lahko obrnete na lokalne rejce ali Združeno kinološko združenje (UKC).

Zaključek Kaj je kurdski kangal?

Kaj je kurdski kangal?

Kurdski psi Kangal so redke pasme v Združenih državah in jih je morda težko dobiti. Izvirajo iz Turčije kot psi čuvaji ovc. So ogromni in potrebujejo veliko prostora za tek in raziskovanje.

Živijo lahko 12-15 let in tehtajo do 143 funtov. Zaradi njihove velikosti so videti zastrašujoče, vendar so lahko sladki kot pita za ljudi in hišne ljubljenčke, ki jih poznajo.

Ti psi so zvesti svojim lastnikom in so lahko popolni družinski ljubljenčki, če so ustrezno usposobljeni. Vedno so budni in izjemno teritorialni ter bodo v trenutku odgnali vse plenilce.

Kangali potrebujejo prehrano, polno beljakovin z zmernimi ogljikovimi hidrati, da ostanejo močni in energični. Ustrezna prehrana in dobra nega bosta poskrbeli za njihovo zdravje več let.

Drugi članki, ki bi jih želeli:

Še vedno želite izvedeti več? Oglejte si spodnji video kurdski kangal!