Kaj je švicarski doodle? (2022)

Kaj je švicarski doodle

Odkar je Bernedoodle doživel svojo premiero v zgodnjih 2000-ih, je ta lepa in predrzna križanec doodle postala neverjetno priljubljena. Podobno priljubljenost si delijo tudi aussiedoodles, njihov potomec križancev, švicarski doodle, pa postaja prav tako priljubljen kot njegovi živahni starši. Toda kaj pravzaprav je švicarski doodle?

Švicarski doodle je križanec med tribarvnim Bernedoodle in tribarvnim Aussiedoodleom. Kot hibrid druge generacije švicarski doodle podeduje močne lastnosti obeh staršev in je znan po svoji hudi zvestobi do lastnikov in ljubkem, a nagajivem obnašanju.

Švicarski doodli so stari komaj 10 let in morda se sprašujete, kaj je o njih mogoče vedeti. V tem vodniku bomo naredili celoten profil te inteligentne, bujne in enostavno učljive pasme doodle. Ogledali si bomo starševske profile švicarskega doodla in razložili več o njihovem vedenju in kako najbolje skrbeti zanj.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Aussiedoodle Dog Guide in Bernedoodle Dog Guide.

Razloženi švicarski logotipi

Razloženi švicarski logotipi

Celoten genetski profil švicarskega doodla je mogoče najti kot spremenljivo mešanico med pudljem, avstralskim ovčarjem in sveti bernski planšarski pes. To so tri čiste pasme, ki dopolnjujejo družinsko drevo švicarskega doodla.

Švicarski doodles so dobili ime po svoji liniji do St. Bernese, ki je pasma, ki izvira iz Švice – torej »švicar«.

Toda glavne genetske lastnosti švicarskega Doodla izvirajo iz njihovih neposrednih staršev, ljubkega in močne volje Bernedoodla ter energičnega in živahnega Aussiedoodla.

Zato so Swiss Doodle čudoviti psi spremljevalci, vendar so radi energični in nenehno v gibanju. To sta dve iskani lastnosti za navdušence Doodle, ki iščejo križanca tega temperamenta.

Da bi dobili boljši občutek, kako se švicarski Doodle obnaša in izgleda, si pobliže oglejmo njegova dva starša.

Tribarvni mini Bernedoodle lastnosti

Tribarvni mini Bernedoodle lastnosti

Tri-Color Mini Bernedoodle preprosto pomeni Bernedoodle, ki ima tri različne barvne lise po svoji dlaki. Najpogostejše tri barve so rjava, črna in bela.

Ta križanec je miniaturen, saj je tudi njegov starš pudlj. Običajno lahko pričakujete, da bo tribarvni mini Bernedoodle imel črno-belo dlako svetega bernskega planšarja, vendar z rjavimi (včasih rdečkastimi) oznakami okoli ust, nad očmi in okoli tačk.

Zaradi tribarvnega poimenovanja je s tem Doodleom pogosto nekaj zmede, vendar je to standardni Mini Bernedoodle, ki ima tako naključno tri različne barve, od tod tudi ime.

Glavna vedenjska lastnost Tri-Color Mini Bernedoodle je njihova dobro znana energijska raven. Ta križanec ima veliko energije in je v tem pogledu podoben Jack Russell terierju. Tri-Color Mini Bernedoodles vsak dan potrebujejo uro ali več časa za igranje/sprehode, prav tako pa si želijo pozornosti.

Čeprav je energičen, je ta križanec ljubek in razpoložen.

Lastnosti tribarvnega aussiedoodla

Lastnosti tribarvnega aussiedoodla

Podobno kot Tri-Color Mini Bernedoodle, je Tri-Color Aussiedoodle standardni Aussiedoodle, ki ima tri značilne barvne oznake po celotni dlaki. Tri najpogostejše barve so rdeča, črna in rjava.

Aussiedoodle je križanec med pudljem in a Avstralski ovčar. Aussiedoodle je popoln križanec Doodle za tiste, ki želijo psa z bolj ljubko zunanjostjo in razburjenim duhom. V kombinaciji z inteligenco pudla in zvestobo avstralskega ovčarja naredi Aussiedoodla neustavljiv križanec.

Aussiedoodles se lahko pojavijo v rdečih in črnih barvah merle, pa tudi v sledovih črno-belih po celotni dlaki. Aussiedoodle je igriv, vendar ne tako energičen kot Bernedoodle. Aussiedoodle ima močne pastirske lastnosti, kar se lahko zgodi z gospodinjskimi predmeti, ki jih bodo zgrabili in odnesli na svojo posteljnino.

Aussiedoodle ima visoko mero inteligence, kar je razvidno iz inteligence tako pudla kot avstralskega ovčarja. Aussiedoodles je tudi zelo enostavno trenirati in to je še ena lastnost avstralskega ovčarja.

Aussiedoodles so ljubki, a radovedni.

Videz in vedenje švicarskega logotipa

Videz in vedenje švicarskega logotipa

Švicarski doodle je edinstven po tem, da meji na srednje velikega psa. Veliko tega je povezano z lastnostmi, podedovanimi od avstralskega ovčarskega psa. Ker pa je Tri-Color Mini Bernedoodle miniaturna, to ohranja velikost Swiss Doodle na višjem koncu majhnega obsega.

Drugo pomembno dejstvo, ki ga je treba upoštevati, je, da so švicarski logotipi lahko na voljo v najrazličnejših barvah. Tudi obnašanje švicarskega doodla je včasih nepredvidljivo. Oglejmo si podrobneje vsako od teh lastnosti.

Kako izgleda švicarski doodle?

Švicarski doodle ima običajno valovit plašč, lahko pa so tudi ravno prevlečeni švicarski logotipi. Kar zadeva barvo, je švicarski doodle lahko v treh različnih barvah, če podeduje močnejše lastnosti od svojega starša Tri-Color Mini Bernedoodle, ali pa je celo enobarven ali merle barve, kar je priljubljena barvna izbira.

Swiss Doodle je hipoalergena in če je njena dlaka zelo valovita, bodo njene hipoalergene lastnosti veliko bolj izrazite. Švicarski doodle je znan po svojih čudovitih očeh, pa tudi po velikih, mehkih in puhastih tacah.

Švicarski doodle običajno tehta od 25 funtov na spodnjem delu spektra do 50-55 funtov na višjem delu spektra.

Kakšno je vedenje švicarskega doodla?

Obnašanje švicarskega doodla je običajno razvrščeno kot visoko energično, a tudi igrivo in dobro razpoloženo. Potrebujejo veliko in veliko časa za igranje, a dokler se temu lahko zavežete, bo vaš švicarski doodle ostal srečen, ljubek in lepo vzgojen.

Švicarski logotipi so zelo ljubeči in so radi v bližini svojih lastnikov, vendar ne v pretirani meri. Priljubljena lastnost Swiss Doodle je njihova visoka stopnja socializacijskih veščin; dobro se razumejo s tujci in se na splošno razumejo z drugimi psi in celo mačkami. Imajo posebno ljubezen do otrok in uživajo tudi v igrah z otroki.

Švicarski doodle je včasih lahko rahlo nagajiv, večina tega pa izhaja iz njihovih pastirskih lastnosti zahvaljujoč Aussiedoodleu. Švicarski logotipi radi zbirajo gospodinjske predmete, kot so nogavice, igrače, brisače in majhni predmeti.

Kako skrbeti za švicarski doodle

Kako skrbeti za švicarski doodle

Nega švicarskega doodla je v skladu s tehnikami negovanja za večino vseh križancev Doodle. Njihovo dlako je treba krtačiti vsaj trikrat na teden (zaželeno je vsak dan).

Švicarski logotipi so nagnjeni k težavam z vidom in alergijam. Poskrbite, da boste svojega švicarskega doodla vsaj enkrat letno odpeljali k veterinarju in dvakrat letno, ko postanejo starejši.

Poleg tega je ostalo standardno: hranite jih z zdravo prehrano, poskrbite za vsaj eno uro vadbe na dan in jim zagotovite svežo vodo in naklonjenost.

Zaključek za kaj je švicarski doodle?

švicarski doodle

Če povzamemo, je švicarski doodle lep, razpoložen in energičen križanec med tribarvnim bernedoodlom in aussiedoodlom. Ta križanec je zelo ljubeč, rad se igra, nagnjen je k zbiranju in shranjevanju predmetov in je na splošno čudovita sorta Doodle.

Švicarski logotipi so na voljo v več barvah, zato poskrbite, da boste našli uglednega rejca.

Drugi članki, ki bi jih želeli: