Kaj je tigrasta čivava? (2022)

Tigrasta čivava

Čivave, najmanjše od vseh pasem psov, imajo tono ognja, zapakiranega v šest kilogramov težko telo.

Vedno se hiper-zavedajo svoje okolice in so vedno pripravljeni izraziti svoje mnenje z ostrim, vztrajnim klepetanjem. So idealni mestni psi, ki se dobro prilegajo manjšim bivalnim prostorom, kot so stanovanja ali stanovanja. Na mrazu jih hranite na toplem!

Čeprav tigrasti pri psih niso tako nenavadni, so pri čivavah. Kadar ima pes vzorce temno obarvanih črt ali katere koli druge vrste črnih prog, ki se razlikujejo od glavne barve njegove kože, se imenujejo tigrasti.

Glede na navedeno obstaja več vrst tigrastih, ki jih ima pes lahko, celo a Čivava. Sedaj se morate odločiti, ali želite, da je vaš prijatelj tigrast ali ne.

Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več o tem, kaj točno tigrasta čivava pomeni fizično in seveda glede stroškov za tigrasto čivavo.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Imena psov Brindle in Vodnik za mešanje čivave Rottweiler.

Dolgodlake proti kratkodlakim čivavam

Dolgodlake proti kratkodlakim čivavam

Eno od meril, ki jih lahko upoštevate pri izbiri natančne čivave za vas, je njihov plašč.

Oglašajo, da so čivave zelo enostavne za nego in komaj odpadajo, ne glede na to, ali je njihova dlaka dolga ali kratka. Kateri plašč je bolj zaželen, je odvisno od vaših želja.

Dolgodlake čivave imajo, kot bi lahko pričakovali, daljšo dlako, zlasti okoli ušes, repa, vratu in nog. Ti plašči imajo svilnato teksturo, s perjem na prej omenjenih območjih. Videti bodo bolj puhasti kot kratkodlaka čivava, zato jih je treba veliko pogosteje krtačiti in kopati, da se izognemo zamotanemu ali zmatnemu kožuhu.

Kratkodlake čivave, znane tudi kot gladkodlake čivave, imajo krajšo in finejšo dlako, ki je bolj groba na otip. Za razliko od dolgodlake sorte, ki jo je treba za optimalno zdravje in sijaj krtačiti vsak dan ali vsak drugi dan, je kratkodlako čivavo potrebno krtačiti le enkrat na teden.

Kratkodlaka sorta je bila tako rekoč “izvirnik”, ki so jo prvič odkrili v Srednji Ameriki in Mehiki v devetnajstem stoletju.

Dolgodlaka sorta čivave je nastala z vzrejo kratkodlakih čivav z dolgodlakimi pasmami igrač, kot sta papillon in pomeranec, dokler ni bila ustanovljena nova čistokrvna sorta. Mehiški goli pes, znan tudi kot Xoloitzcuintli, je popolnoma ločena pasma.

Po navedbah Ameriški kinološki klub (AKC) pasemski standardi, dolgodlaka in kratkodlaka sta edini dve vrsti dlake, ki ju najdemo pri čivavah.

Oba sta enaka po temperamentu, zdravstvenem stanju in velikosti. Njihova razlika je le v videzu. Gen za kratko dlako je dominanten, zato so kratkodlake čivave pogostejše. Dolgodlake in kratkodlake mladičke lahko včasih najdemo v istem leglu.

Čivave so tudi v različnih barvah, kot so črna, rdeča, rjava, smetana in čokoladna. Pogosto prihajajo v kombinaciji dveh ali celo treh in imajo dodatne oznake različnih barv. Najbolj zanimivi plašči Chihuahua nastanejo, ko se mešanici pridruži tigrasti vzorec.

Tigrasti plašč

Tigrasti plašč

Tigrasti vzorec na živalski dlaki je pogosto opisan kot tigrast, bolj formalno opredeljen kot »s temnimi progami ali lisami na običajno sivi ali rjavi podlagi«. Opazimo ga lahko pri številnih živalih, kot so konji, mačke in več pasem psov.

Ko pomislite na tigrastega psa, pogosto najprej pomislite na večje pasme, kot so bokser, mastif in več vrst pastirskih psov. Vendar pa je mogoče najti tudi tigraste čivave, čeprav redke.

Obstajata dve različni vrsti tigrastih plaščev: tigrasti in obrnjeni tigrasti plašči. Za tigrast so značilne temne črte na svetlem ozadju, za obrnjeno tigravo pa bolj izrazite svetlejše črte na temnem ozadju.

Vsak pes, katerega dlaka je lahko tigrastega vzorca, ima možnost, da je obrnjeno tigrast, saj isti geni določajo oboje.

Geni, ki povzročajo tigrast vzorec so recesivnikar pomeni, da morata imeti oba starša gen, da se lahko izrazi v katerem koli potomcu.

Glede na pestro paleto barv tudi med čistokrvnimi čivavami se tigrasta obarvanost pri mladičih čivave ne pojavi preveč pogosto.

Za te gene ni mogoče testirati, saj genetiki še niso identificirali natančne različice, ki povzroča tigrasti vzorec (natančneje, različica v genu K-Locus, ki povzroči črno dlako). Kot tak je edini način, da ugotovimo, ali pes nosi tigraste gene, tako da jih vzrejamo.

Najboljša možnost za pridelavo tigrastih mladičkov je, da skupaj parite dve tigrasti čivavi. Parjenje enobarvne čivave s tigrasto čivavo je prav tako izvedljivo, vendar znatno zmanjša možnosti za tigraste mladičke.

Najpogosteje so tigrasti mešanci čivave rezultat križanja med čivavo in drugo pasmo, ki ima običajno tigraste vzorce na dlaki, kot so terierji.

Čivave so lahko v številnih kombinacijah barv in različica tigrastih čivav ni izjema. Vsaka od teh barv in vzorcev se lahko pojavi tako pri dolgodlakih kot pri kratkodlakih čivavah.

Modra tigrasta čivava

Modra tigrasta čivava

“Modra” pri obarvanosti pasje dlake pomeni srebrno sivo barvo, ki je izrazito hladnejša od povprečne sive ali črne dlake. Več pasem bo imelo modre oči in modro dlako.

Včasih ima tudi pasji nos dobesedno modro barvo, ki jo lahko opazite, če pogledate zelo natančno. Modri ​​plašči so neverjetno redka barva in so zelo iskani med rejci psov.

Modri ​​plašči se zelo razlikujejo po odtenkih in so lahko videti kot enobarvni ali kot modri, pomešani z drugimi barvami, na primer v tigrastem vzorcu. Tako kot pri samem tigrastem vzorcu so geni, ki povzročajo modro dlako, recesivni, kar pomeni, da so modri plašči sami po sebi redki. Modra tigrasta čivava je res izjemno redek prizor.

Črna tigrasta čivava

Črna tigrasta čivava

Enobarvni črni plašči so med najredkejšimi, ki jih lahko najdete pri čivavi. Čeprav je prevladujoč gen in je zato prisotnost same barve zelo pogosta, jo običajno najdemo v kombinaciji z drugimi barvami.

Nekateri primeri tega vključujejo Black Sable Fawn, Black Sable Silver ali Fawn Brindled Black Chihuahua, kar lahko povzroči čudovite vzorce. Čeprav niso tako redke kot modre tigraste čivave, jih je morda tudi težko najti.

Čokoladna tigrasta čivava

Čokoladna tigrasta čivava

Čokoladni plašči niso najpogostejši pri čivavah, vendar tudi niso posebej redki. Je sprejeta barva v skladu s standardi pasme AKC. Čokoladna tigrasta čivava se bo predstavila s temnejšimi črtami na temnem kožuhu. Pri čokoladni tigrasti rjavi sorti pričakujte, da se bodo vanj mešali svetlejši odtenki rjave ali celo rdeče.

Cene tigraste čivave

Cene tigraste čivave

Seveda bodo psi z redkimi barvami in vzorci dlake dražji od tistih z bolj povprečnim videzom.

Kot bi pri izbiri katerega koli vzreditelja, pri katerem boste dobili svojega najnovejšega hišnega ljubljenčka, skrbno preverite svoje rejce. Odgovorni, zaupanja vredni rejci bodo:

 • Bodite seznanjeni z njihovo pasmo
 • Pasma za standard za proizvodnjo najbolj zdravih možnih psov (to vključuje redne zdravstvene preglede)
 • Pse naj bodo v čistem, prostornem okolju
 • Vprašajte vas več o domu, ki ga nameravate zagotoviti za svojega ljubljenčka, kot pa o tem, koliko ste jim pripravljeni plačati
 • Ne postavljajte mladičkov, preden dopolnijo osem tednov
 • Imeti pogodbe s klavzulami o “vrnitvi rejcu”.
 • Navedite reference

Nekateri opozorilni znaki za nezanesljive rejce vključujejo:

 • Prekomerno število psov (lahko pomeni, da je “vzreditelj” mlin za mladiče)
 • Nečisti ali utesnjeni pogoji
 • Psi, ki so videti nezdravi/boji se vzreditelja
 • Pripravljenost prezgodaj namestiti pse
 • Ne dovolite, da opazujete pse ali njihov življenjski prostor
 • Brez dokumentacije/certifikatov

Bodite zelo previdni, da vas neopazni rejci skušajo sivega ali črnega psa izdati za modrega, da bi iz vas iztisnili več denarja!

Preden začnete iskati, je priporočljivo, da se seznanite z barvami in vzorci psa, ki jih želite, da jih boste lahko pravilno prepoznali pri svojem novem mladiču, preden plačate. Za boljšo vidljivost si boste morda želeli ogledati pasjo dlako na močni sončni svetlobi, še posebej, če gledate tigrasto dolgodlako čivavo.

Rejci pogosto zahtevajo med 400,00 in 2000,00 $ za mladičke čivave. Zaradi njihove redkosti pričakujte, da bodo cene tigrastih čivav na dražji strani. Izjemno redke barve plašča, kot je modra, bodo prav tako močno dvignile ceno, tako da bo znašala med 2.000 in 10.000 $.

Če se namesto tega odločite za posvojitev iz reševalnega ali zavetišča, se bo pristojbina močno razlikovala glede na organizacijo in lokacijo, vendar se povprečne pristojbine za posvojitev gibljejo od 50,00 do 350,00 $.

Pristojbine za posvojitev običajno vključujejo tudi zdravstvene izpite in drugo veterinarsko oskrbo, ki jo bo vaš pes potreboval, preden ga lahko pripeljete domov.

Bodite pripravljeni na razlike v cenah, ki so med drugim odvisne od videza vaše čivave ter njihovega zdravja, velikosti, spola in rodovnika. Če bo šlo vse v redu, boste domov odšli ne le s čudovitim psom, ampak tudi z zelo zvestim prijateljem za vse življenje.

Zaključek Kaj je tigrasta čivava?

Tigraste čivave so precej redke, vendar obstajajo. Tigrasta barva ni standardna za čivave iz ameriške kinološke zveze, vendar se pogosto pojavi, ko se čivava pomeša z drugo pasmo psov. Cene tigraste čivave so običajno dražje od običajne čivave zaradi njihove edinstvene barve dlake. Upamo, da ste se kaj naučili o pasmi psov tigrasti čivava!

Drugi članki, ki bi jih želeli:

Vas še vedno zanima Brindle Chihuahua? Oglejte si ta videoposnetek.