Kaj je vabni pes? Nesrečna resnica. (2022)

Predloga Kaj-je-vaba-pes

Ljubitelji psov in tisti, ki so aktivno vključeni v reševanje in dobro počutje živali, so morda naleteli na izraz »pes za vabo«. Kaj to pomeni in ali psi vabe res obstajajo ali so le urbani mit? Naučite se vsega, kar morate vedeti o vabah, njihovem izvoru in mitu v primerjavi z resničnostjo.

Pred tem člankom bi radi opisali, da so psi za vabo nezakoniti in ne odobravamo nobenih pasjih bojev. Preprosto razkrivamo žalostno resnico in terminologijo, ki se uporablja v ilegalnih in podzemnih pasjih borbah.

Še en članek, ki vam bo morda všeč: Kaj je Puppy Mill?

Pomen vabnega psa

Psi vabe so na žalost del ilegalnih podzemnih pasjih bojev. Trenerji v bistvu uporabljajo pse za vabo, da svoje borbene pse pripravijo za napad in brutalno prebijanje. Z drugimi besedami, psi za vabo so vreče za boksanje, ki jih psi, ki se šolajo, nenehno napadajo. Očitno je zelo nezakonito, vendar je to izraz, ki se uporablja v pasjih bojih.

Ideja je narediti borilnega psa bolj zlobnega, tako da bo bolj nagnjen k uporu, ko se bo spopadel z drugim borbenim psom. Koncept psa za vabo omogoča psu divjadi, da se navadi na napade na druge, hkrati pa zmanjša tveganje za poškodbe med treningom.

Kakšne vrste psov so vabni psi?

Kakšne vrste psov so vabni psi?

Več pasem psov lahko postanejo psi za vabo. To so lahko srednje do velike pasme, ki so ponavadi bolj poslušne in se izogibajo konfliktom. Lahko so tudi agresivne pasme, kot so pitbuli ali dobermani, ki so bile nekako onesposobljene. Trenerji si lahko zaprejo gobčke ali jih privežejo na drog, da omejijo gibljivost.

Psi, namenjeni bojevanju, ki nimajo “ubijalskega nagona”, lahko namesto tega postanejo pes za vabo. Obstajajo govorice, da se mačke uporabljajo kot vaba, če ni na voljo psov za vabo.

Vsekakor je pes za vabo pes, ki se ne more dobro ubraniti ali braniti. Ni pravil, ki določajo, zakaj je žival dober kandidat za vabnega psa.

Kako trenerji pridobijo pse za vabo?

Kako trenerji pridobijo pse za vabo?

Trenerji nabavljajo pse za vabo na nešteto načinov. Lahko posvojijo pse iz zavetišča za živali in se pretvarjajo, da so ljubeči lastnik. Drugi jih lahko pridobijo prek oglasov Craigslist. Obstajajo tudi špekulacije, da bodo nekateri trenerji ponoči ugrabili pse tako, da bodo pregledovali domove s psi, ki so ostali na dvorišču. Vendar pa ni dokazov, ki bi podprli to trditev.

Kaj se zgodi z vabnimi psi?

Pes za vabo je na prejemnem koncu večkratnih napadov. Trenerji jih tudi namerno podhranijo in jih držijo ves dan zaprte v zaboju. Ti psi so podvrženi enakim fizičnim in čustvenim travmam kot človeške žrtve zlorabe.

Nekateri na koncu umrejo zaradi svojih poškodb. Trenerji jih lahko tudi izločijo (evtanazirajo), ko menijo, da niso več uporabni, ali pa jih preprosto zapustijo na ulici. Nekateri psi se sčasoma odpravijo v zavetišče za reševanje živali. Tudi takrat je do okrevanja dolga pot. Ljubeči lastniki hišnih ljubljenčkov, ki jih posvojijo, jim lahko uspešno pomagajo premagati čustvene brazgotine ali pa tudi ne.

Ali obstajajo vabni psi?

Ali so psi za vabo učinkovit način za usposabljanje psov za bojevanje?

Obstaja ostra razprava, ali psi vabe obstajajo v podzemnih pasjih borbah ali je vse mit. Nekateri verjamejo, da je koncept morda izviral iz izoliranega incidenta. Od tam je postala ogromna tema razprav na Redditu in drugih forumih.

Vendar pa nekateri ljudje pri reševanju živali komentirajo reševanje ali zdravljenje psov za vabo. Pomembno pa je omeniti, da se izraz široko uporablja za opis vseh zlorabljenih psov. To vključuje pse iz nasilnih gospodinjstev z malo ali brez interakcije z drugimi psi.

Resnica je verjetno nekje vmes. Nezakonita združenja za bojevanje psov obstajajo. Ljudje so bili preganjani in obsojeni zaradi vodenja tovrstnih organizacij. Nekdanji quarterback NFL Michael Vick je eden najbolj odmevnih posameznikov, obsojenih zaradi vodenja ringa pasjih bojev. Prav tako je verjetno res, da se šibkejši psi uporabljajo v določeni zmožnosti za usposabljanje borilnih psov. Vendar verjetno ne v takšnem obsegu, kot verjame večina ljudi.

Nekateri ljubitelji Pitbulla so tudi dvomili v obstoj vabnih psov. Ker so pitbuli najpogostejša pasma v pasjih bojih, nekateri ljudje menijo, da se izraz pes za vabo neodgovorno uporablja za dvig bolj ubogljivih vrst kot žrtev. Medtem so Pitbulls demonizirani kot agresorji. To daje pasmi slab ugled, zaradi česar so manj verjetni kandidati za posvojitev.

Izvor izraza

Dobrodelna organizacija za pravice živali Animal People je raziskovala zgodovinsko veljavnost psov za vabe. Po intenzivni internetni raziskavi je bila najzgodnejša uporaba izraza, ki so ga lahko našli, iz članka Albany Times Union iz leta 1996. V prispevku je bil izraz “psi vabe” za opis lastnikov, ki so svoje pse privezali in mučili kot nečloveško obliko kazni. Zdi se, da to daje verodostojnost ideji, da so psi vabe morda utemeljeni bolj v mitu kot v resnici.

Ali so psi za vabo učinkovit način za usposabljanje psov za bojevanje?

Ali so psi vabe nevarni?

Obstaja razprava, ali psi vabe omogočajo, da borbeni psi postanejo bolj agresivni. Večina strokovnjakov meni, da so psi za vabo neučinkoviti. Pri ljudeh, da postaneš močnejši borec, moraš trenirati z borci, ki so enako močni. Kot pravi pregovor, železo ostri železo. Če ste napreden in izkušen borec, bi se izboljšal, če bi treniral samo z začetniki?

Po istem principu je malo verjetno, da se bojevni psi izboljšajo z nenehnim napadom na druge pse, ki se ne morejo upreti. Borbeni psi se pogosteje usposabljajo kot človeški športniki, na primer tek na tekalni stezi ali tek z uteženo pnevmatiko.

Te metode usposabljanja so humani in zakoniti načini ohranjanja psov v formi. Ne predvidevajte najhujšega, če vidite, da lastniki trenirajo svoje pse na ta način. To so verjetno samo lastniki, ki delajo skupaj s svojim pasjim prijateljem; nič več.

Ali so psi vabe nevarni?

Ljubeči lastniki hišnih ljubljenčkov bodo morda želeli zlorabljenim psom z vabo dati drugo priložnost za življenje. Vendar pa obstajajo špekulacije, da so lahko psi za vabo po letih zlorabe agresivni do ljudi. To je v nekaterih primerih lahko res. Vendar pa so vsi psi posamezniki, zato morate vsak primer soditi po njegovih zaslugah.

Večina zlorabljenih psov je varnih s pravo pozornostjo, nego in nadzorom. Nekateri zlorabljeni psi se lahko dobro ujemajo z novim človeškim lastnikom, vendar se ne razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki v gospodinjstvu.

Enako velja za pse, ki so usposobljeni za boj. Samo zato, ker so jih njihovi prejšnji, kruti lastniki usposobili za neusmiljene borce, še ne pomeni, da bodo takšni ostali za vse življenje. Še enkrat, vsak pes je drugačen. Usposabljanje za boj proti drugim psom tudi po naravi ne povzroči, da so agresivni do ljudi.

Borilni psi so prav tako žrtve kot psi vabe. Psi, vzgojeni v borilnem okolju, si zaslužijo prav toliko druge priložnosti. Ne glede na to, ali gre za vabo ali bojni pes, so ti psi doživeli velike fizične in čustvene travme. Če bodo sprejeti, bi morali lastniki razmisliti o pridobitvi pomoči profesionalnega trenerja. Lastniki morajo porabiti vsaj več časa kot običajno, da se ti psi počutijo varne v novem okolju.

Zlorabljeni psi so pravi fenomen

Psi za vabo so verjetno resnični, vendar so primeri omejeni na nekaj osamljenih incidentov in še zdaleč niso zelo razširjeni. Pomembnejše vprašanje je, da zavetišča za živali dnevno sprejmejo na stotine zlorabljenih psov. Veliko jih je zapuščenih na ulici ali pa jih rešijo pred nasilnimi lastniki. Ti nemočni psi potrebujejo človeško nego in posredovanje. So to psi za vabo? Verjetno ne, vendar to ne zmanjša njihove mučne preizkušnje.

Če bi radi pomagali, naj vas ne skrbi toliko, ali so psi za vabo resnični. Po navedbah Pet Pedia65 % vseh zlorabljenih živali je psov. Tudi žival postane žrtev zlorabe vsakih 60 sekund. Bodite pozorni na večjo težavo in ukrepajte tako, da se vključite v svoje lokalno zavetišče za živali.

Všeč vam bo tudi: