Kako dolgo živijo Westies? (2022)

Predloga How-Long-Do-Westies-Live

Če se sprašujete, kako dolgo živijo Westies, potem je to tisto, kar morate vedeti. West Highland White terierji so ena izmed najbolj priljubljenih pasem psov v Združenih državah. Znani so po tem, da so prijazni, odhodni in igrivi.

Toda kako dolgo živijo Westies? Koliko časa jim ostane, da uživajo v času z družinami? V tej objavi v blogu si bomo ogledali povprečno življenjsko dobo Westieja in kaj lahko storite, da zagotovite, da bo vaš kosmati prijatelj užival dolgo in zdravo življenje.

Preden se pomaknete navzdol po tem vodniku, »Kako dolgo živijo Westies,« si oglejte te podobne članke: Kako dolgo živijo pitbuli in Kako dolgo živijo Sheepadoodles?

Kaj je Westie?

Kako dolgo živijo Westies

Westies so majhni, beli psi s kratkimi nogami in dolgimi lasmi. Imajo značilen črn nos, raven na vrhu in zaobljen spodaj. Njihova ušesa stojijo naravnost, ko so budni ali navdušeni.

Westies tehtajo med 15 in 20 funtov (približno sedem kilogramov) in stoji približno 10 palcev visok od glave do repa. Pričakovana življenjska doba Westieja se običajno šteje za 12-16 let.

Westies so izjemno prijazni in ljubeči do ljudi, čeprav so lahko sprva previdni do tujcev ali ko jih prestrašijo glasni zvoki, kot je ognjemet (kar jih pogosto prestraši).

Ker so Westies tako usmerjeni v ljudi, se morda ne bodo dobro počutili z majhnimi otroki ali drugimi hišnimi ljubljenčki, če te živali niso ustrezno socializirane.

Podobni vodniki: Kako dolgo živijo cockapoos in Kako dolgo živijo rezanci?

Kako dolgo živijo Westies?

Kako dolgo živijo Westies

Torej, kako dolgo lahko Westies živijo? Povprečna življenjska doba Westieja je od 12 do 16 let. Šestnajst let je na koncu in zelo redko. Večina Westies v povprečju živi od 12 do 13 let.

Vendar pa lahko kot lastnik hišnih ljubljenčkov storite veliko stvari, da svojemu kosmatemu prijatelju pomagate živeti še daljše in bolj zdravo življenje. Ti nasveti vključujejo redne veterinarske preglede, hranjenje s hranljivo prehrano in redno vadbo.

Podobni vodniki: Kako dolgo živijo aussiedoodles in Kako dolgo živijo haskiji?

Od česa Westies običajno umirajo?

Od česa Westies običajno umirajo

West Highland White terierji so na splošno zdrava pasma psov, vendar lahko s staranjem še vedno podležejo različnim zdravstvenim težavam. Nekateri pogosti vzroki smrti v Westiesih vključujejo rak, bolezni spodnjih dihal, in motnje hrbtenjače.

Druge bolezni, ki jih dobijo Westies, vključujejo zobne bolezni, okužbe, debelost, bolezni srca in težave z jetri. Redni veterinarski pregledi lahko pomagajo odkriti morebitne zdravstvene težave zgodaj in dajo vašemu Westieju najboljše možnosti za boj proti bolezni ali bolezni. Poglejmo si torej te bolezni.

1. Rak

West Highland White terierji imajo večje tveganje za razvoj raka od povprečja. Najpogostejši raki, za katere so nagnjeni Westies tumorji mlečne žlezelimfomi in kožni tumorji.

Če vaš pes začne kazati kakršne koli znake ali simptome raka, kot so izguba teže, letargija, šepanje, bruhanje, driska ali spremembe v vedenju, ga je nujno treba takoj odpeljati k veterinarju na zdravljenje.

2. Bolezen spodnjih dihal

Zahodnovišavski beli terierji imajo tudi povečano tveganje za razvoj bolezni spodnjih dihal. Ta splošni izraz se nanaša na poljubno število stanj, ki prizadenejo pljuča in dihalne poti.

Nekateri pogosti simptomi bolezni spodnjih dihalnih poti vključujejo suh kašelj in nestrpnost do vadbe. Peljite psa k veterinarju, če opazite katerega od teh simptomov.

3. Bolezni hrbtenjače

Bolezni hrbtenjače pri Westiesu lahko povzročijo najrazličnejše simptome, odvisno od resnosti bolezni. Vendar pa nekateri pogosti znaki, da ima vaš Westie morda motnjo hrbtenjače, vključujejo šibkost zadnjih okončin, težave pri hoji, inkontinenco in osebnostne spremembe.

Če opazite katerega od teh simptomov pri svojem psu, je ključnega pomena, da ga odpeljete na pregled k veterinarju, da dobi ustrezno zdravljenje, preden se stvari poslabšajo.

4. Zobna bolezen

Zobne bolezni so najpogostejša kronična težava pri hišnih ljubljenčkih, ki prizadene 80 % psov do dveh let. Na žalost je vaš West Highland White Terrier lahko izpostavljen tveganju za nastanek zobnih težav zaradi svojih edinstvenih oblik in velikosti zob in ker je bolj verjetno kot druge pasme, da redno obiskujejo veterinarje (stanje, imenovano “basen pap“).

Začne se z nabiranjem zobnega kamna na zobeh, ki se lahko spremeni v okužbo okoli dlesni ali celo blizu koreninskih površin, če se ne zdravi. To lahko povzroči bolečino med jedjo.

5. Okužbe

West Highland White terierji so najbolj dovzetni psi za bakterijske in virusne okužbe. Okužbe lahko preprečite s cepljenjem svojega psa, ki ga priporočamo glede na poškodbe, opažene na našem območju, in dejavnike njene starosti/velikosti, ki lahko pridejo v poštev. Na primer, kuga ali parvovirus ni le nevaren, ampak tudi neozdravljiv, zato morate svojega mladiča cepiti zgodaj.

6. Debelost

West Highland White terierji so tudi nagnjeni k debelosti, splošen izraz, ki se nanaša na prekomerno kopičenje telesne maščobe. Debelost lahko pri psih povzroči številne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, težavami z jetri in sladkorno boleznijo.

Če torej opazite, da se je vaš Westie pred kratkim začel zrediti, je ključnega pomena, da ga odpeljete na sestanek k veterinarju, da dobi ustrezno zdravljenje, preden se stvari poslabšajo.

7. Srčne bolezni

Bolezen srca je poljubno število bolezni, ki vpliva na srce. Nekateri pogosti znaki bolezni srca vključujejo kašelj, težko dihanje in otekanje trebuha. West Highland White terierji so še posebej dovzetni za srčno popuščanje.

Ta pasma ima višjo stopnjo umrljivosti za to stanje kot katera koli druga, pri čemer se večina primerov pojavi v zlatih letih – med 5 in 15 leti.

8. Okužbe ušes

Okužbe ušes pri psih so lahko stalna težava, saj je približno 10 % Westies dovzetnih za okužbo. Westiesova ušesa so erektilna; to jim pomaga preprečiti hitro okužbo ušes.

Vendar pa si težko opomorejo brez strokovne pomoči (kar morda ne deluje vedno). Znak, da bi vaš kuža lahko zbolel za ustno boleznijo, bi bil, da se praska po licih, dokler se kri ne razlije na ostre sekalce.

9. Bolezen jeter

West Highland White terierji so tudi nagnjeni k boleznim jeter, splošen izraz, ki se nanaša na poljubno število stanj, ki prizadenejo jetra.

Nekateri pogosti znaki bolezni jeter vključujejo zlatenico (porumenelost kože), bruhanje in driska. Zato ne tvegajte in obiščite veterinarja, če ima vaš Westie katerega od zgornjih simptomov.

Povezano: Redke bolezni psov, ki bi jih moral poznati vsak lastnik.

Kaj lahko storim, da bo moj Westie živel dlje?

Redno jih negovajte in krtačite

Obstaja več stvari, ki jih lahko storite, da bi vaš Westie živel dlje, vključno z:

1. Nahranite jih s kakovostno prehrano

Pravilna prehrana je bistvenega pomena za vašega Westieja. Pomagalo jim bo ohraniti zdravje in zmanjšati njihove izlete k veterinarju. Visokokakovostna prehrana za Westieja je sestavljena iz mesa, kot sta govedina in piščanec.

2. Redno jih izvajajte

Westie mora vsak dan opraviti veliko vaj, da ostane zdrav in srečen. Na sprehod jih morate vzeti vsaj dvakrat na teden (več, če je mogoče). Potrebujejo tudi igrače, s katerimi lahko žvečijo ali se igrajo, ko ste odsotni.

3. Redno jih negovajte in krtačite

Westies je treba redno negovati in krtačiti, da bo njihov plašč zdrav in brez preprog. Prav tako morate redno pregledovati njihova ušesa in zobe glede znakov okužbe ali bolezni.

4. Peljite jih k veterinarju na redne preglede

West Highland White terierji morajo vsaj enkrat letno obiskati veterinarja na rutinski pregled. To bo vašemu veterinarju pomagalo odkriti morebitne zdravstvene težave zgodaj, ko jih je veliko lažje zdraviti.

Tudi, ko Westie dopolni 10 let, se šteje za stare in so bolj nagnjeni k boleznim. Zato jih morate pogosteje peljati k veterinarju na preglede.

Povezano: Westie vs. Scottie – Primerjava pasem psov.

Kako vedeti, ali vaš Westie boli

Kako vedeti, ali vaš Westie boli

Če opazite, da vaš Westie boli, ga je nujno, da ga takoj odpeljete na sestanek k veterinarju. Nekateri pogosti znaki bolečine vključujejo:

 • Hodijo trdo ali šepajo. To je lahko posledica artritisa ali drugih bolečih stanj, ki prizadenejo sklepe in kosti. Vendar je bistveno, da ne prezrete nobenih sprememb v tem, kako vaš Westie hodi, saj je to lahko znak nečesa resnejšega.
 • Ne jedo in ne pijejo, kot običajno. To lahko pomeni, da vaš pes boli in ne želi jesti ali piti.
 • Vokalizirajo več kot običajno. Če je vaš Westie običajno tih pes, vendar je nenadoma začel vokalizirati, lahko to pomeni, da je nekaj narobe. To lahko vključuje tudi cviljenje več kot običajno ali lajanje na nič posebej.
 • Močno sopihajo in se močno potijo ​​(še posebej, če jim ni vroče ali niso telovadili). Če vaš Westie to počne brez očitnega razloga, to lahko pomeni, da je nekaj narobe in jih boli.
 • Njihova dlaka je videti dolgočasna, mastna ali ima plešaste lise. To je lahko znak, da ne dobijo hranil, ki jih potrebujejo, kar je lahko še en znak bolečine.
 • Imajo težave pri odhodu na stranišče. Če se zdi, da se vaš Westie trudi iti na stranišče, je to lahko znak, da ga boli. To je lahko posledica okužbe, vnetja ali drugega stanja.

Znaki starajočega se Westieja

Znaki starajočega se Westieja

Ko bodo Westies starejši, bodo začeli doživljati spremembe, povezane s staranjem. Na primer, lahko imajo težave z vidom ali sluhom tako dobro kot nekoč, njihovi sklepi pa lahko sčasoma postanejo trši in bolj boleči.

Westies lahko razvijejo tudi zdravstvena stanja, kot je artritis, ki povzroča vnetje v sklepih. To vodi do bolečine pri gibanju ali hoji dalj časa.

Čeprav je bistveno, da ste pozorni na znake, da vaš kosmati prijatelj morda doživlja bolečino zaradi artritisa, morate biti pozorni tudi na številne druge težave, kot so:

 • Kronično bruhanje ali driska
 • Izguba apetita
 • Izguba teže (več kot 20 % povprečne telesne mase)
 • Šepanje/šepanje v enem ali več okončinah
 • Slabost

Če opazite katerega od teh simptomov, se nemudoma posvetujte s svojim veterinarjem za možnosti zdravljenja.

Znaki, da Westie umira

Znaki, da Westie umira

Obstaja tudi nekaj znakov, da Westie umira, vključno z:

 • Ne zanimajo jih več igranje ali aktivnost.
 • Njihovo dihanje postane hitro in plitvo.
 • Povsem prenehajo jesti in piti.
 • Očesni belci postanejo rumenkasti ali motni.
 • Njihovo telo se začne nenadzorovano krčiti ali tresti.

Zaključek za “Kako dolgo živijo Westies”

Kako dolgo-Do-Westies-V živo-Sklep

Kako dolgo živijo Westies? Če povzamemo, imajo West Highland White Terriers povprečno življenjsko dobo 12-16 let. Na pričakovano življenjsko dobo Westieja lahko vpliva veliko dejavnikov, vključno s prehrano, vadbo in zdravstvenimi težavami. Westies, za katere je dobro poskrbljeno, običajno živijo dlje kot tisti, ki niso.

Če ste zainteresirani za lastništvo Westieja, se prepričajte, da se naučite, kaj morate storiti, da bo vaš pes zdrav in srečen. Razmislite tudi o pogovoru z drugimi lastniki Westieja o tem, kaj jim je najbolje delovalo.

Za več vodnikov z omembami pasme psov Westie si lahko ogledate:

Več dodatnih informacij o Westieju lahko izveste tako, da si ogledate »Prednosti in slabosti West Highland terierja” spodaj: