Kako dolgo živijo Whippets? (2022)

Predloga How-Long-Do-Whippets-Live

Se sprašujete, koliko časa živijo Whippets? Vsi vedo, da psi dopolnjujejo družine. Obravnavamo jih kot otroke in najboljše prijatelje, ker nas imajo brezpogojno radi.

Z mahanjem repa in velikimi, nedolžnimi očmi napolnijo naša srca. Whippets zagotovo niso izjema. Kot večina psov so tudi Whippets ljubice. Vendar pa so edinstveni po tem, da so tako igrivi kot crkljivi hrošči.

Potem ko bodo več ur spali poleg vas, bodo Whippets dirkali po dvorišču, ne da bi nikoli upočasnili. Poleg tega so po naravi poslušni psi. Povsod so Whippets fantastični psi in kdo jih ne bi ljubil kot vseživljenjskega spremljevalca?

Žal vsi vemo, da tako ne gre. Kljub temu obstajajo načini, kako podaljšati življenje svojega prijatelja. Najprej bomo razpravljali o pričakovani življenjski dobi Whippeta, nato pa se bomo seznanili s pogostimi zdravstvenimi stanji in nasveti za ohranjanje zdravja vašega Whippeta skozi njegovo dolgo življenjsko dobo.

Preden se pomaknete navzdol po tem vodniku, »Kako dolgo živijo Whippets,« lahko izveste o življenjski dobi drugih psov, če si ogledate te članke: Kako dolgo živijo pitbuli in Kako dolgo živijo Sheepadoodles?

Pričakovana življenjska doba Whippeta

Pričakovana življenjska doba Whippeta

Torej, kako dolgo živijo Whippets? Povprečna življenjska doba Whippeta je 12 do 15 let. Ker tehtajo približno 26 do 34 funtov, jih uvrščamo med srednje pse.

Na splošno imajo srednji psi tudi povprečno življenjsko dobo približno 12 do 15 let. Zato je pričakovana življenjska doba Whippeta v primerjavi s podobnimi psi povprečna. Vendar 15 let zagotovo ni maksimum.

Čeprav je nenavadno, da Whippets preživi povprečje, se je zgodilo. Na primer, poročali so, da je ena mešanica Whippet/terier živela 21 let.

Primerljivo je bil najdlje živeči pes, o katerem so kdaj poročali 29-letnik Mešanec beagle/dachshund/terier. Ste opazili, da sta bila oba najdlje živeča psa križanec?

V povprečju psi, ki so bili križani, živijo 1,2 leti dlje kot čistokrvni psi. To lahko pripišemo predvsem raznolikosti genov pri križancih, ki jim omogočajo hitrejši boj proti boleznim.

Dejavniki, ki prispevajo k življenjski dobi Whippeta

Dejavniki, ki prispevajo

Na pričakovano življenjsko dobo Whippeta bodo vplivali trije pomembni vidiki: genetika, smrtne poškodbe in bolezen. V naslednjem razdelku bomo razpravljali o pomembnih zdravstvenih pomislekih za Whippets, za zdaj pa se osredotočimo na to, kako lahko ozadje vašega ljubljenčka in morebitne nesreče, ki jih ima, prispevajo k njihovi splošni življenjski dobi.

1. Genetika

Če nameravate kmalu posvojiti Whippeta, se čim več naučite o njegovih starših. Opazujte jih, analizirajte, ali se zdijo močni in zdravi, in vprašajte o morebitnih trenutnih ali prejšnjih zdravstvenih težavah.

Ugotovite, ali so imeli a CERF test za pregled njihovih oči, ehokardiogram za pregled srca in a BAER test za sluh. Čeprav niso tako ključni, so drugi koristni testi pregledi ščitnice, kolkov in komolcev.

Tudi presejanje za Von Willebrandovo bolezen in pomanjkanje miostatina sta dobra ideja. Seveda pa je to na splošno možno le, če posvojite od rejca.

To vsekakor ni pogoj, vendar vam omogoča, da ste posebno pozorni in opazujete znake zdravstvenih stanj, za katere je lahko vaš Whippet bolj dovzeten.

2. Poškodba

Poškodbe so drugi najpogostejši vzrok prezgodnje smrti za Whippets. Ker so Whippeti naravni lovci in šprinterji, pogosto vzletijo brez veliko smeri.

Lahko končajo sredi ulic ali drugih nevarnih lokacij. Na splošno je večja verjetnost, da bodo Whippets težje poškodovani v bojih z drugimi psi ali plenilci.

Če je bil vaš Whippet poškodovan na kateri koli od teh običajnih načinov ali na kakršen koli drug način, je njegova pričakovana življenjska doba verjetno nižja kot pri zdravih Whippetih. Poleg tega lahko številne bolezni skrajšajo življenjsko dobo vašega Whippeta. Te bodo podrobno obravnavane v naslednjem razdelku.

Skrbi za zdravje

Whippetove zdravstvene skrbi

Čeprav Whippets na splošno veljajo za zdrave pse, se morate zavedati nekaterih zdravstvenih stanj. Najprej se seveda vedno posvetujte z veterinarjem, če vaš pes kaže moteče simptome.

1. Srčne bolezni

Bolezen mitralne zaklopke je razmeroma pogost in lahko zmanjša pričakovano življenjsko dobo Whippeta. To se zgodi, ko mitralna zaklopka (med obema levima komorama srca) je prešibka.

Ko ventil preneha delovati pravilno, kri teče nazaj v komoro, iz katere je pravkar izstopila, in ji prepreči, da bi potovala po telesu, kot bi morala.

2. Očesne bolezni

Težave z očmi so precej pogoste tudi med Whippeti. Najpogostejša je progresivna atrofija mrežnice, ki vpliva na vašo Whippetovo mrežnico. Fotoreceptorske celice sčasoma odmrejo, kar povzroči nočni in nato dnevni vid, kar vodi do popolne slepote.

Ta bolezen napreduje tako postopoma, da je morda ne opazite. Na srečo postopno napredovanje omogoča vašemu psu čas, da se prilagodi slepi, tako da se lahko nauči zanašati se na druga čutila.

Čeprav lahko vaš Whippet živi celo življenje brez vida, boste morali biti bolj previdni, ko je na prostem. Kot smo že omenili, so Whippets nagnjeni k nevarnosti in ta nagnjenost lahko povzroči še več težav za slepega psa.

3. Zobna stanja

Če za svoje Whippetove zobe ne skrbite dovolj dobro, se lahko pojavijo številne težave. Najprej se bodo njegove dlesni in korenine okužile. Če tega ne ujamete zgodaj, lahko vaš Whippet izgubi zobe. Lahko se pojavijo celo težave z ledvicami, jetri, sklepi in srcem.

4. Drugi pogoji

Bakterijske in virusne okužbe so pogoste pri Whippets in mnogih drugih pasmah. Če se ne zdravijo, lahko vplivajo tudi na Whippetovo pričakovano življenjsko dobo. Zajedavce, kot so bolhe, klopi, ušesne pršice, okrogle črve in ankilostome, lahko Whippets precej enostavno pobere.

Te lahko izvirajo iz umazane pitne vode, umazane zemlje in ugrizov žuželk. Hipotiroidizem se pojavi, ko je raven ščitnice Whippeta prenizka. To stanje lahko povzroči debelost, agresijo, kožne bolezni in tesnobo.

Poleg tega je debelost zelo nevarna za Whippets. Njihovi tanki okvirji niso izdelani tako, da podpirajo odvečno maščobo. Ta maščoba lahko zmanjša kakovost življenja in življenjsko dobo Whippeta z bolečinami v sklepih, presnovnimi in prebavnimi motnjami, srčnimi boleznimi in težavami s hrbtom.

Povezano: Redke bolezni psov, ki bi jih moral poznati vsak lastnik.

Glavni vzroki smrti

Glavni vzroki smrti

Glavni vzroki smrti v Whippets vključujejo raka, epilepsijo in avtoimunsko hemolitično anemijo. Če vaš ljubljenček razvije katero od teh stanj, ga bo moral pozorno spremljati veterinar.

Epilepsija je stanje, pri katerem imajo Whippets napade brez očitnega razloga. Če se vaš pes nenadoma krči ali izgubi zavest, ga boste želeli pripeljati k veterinarju, da se pogovori o možnosti epilepsije.

Avtoimunska hemolitična anemija je stanje, ki se pojavi, ko imunski sistem vašega Whippeta napade rdeče krvne celice. Nekateri simptomi vključujejo izgubo apetita, letargijo, depresijo, blede dlesni ter povečano dihanje in srčni utrip.

Če je to stanje hudo, se lahko vaš Whippet zdi zlatenica in v urinu boste morda opazili nekaj krvi. Srčne bolezni postajajo vse bolj skrb za Whippets.

Preventivna nega

Preventivna nega

Vsa ta zdravstvena tveganja se morda zdijo velika, vendar obstaja veliko načinov, kako lahko zaščitite svojega Whippeta. Vemo, da je to tisto, kar želite vedeti, zato se poglejmo, kako podaljšati pričakovano življenjsko dobo Whippeta.

Osnove

Življenjska doba Whippeta se lahko podaljša, če zanj sprejmete osnovne, zdrave odločitve. Whippets zahtevajo dieto z visoko vsebnostjo beljakovin z različnimi hranili.

Beljakovine bodo ohranile vaš Whippet dovolj močan, da ostane v formi, hranila pa pomagajo imunskemu sistemu pri preprečevanju bolezni. Morda ste opazili, da so Whippets zelo izbirčni jedci, zato izberite nekaj okusnega, da zagotovite, da ga bo vaš ljubljenček pojedel.

Tudi ko ste v hrani vašega Whippeta zagotovili veliko hranilnih snovi, morate posodo za vodo ohraniti polno. Brez ustrezne hidracije kri vašega psa ne bo mogla prenašati teh hranil po telesu.

Vaja

Razpravljali smo o tem, da so Whippeti zelo energični psi, zato je vadba izjemnega pomena. Whippets bi morali vsak dan porabiti 60 minut za telesno dejavnost. To ne samo, da preprečuje debelost, ampak tudi spodbuja možgane vašega kosmatega prijatelja.

Vendar pa svojega Whippeta nikoli ne pustite ven brez ograje ali povodca, ker so nagnjeni k nevarnosti. Tudi električne ograje ne bodo dovolj. Whippets lahko tečejo tako hitro, da jih ograja niti ne bo pravočasno šokirala.

Zobna nega

Whippets potrebujejo umivanje zob, tako kot ljudje. Svojemu Whippetu bi morali umiti zobe s pasjo zobno pasto. Človeška zobna pasta ima nekaj sestavin, ki lahko škodijo vašemu Whippetu, pasja zobna pasta pa ima okuse, ki bodo vašemu Whippetu všeč.

Kot smo razpravljali, so Whippets izbirčni. Pasji zobni robčki in pasji zobni priboljški za žvečenje lahko nekaj naredijo, vendar niso niti približno tako učinkoviti. Vemo, da je vrhunska nega bistvenega pomena za vaše Whippetove organe in sklepe.

Povezano: Najboljši zobni robčki za pse.

Nega

Nega lahko prepreči parazitom, da bi vaš Whippetov plašč spremenili v svoj novi dom. Čeprav svojega ljubljenčka ne boste kopali vsak dan, morate vsakič, ko gre ven, preveriti njegove tace, ali so klopi, komarji in druge žuželke.

Povezano: Kako dolgo traja striženje psov?

Obiski pri veterinarju

Najprej bi morali Whippets prejeti vsa svoja cepljenja kot mladički. Ti lahko preprečijo številne bakterijske in virusne okužbe. Ker je rak tako resna skrb za Whippets, je ključnega pomena zagotoviti, da veterinar redno pregleduje vašega Whippeta za raka.

Če se ujamete zgodaj, lahko kemoterapija in operacija vodita do popolnega okrevanja. Whippets je treba tudi redno pregledovati glede bolezni srca.

Veterinarji lahko predpišejo dodatke maščobnih kislin in posebno zobozdravstveno nego, da upočasnijo napredovanje bolezni. Če vaš pes postane žrtev hipotiroidizma, vam lahko veterinar predpiše tudi zdravila za to.

Kako dolgo lahko preživi Whippet?

Kako dolgo lahko preživi Whippet?

Svojega hišnega ljubljenčka lahko zaščitite pred veliko, vendar povprečna življenjska doba Whippeta še zdaleč ni kratka. Večinoma so Whippets zdravi psi.

Energična narava vašega Whippeta ga bo ohranila v formi in močnem. Kasneje v življenju, ko nastopi izčrpanost, bo vaš Whippet še vedno imel močne mišice, ki jih je razvijal leta.

Podobno kot pri ljudeh se lahko pričakovana življenjska doba in kakovost življenja Whippetsa z rutinsko telesno dejavnostjo hitro povečata. Toda najpogosteje Whippets umre naravno od starosti in zelo malo trpi.

Poiščite vzreditelja: Najboljši rejci Whippetov v Združenih državah.

Zaključek za “Kako dolgo živijo Whippets”

Whippets so ljubki, skrbni in zabavni spremljevalci. Toliko bolečin v srcu bi se lahko izognili, če bi naši psi živeli le tako dolgo, kot bi lahko, a vemo, da to ni mogoče.

Kljub temu se na svoje pse navežemo, ker nam polnijo življenje tukaj. Želimo, da so naši psi prav tako srečni, kot nas osrečujejo, in izobraževanje je ključnega pomena.

Zdaj, ko poznate najpogostejše bolezni za Whippets in kako jih preprečiti, ste en velik korak bližje zagotavljanju najboljšega možnega življenja za svojega ljubljenčka.

Poskrbite le, da se ne izgubite v kaosu analiziranja vsake majhne spremembe. Ljubite svojega Whippeta, zabavajte se z njim in oba bosta lahko uživala drug v drugem še mnogo let.

Za več vodnikov, podobnih temu članku, »Kako dolgo živijo Whippets,” si lahko ogledate:

Več o pasmi Whippet lahko izveste tako, da si ogledate »Informacije o pasmi psov Whippet” spodaj: