Kako preprečiti svojemu psu kopati! (2022)

Predloga Kako ustaviti svojega psa pred kopanjem

Ta vodnik naše ekipe pri We Love Doodles vas bo naučil, kako preprečiti, da bi vaš pes kopal. Ali je vaš pes napolnil vaše dvorišče z ogromnimi luknjami, zaradi česar je vaše dvorišče videti, kot da se je pravkar zgodil meteorski dež?

Morda so si celo izkopali luknjo pod vašo ograjo in pobegnili čas ali dva, zaradi česar ste pod stresom in zaskrbljeni, da bi se poškodovali ali celo izgubili?

Kakor koli že, razumemo, da je lahko vaš pes, ki kopa luknje, frustrirajoče in morda nevarno, če se umakne ven in se razmetava po soseski.

Če vaš pes zapušča te kraterje po vašem dvorišču, je pomembno vedeti, da vaš pes tega ne počne zaradi navduha ali želje, da bi uničil vašo pokrajino.

V mnogih primerih iščejo nekaj, kar bi lahko bila zabava, pozornost, udobje, pobeg, plen ali zaščita. Danes se bomo poglobili v to, zakaj naši psi kopljejo in kako lahko to vedenje preprečimo kot lastniki psov.

Preden se pomaknete navzdol po tem članku, »Kako preprečiti svojemu psu kopanje,« si oglejte te druge koristne vodnike za pse: Kaj pomeni, če moj pes še naprej pogoltne in zakaj moj pes poje samo ponoči?

Zakaj psi kopljejo?

Zakaj psi kopljejo?

Psi kopljejo iz več razlogov, vendar glavni razlogi za vedenje segajo že dolgo, preden so bili psi celo psi, do svojih prednikov volkov. Glede na to lahko trdimo, da je kopanje prav tako del psa kot lajanje ali vohanje.

Ta instinktivna težnja je prišla prav, ko so bile nekatere pasme uporabljene za lov na živali. Določene pasme so bile vzrejene in uporabljene za lov in kopanje, njihovo vedenje in instinkti pri kopanju so postali še močnejši.

Na primer, pomislite na terierje – pa naj gre za Jack Russell, Smooth Fox ali Airedale terierje – ti psi radi kopajo. Znani so kot “zemeljski psi” zaradi njihove neverjetne predanosti naslednjemu plenu v zemeljske predore, tudi če to pomeni, da jim vkopljejo pot.

Ljudje so namenoma razvili te pasme, da bi pokazali to vedenje. Čeprav svojih psov morda ne uporabljamo več za te namene, njihovi nagoni še vedno ostajajo. Glede na to je nekoliko težko pričakovati, da bodo naši mladički na ukaz opustili to navado.

Kakšni so torej posebni razlogi, da psi kopljejo? Pokrili smo, da je to nagonsko vedenje, ki sega daleč nazaj v zgodovino, toda kaj točno poskušajo naši mladički doseči? Razlogov je kar nekaj.

  1. Iščem plen: Vaš razlog številka ena pes koplje je ujeti plen. To je najpogosteje med številnimi pasmami, saj je to eden od načinov, kako so psi našli hrano. Če je vaše dvorišče okuženo s krti ali podobnimi škodljivci, bo vaš pes znorel, ko jih poskuša ujeti. In jim lahko zameriš? To je v njihovi genetiki.
  2. Premagajte vročino: Iz naravoslovja vemo, da se vročina dviga, kajne? Mogoče je torej, da vaš kuža poskuša ustvariti hladno mesto, da bi zadremal tako, da izkoplje luknjo pod zemljo, v hladni in udobni umazaniji. Če opazite, da se ponosno stisnejo v luknjo, ki so jo pravkar izkopali, jim to zagotovo hodi po glavi. Morda boste opazili, da vaš pes koplje po vaših preprogah, kavčih itd. – ta miselnost pokriva tudi to vedenje. (Čeprav očitno ne razumejo, da pod vašim kavčem ni hladne in udobne umazanije).
  3. Skrivanje dobrih stvari: Ta razlog sega v miselnost čopora, v časih pasjih čoporov, so skrivali svojo hrano, kosti itd., da jih drugi psi v skupini ne bi našli in jim »ukradli« novo nagrado. Odločili so se, da ga zaščitijo tako, da ga postavijo pod zemljo, in ta miselnost je še vedno prisotna za nekatere pasme. Včasih, tako kot človek, ki odloži predmet na varno mesto, lahko pozabi, kje je bilo to posebno mesto. Kako neumno.
  4. Veliki pobeg: Kot smo se dotaknili prej, bodo psi včasih kopali in se podali pod ovire, kot so ograje. Razlog za to je, da morda poskušajo najti bolj vznemirljive lokacije, poiskati hrano ali celo partnerja, za katerega menijo, da obstaja zunaj vašega dvorišča. Toda vsi mojstri pobegli ne iščejo dobrega časa, zato kaznovanje morda ni najboljša pot. V nekaterih primerih vaš kuža poskuša pobegniti, da bi vas našel, saj je zaskrbljen in se na dvorišču počuti samega.
  5. Imeti veliko časa: Se spomnite dni, ko ste se kot otrok zabavali na dvorišču? To bi lahko vključevalo tekanje naokoli, pečenje blatnih pite, igranje s prijatelji itd. Vse to so bile stvari, ki jih otroci radi počnejo, da jim ne bi bilo dolgčas. O svojem psu lahko razmišljate kot o otroku, zato ga je treba zabavati. Torej, to isto načelo lahko uporabimo za mladičke in kopanje. V nekaterih primerih je kopanje zabavna dejavnost, ki lajša stres in preprečuje dolgčas. Če ste ugotovili, da je to razlog, zakaj vaš kuža koplje, imate srečo – ker je to najlažje ozdravljiv razlog, da psi kopljejo, saj jih zlahka zmotimo z drugimi igračami in dejavnostmi.

Več vodnikov za pse: Zakaj moj pes spi med mojo nogo in Zakaj moj pes spi pri vratih?

Načini za zaustavitev kopanja

Načini za zaustavitev kopanja

Torej, pravkar smo pokrili vse možne razloge, zakaj vaš pes koplje. Kot smo že omenili, je to vedenje zelo nagonsko, tako kot lajanje in vohanje za pse. To pomeni, da bo tako težko izuriti to vedenje svojega psa, kot bi ga bilo usposobiti, da preneha lajati – izjemno težko, vendar ne nemogoče.

Obstaja veliko razlogov, zakaj vaš pes koplje, in vsak razlog bo predstavljal drugačno stopnjo težavnosti za treniranje. Če ugotovite vzrok, boste učinkovitejši pri zmanjševanju vedenja.

Na primer, če je vaš pes kopati, da preprečimo dolgčas, je to mogoče zlahka ozdraviti, če jih preprosto spodbujate z drugimi dejavnostmi. Morda bi lahko poskusili z igračami za obogatitev, katerih cilj je izčrpati vašega psa z uporabo njegovih možganskih moči za odkrivanje težav – zaradi česar je preutrujen, da bi kopal.

Treningi na dvorišču so še en način, da zasedete in razgibate svojega psa. Ubiti dve muhi na en mah – usposobiti svojega psa, da bo bolj vljuden mladič, in ga izčrpati.

Poleg tega imajo dodatno prednost ustvarjanja varnega prostora na dvorišču, saj ste njihova najljubša oseba na svetu in preživljanje časa z vami v okolju daje temu kraju »varno” občutek za svojega psa.

Če pa vaš pes koplje zaradi anksioznih nagnjenj, bo pomiritev teh občutkov, ki jih ima, rešitev za zajezitev kopanja vašega kužka.

Poskusite ne uporabljati dvorišča kot kazen ali “odmor” bo to ustvarilo občutke sovražnosti in osamljenosti vsakič, ko se vaš pes odpravi ven, kar bo povečalo te tesnobne občutke, kar bo vodilo v kopanje.

Namesto tega poskusite preživeti čas s svojim psom na dvorišču. Igranje, trening in samo biti na očeh jim bodo v nekaterih primerih pomagali. Recimo, da ste poskusili vse, kar je v vaši moči, da preprečite svojim psom, da se vedejo brez uspeha.

Bili smo tam in razumemo, kako frustrirajoče je lahko, če te stvari ne gredo po vaši meri. Pri nekaterih psih, če jih ne morete prisiliti, da nehajo kopati, lahko vsaj bolj primerno sprejmete kopanje.

Na primer, poskusite dobiti peskovnik in skriti igrače, kosti itd., da bo vaš pes zainteresiran. Vsakič, ko vaš pes začne kopati nekje drugje kot mesto kopanja, ga nežno preusmerite in nagradite vsako kopanje na želenem mestu.

Čez nekaj časa se bodo naučili ljubiti svojo majhno škatlo za kopanje in vaše dvorišče ne bo videti kot rezina švicarskega sira. To je zmaga za vas in zmaga za vašega kosmatega spremljevalca.

Več vodnikov za pse: Koliko časa traja, da se pes zredi in Kako hitro raste pasja dlaka?

Zaključek za “Kako preprečiti svojemu psu kopati”

Kako preprečiti svojemu psu kopanje

Opazili ste, da vaš pes hitro polni vaše dvorišče z luknjami, ta težava je lahko frustrirajuća, grda in morda nevarna. V tem članku smo izvedeli, da psi kopljejo iz več razlogov, od katerih večina sega v zgodovino v prednik volka našega kužka.

Ti razlogi lahko segajo od tesnobe, lova na plen, skrivanja zakladov ali dolgčasa. Če želite ozdraviti to vedenje pri vašem psu, je pomembno najprej obravnavati razlog za vedenje, najboljši način za to je opazovanje, kaj vaš pes počne, ko koplje luknjo.

Morda najdejo krta, se stisnejo v luknjo ali zakopljejo eno od svojih igrač. Te indikacije vam bodo pomagale določiti mentaliteto kopanja in vodile do najboljše rešitve za preprečevanje kopanja.

Poleg tega smo omenili, da preprečevanje kopanja morda ne bo delovalo za vašega psa, in v tem primeru je odlična ideja, da to preusmerite v nekaj pozitivnega.

Ne glede na razlog ali rešitev, ki deluje za vas in vašega psa, upamo, da vam je ta članek na nek način pomagal. Hvala za branje”Kako preprečiti svojemu psu kopanje.”

Če se vam zdi ta priročnik »Kako preprečiti vašemu psu kopati« koristen, si oglejte te druge vodnike za pse:

Več o tej temi lahko izveste tako, da si ogledate »Nehajte svojemu psu kopati po dvorišču” spodaj: