Kdaj je Newfiedoodle popolnoma odrasel? (2022)

Newfiedoodle, polno odrasel

Ti čudoviti mladički so lahko neverjetni spremljevalci, ne glede na to, ali jim pravite Newfypoos ali Newfiedoodles. Ljubezni in igrivi Newfydoodle je vse bolj priljubljena pasma, zlasti med družinami.

Preden se vaša družina odloči za Newfypoo, imate verjetno nekaj ključnih vprašanj, ki vam bodo pomagala ugotoviti, ali so primerni za vaše gospodinjstvo.

Kdaj je Newfiedoodle popolnoma odrasel? Kako veliki bodo, ko bo moj Newfydoodle odrasel? Pri kateri starosti bodo prenehali rasti? Berite naprej, če želite izvedeti vse, kar morate vedeti o velikostih Newfydoodle.

Preden nadaljujete po tem vodniku »Kdaj je Newfiedoodle popolnoma odrasel,” si oglejte te druge vodnike z omembami Newfypooja: Najboljši rejci orjaških logotipov in Najboljše velike pasme Doodle.

Pri kateri starosti so Newfypoos popolnoma odrasli?

Koliko so stari Newfypoos popolnoma odrasli

Preden govorimo o velikostih in težah, je koristno vedeti, pri kateri starosti Newfypoos dosežejo svoj polni potencial rasti. Premisli. Domov prineseš drobno, nerodno dlako, ki ne more priti daleč, ne da bi se spotaknila ob lastne noge.

Potem pa kar naenkrat opaziš, da je krznena krogla dvakrat večja, pa ne veš kako (ali kdaj) to se je zgodilo. To je zato, ker psi rastejo z različnimi stopnjami, močno odvisno od njihove velikosti. Manjši psi običajno dosežejo polno velikost pri 12 mesecih, medtem ko večje pasme potrebujejo 18 mesecev.

Seveda nekateri psi rastejo do svojega drugega rojstnega dne. Dešifriranje, kdaj bo vaš mladiček Newfypoo prenehal rasti, je močno odvisno od njegove velikosti, vendar lahko dobite precej dobro idejo, ko je star šest mesecev. Večina psov doseže vsaj polovico pričakovane velikosti do šestih mesecev, nato pa se rast nekoliko upočasni.

Velikosti Newfiedoodle: miniaturne, srednje in standardne

Velikosti Newfiedoodle: miniaturne, srednje in standardne

Pogovorimo se o velikosti Newfypoo in kaj pomenijo različna imena. Običajno so psi razvrščeni po teži, vendar nekateri ljudje radi vedo, kaj lahko pričakujejo z višino.

Teža in klasifikacija psov

Težo je enostavno izmeriti s tehtnico, razen če vaš kuža ne sedi pri miru. Glede na težo psi spadajo v eno od treh kategorij:

  • Majhni psi tehtajo manj kot 20 do 25 funtov
  • Srednji psi tehtajo od 55 do 60 funtov
  • Veliki psi tehtajo več kot 60 funtov

Seveda nekateri uporabljajo dodatne kategorije, vendar so to tri najpogostejše kategorije teže.

Dog Heights

Ugotoviti, kako visok je pes, je lahko težje, zlasti za aktivne pasme. Morda boste potrebovali nekoga, ki vam bo pomagal, da bo vaš ljubljenček dovolj pri miru, da lahko dobite meritev. Vendar pa poznavanje višine psa med drugim omogoča, da ugotovite ustrezno velikost pesjaka.

Za določitev višine psa:

  1. Naj stojijo na vseh štirih z enakomerno razpršenimi nogami.
  2. Poiščite najvišjo točko med lopaticami, znano kot vihra.
  3. Izmerite od spodnjega dela stopal do vihra, da dobite natančno višino.

Kaj pričakovati z Newfypoojem

Kaj pričakovati z Newfeypoojem

Torej, kako veliki postanejo Newfiedoodli? Odvisno. Običajno lahko najdete standardne in mini Newfypoos, čeprav je miniaturnost napačna, ko gre za to pasmo.

Newfypoos prihaja iz vzreje standardnih pudljev z novofundlandci. Ker so standardni pudlji običajno 40 do 70 funtov, novofundlandci pa lahko tehtajo do 150 funtovNewfypoos so ponavadi večji psi.

Nekateri rejci združijo novofundlandce z manjšimi pudlji ali miniaturnimi pudlji, da vzrejajo manjše, “mini” različica. Miniaturni pudlji tehtajo od 10 do 15 funtov, vendar so novofundlandci še vedno veliki psi, tako da bo mini Newfiedoodle glede na poreklo srednje velik pes.

Obstaja nekaj razlik, odvisno od tega, kateri starš je pudelj in novofundlandec, glede na to, da so samci ponavadi večji od samic.

Kako veliki so mini Newfiedoodles v primerjavi s standardnimi Newfypoo?

Kako veliki so mini Newfiedoodles v primerjavi s standardnimi Newfypoo?

Ne pozabite, da Standard Newfiedoodles prihajajo iz dveh večjih pasem, zato različica Mini ni enaka miniaturam drugih pasem. Poleg tega so mini Newfypoos bližji srednje velikim psom, zato ne pričakujte, da jih boste spravili v svojo torbico.

Običajno so “mini” Newfypoos visoki od 18 do 21 palcev in tehtajo od 35 do 65 funtov. Razpon je širok, ker je pasma relativno nova in še ni standardizirana.

Za primerjavo, Standard Newfypoos so nedvomno veliki psi. Tudi če je mladiček bolj naklonjen staršu pudla, lahko doseže do 28 palcev v višino in tehta od 80 do 130 funtov.

Pomembno je razumeti, da tako imenovana “čajna skodelica” Newfiedoodle ne obstaja. Čeprav so rejci poskušali ustvariti različice “čajne skodelice” za večino pasem, je to pogosto videti kot neetično, zlasti pri večjih psih, kot je Newfeypoos.

Poskus ustvarjanja različic »čajne skodelice« običajno vključuje združevanje najmanjših psov v leglu, da bi naredili še manjše mladičke. Ta pristop ne deluje vedno, z njim pa tudi pogosto povzroči zdravstvene težavevključno s srčnimi napakami.

Če naletite na rejce, ki poskušajo prodati “igrača” ali “čajna skodelica” Newfiedoodles, najbolje je, da se premaknete na drug vir. Ali niso povsem iskreni glede rodovnika mladička, so psi nezdravi, ali pa je vzreditelj naredil nekaj neetičnega, da je dosegel velikost “igrače”.

Učinek generacije na velikost Newfiedoodle

Učinek generacije na velikost Newfiedoodle

Genetika igra veliko vlogo pri določanju velikosti psa. Generacijski učinek ima lahko večji vpliv na mešane pasme kot na čiste pasme. Poglejmo, če lahko stvari malo poenostavimo.

Rejci združijo enega starša pudlja z enim novofundlandskim staršem, da ustvarijo Newfypoo. Osnovna genetika nam pove, da je mladiček polovica vsakega starša in prva generacija Newfiedoodle. Dobite velikega, puhastega, ljubečega psa.

Kaj se torej zgodi, če vzredite prvo generacijo Newfypooja? Združevanje dveh Newfypoos prve generacije pomeni, da imate še vedno mešanico pudljev in novofundlandcev petdeset-petdeset. Torej namesto tega dobite mladička podobne velikosti, ki je Newfypoo druge generacije.

Poleg teh parov so stvari bolj blatne. Ko začnete mešati in ujemati generacije ali združiti prvo generacijo s čistokrvnim pudljem ali novofundlandcem, so vse stave izključene, razmerja pa postanejo neurejena.

Na primer, če združite prvo generacijo Newfiedoodla s čistim pudljem, bi bili mladički še vedno mešanci novofundlandcev in pudljev, vendar bi imeli več pudljevih genov. Verjetno bi dobili nekoliko manjšega psa z več pudljimi lastnostmi, ker bi bil 75 % pudljev in le 25 % novofundlandcev.

Kljub temu je genetika radoveden dejavnik in tudi če uporabljate starša čistokrvnega pudlja s čistokrvnim staršem iz Nove Fundlandije, ne morete nadzorovati, katere lastnosti bodo mladički prevzeli. Tako kot človeški otroci lahko tudi mladički dajejo prednost enemu staršu pred drugim.

Napovedi velikosti Newfypoo

Napovedi velikosti Newfypoo

Morda boste slišali veliko pripomb o velikosti ušes in tace, vendar niso zanesljivi pokazatelji velikosti odraslega mladička. Znanstveniki odkrili pred leti ta velikost psa je povezana z določenim genom, kar pojasnjuje, zakaj Newfiedoodles lovijo svoje starše.

Če veste nekaj o starših vašega kosmatega spremljevalca, lahko dobite vpogled v to, kako velik bo na koncu vaš kuža. Čeprav obstajajo izjeme pri vsakem pravilu, običajno lahko pričakujete, da bo standardni pudl in novofundlandec proizvedel velik Newfypoo.

Če združite bolj miniaturnega ali manjšega pudla z novofundlandcem, bi lahko imel manjšega mladička, vendar ne veliko. Newfypoos nikoli ne sme biti manjši od 35 funtov, ker starši nikoli ne smejo biti dovolj majhni, da bi proizvedli tako majhne potomce. Kljub temu obstaja velika razlika med 50-kilogramskim psom in 130-kilogramskim psom.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na napovedi velikosti Newfypoo

Drugi dejavniki, ki vplivajo na napovedi velikosti Newfypoo

Na velikost psa lahko vpliva več dejavnikov, vključno s spolom, prehrano in zdravstvenimi težavami v letih mladiča.

  • Tako kot mnoge druge vrste so tudi samci Newfypoos ponavadi večji od njihovih sorodnikov.
  • Položaj mladička v materinem želodcu lahko vpliva na njegovo velikost.
  • Zdravstvene razmere v zgodnjih letih lahko zavirajo rast, kot so motnje v delovanju sklepov in bolezni.
  • Ne pretiravajte z vadbo, saj lahko pretirana, naporna aktivnost vpliva na razvoj mladička.

Nenazadnje morajo mladiči imeti pasjo hrano za mlajše pse. Prehrana s pomanjkanjem hranil lahko vpliva bolj kot na zdravje mladička. To jim lahko prepreči, da bi dosegli svoj polni potencial rasti.

Ocenjevanje velikosti vašega Newfypooja

Ocenjevanje velikosti vašega Newfypooja

Pomembno je omeniti, da številni grafikoni rasti mladičev in kalkulatorji za napovedovanje teže izključujejo križance, kot je Newfiedoodles. Nekatera manjša spletna mesta po meri rejcev bi lahko ponudila napotke na podlagi izkušenj, vendar je vedno ocena.

Če mladička dobite pri vzreditelju, morate informacije pridobiti od staršev. S temi informacijami lahko naredite pošteno oceno.

Vendar pa bi bilo morda težje oceniti velikost odrasle osebe, če svojega Newfypooja posvojite iz zavetišča za živali. Kljub temu lahko uporabite nekaj standardnih izračunov, da sami najdete svoje ocene.

Za srednje velike pse vzemite težo psa pri starosti 18 tednov in jo pomnožite z dva, da dobite oceno. Če imate velik Newfypoo, uporabite njihovo težo pri 23 tednih in jo podvojite, da dobite oceno polne velikosti.

Kdaj Newfiedoodles prenehajo rasti?

Kdaj Newfiedoodles prenehajo rasti

Odvisno od tega, ali imate standardni ali mini Newfypoo. Standardni Newfypoos so običajno veliki psi, ki lahko trajajo do dve leti, da dosežejo svojo polno velikost. “mini” Newfiedoodles prenehajo rasti nekoliko prej in dosežejo polno velikost v 12 do 18 mesecih.

Ni trdega in hitrega pravila o tem, kdaj psi prenehajo rasti, samo ocene. Če razmišljate o Newfypooju, je najbolje pričakovati večjega psa z veliko energije in naklonjenosti za vse v gospodinjstvu.

Za več vodnikov, podobnih »Kdaj je Newfypoo popolnoma odrasel,« si lahko ogledate:

Več o Newfypooju lahko izveste tako, da si ogledate »Informacije o pasmi psov Newfypoo” spodaj: