Kdaj sterilizirati Goldendoodle? Nasvet veterinarja! (2022)

Kastracija Goldendoodla

Lastništvo psa ali katerega koli hišnega ljubljenčka je velika odgovornost in vznemirljiv korak v vašem življenju! Ne glede na to, ali ste pravkar pripeljali domov svojega prvega mladiča Goldendoodle ali ste izkušen lastnik psa z veliko izkušnjami pri vzgoji psov, še vedno obstajajo nekatere situacije, ki jih morda ne poznate ali ste živčni. Ena od teh situacij je lahko, ko kastrirati svojega mladiča Goldendoodle! Razumljivo je, da imate verjetno veliko vprašanj v zvezi s to temo.

Naši Goldendoodles so pomemben del našega življenja in to, kar je prav za njihovo zdravje, bo vedno glavna prednostna naloga! Danes bomo razpravljali o tem, kaj točno je sterilizacija, najboljša starost za kastriranje vašega Goldendoodleja ter prednosti in slabosti tega postopka, da boste v celoti seznanjeni z zdravjem svojega »dojenčka«. Če ste neizobraženi, utrujeni ali ste zaskrbljeni zaradi kastracije svojega Goldendoodla, vas bomo do konca tega članka seznanili z vsem, kar morate vedeti. Ste pripravljeni na učenje? Začnimo!

Drugi članki, ki bi jih želeli: Najboljše zavarovanje hišnih ljubljenčkov za Goldendoodles in Najboljša ščetka za pse Goldendoodle!

Kaj je sterilizacija in kako je postala tako priljubljena?

Kdaj sterilizirati Goldendoodle

Če se želite odločiti, ali boste svojega Goldendoodla sterilizirali, boste morda želeli nekaj več informacij o tem, kaj se natančno zgodi med tem postopkom in kako je to postalo tako pogost pojav v gospodinjstvu za številne druge lastnike hišnih ljubljenčkov, ki jih morda poznate. Najprej začnimo s tem, da je sterilizacija proces sterilizacije vašega ljubljenčka. Kastracija je običajen izraz za moške hišne ljubljenčke, medtem ko je “sterilizacija” izraz, ki se uporablja za hišne ljubljenčke samice. Morda vas bo pomirilo, če veste, da je operacija sterilizacije veliko enostavnejša od sterilizacije. Da ga popolnoma razgradi, bo vaš veterinar med operacijo dal vašega Goldendoodla v anestezijo, naredil zarezo na sprednji strani mošnje in nato skozi ta rez odstranil moda. Posledica tega je, da se vaš pes ne more razmnoževati do konca življenja, zato vam nikoli ne bo treba skrbeti, da bi mladički tekli naokoli.

Ko prvič izvedete za to operacijo, se vam morda zdi, da se to sliši kruto ali nepotrebno, kajne? Ali je ta operacija res potrebna? No, da bolje odgovorimo, da lahko razpravljamo o zgodovini, zakaj je ta postopek tako pogost v današnjem svetu skrbi in odgovornosti hišnih ljubljenčkov. Na kratko, v tridesetih letih prejšnjega stoletja je bilo število nezaželenih hišnih ljubljenčkov, ki so romali po ulicah in končali v zavetiščih za ubijanje, največje. Veterinarska medicina bi lahko opravila to operacijo, vendar je bilo za povprečno družino v teh časih veliko predrago, da bi vedela ali si jo privoščila. Z leti so se aktivisti in protestne skupine združili, da bi ozaveščali o potrebi po tem postopku, da bi zmanjšali število neželenih hišnih ljubljenčkov po vsej državi. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sta sterilizacija in sterilizacija vaših hišnih ljubljenčkov resnično postala normalna, običajna in priporočljiva stvar za vašega ljubljenčka. S prizadevanji tistih reševalnih skupin, ki ozaveščajo, se je število evtanaziranih živali drastično zmanjšalo – 90 % od leta 1950!

Pri kateri starosti bi morali sterilizirati Goldendoodle?

Pri kateri starosti bi morali sterilizirati Goldendoodle

Majhni Goldendoodles (manj kot 40 funtov) Veliki Goldendoodles (40+ funtov)
Kastracija 6+ mesecev starosti 1+ leto starosti

Zdaj, ko smo obravnavali definicijo sterilizacije in kako je postala priljubljena danes, poglejmo našo naslednjo pomembno temo v zvezi s sterilizacijo vašega Goldendoodleja – starost, skozi katero morate iti s tem postopkom (če ste se odločili za to je pravi za vašo družino). Zelo pomembno je, da psa sterilizirate pri pravi starosti, saj lahko pride do zapletov, če se opravi prezgodaj ali prepozno. Kot vedno, ko gre za pomembno odločitev v zvezi z vašim hišnim ljubljenčkom, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem, ki mu zaupate, saj bo imel za deliti najbolj informirana in koristna mnenja!

Če ste opravili nekaj raziskav ali se pogovarjali s prijatelji, ste morda slišali nekaj različnih mnenj, ko gre za najboljšo starost za kastriranje vašega Goldendoodleja, bomo obravnavali vsako od teh. Ta mnenja se bodo razlikovala iz več razlogov. Prvič, velikost vašega Goldendoodla bo določila, kdaj je najbolje sterilizirati. Ker so Goldendoodles mešana pasma med zlatimi prinašalci in pudli, se lahko zelo razlikujejo po velikosti zaradi dejstva, da so pudlji lahko standardne, miniaturne in igrače velikosti.

Prvo mnenje o najboljšem času za kastriranje vašega Goldendoodleja je osem tednov starosti. To mnenje je najbolj priljubljeno med zavetišči in reševalci, saj odpravlja možnost razmnoževanja, saj njihovi reproduktivni organi niso v celoti razviti in ne morejo v nobenem trenutku oploditi drugega psa. Čeprav se zdi, da je to odlična ideja, da jo naredite zgodaj, nasprotujočih si mnenj navajajo, da lahko prezgodnja sterilizacija vašega psa povzroči zaplete, saj ne dovolite, da se reproduktivni organi razvijejo do svojega polnega potenciala, bo povzročilo težave z njihovimi hormoni, kar na koncu vodi do različnih zdravstvenih stanj, kot so hipotiroidizem, nepravilen razvoj kosti in vezi. , itd

Drugič, najbolj splošno sprejeto mnenje o tem, kdaj je treba kastrirati svojega Goldendoodla, je pri približno šestih mesecih do enega leta ali po puberteti. Kastracija vašega psa v tej starosti omogoča vašemu psu, da v celoti zraste iz faze mladiča in pridobi vse potrebne hormone, ki jih potrebuje za delovanje v odrasli dobi. To je najboljši priporočen čas za majhnega ali srednje velikega psa. Če ima vaš Goldendoodle starša miniaturnega pudlja, bo to verjetno najboljša možnost za vas. Seveda je šest mesecev in leto kar velika vrzel, zato se bo treba posvetovati s svojim veterinarjem ob točno pravem času.

Tretje priporočilo je za večje Goldendoodles, ki čakajo do starosti enega leta ali približno štirinajstih mesecev. Študije so pokazale številne prednosti čakanja na sterilizacijo velikih psov pri tej starosti. To je zato, ker se pri vašem psu lahko razvijejo številna stanja, ki so neposredno povezana z zgodnjo sterilizacijo. Ti vključujejo, vendar niso omejeni na, displazijo kolkov, tumorje srca, pravilen razvoj kostne rasti in neželene reakcije na cepiva.

Kot smo že omenili, se posvetujte s svojim veterinarjem o tem, kaj je primerno za vašo specifično velikost Goldendoodla, zdravstvene težave in kakovost življenja. Pogovor z njimi o tem postopku vam bo pomagal priti do sklepa o tem, katera natančno je prava starost za kastriranje vašega Goldendoodla.

Prednosti in slabosti sterilizacije vašega Goldendoodla

Preden se odločite za to operacijo, je pomembno vedeti vse, kar je zraven, vključno s pozitivnimi in negativnimi stranmi po operaciji. Navsezadnje je to dogodek, ki spremeni življenje ne samo za vašega psa, ampak tudi za vas. V tem razdelku bomo razpravljali o prednostih in slabostih sterilizacije vašega Goldendoodla, da se boste lahko učinkovito odločili, ali je to primerno za vas in vašega ljubljenčka.

Prednosti sterilizacije Goldendoodla:Prednosti sterilizacije hišnega ljubljenčka

  1. Nadzor populacije: Kot smo se na kratko dotaknili prej, je razlog, zakaj je ta operacija postala tako priljubljena, posledica nadzora populacije med nezaželenimi živalmi. Konec koncev, kastracija vašega ljubljenčka vodi do manj psov, ki bodo na koncu evtanazirani. Po pravilni sterilizaciji vašega hišnega ljubljenčka vam nikoli ne bo treba skrbeti, da bi vaš Goldendoodle zaplodil presenetljivo leglo mladičkov!
  2. Zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate: ker se med sterilizacijo odstranijo reproduktivni organi, ni mogoče, da bi v tem organu dobili raka. To je lahko usodno stanje, zato se lahko z odpravo tveganja pomirite glede te zdravstvene težave.
  3. Sprememba razpoloženja: Izkazalo se je, da se psi samci nagibajo k spreminjanju svojega vedenja na bolje. Večina lastnikov je povedala, da se je njihov pes po sterilizaciji “umiril”, to je lahko zato, ker so se njihovi hormoni spremenili. Kastracija lahko pomaga preprečiti, da bi bil vaš pes preveč agresiven ali sodeloval v neprijetnem vedenju, kot je trkanje nog.

Slabosti sterilizacije Goldendoodla:

Slabosti sterilizacije hišnega ljubljenčka

Tako kot pri vsaki operaciji pri ljudeh, še posebej pri izbirni, je včasih tudi ta poseg negativen. Isti koncept je mogoče uporabiti za sterilizacijo hišnega ljubljenčka. Izobraževanje o pozitivnih rezultatih, ampak tudi o negativnih, je odgovoren način sprejemanja odločitev. Spodaj boste našli nekaj najpogostejših negativnih rezultatov, ki se lahko pojavijo pri sterilizaciji vašega Goldendoodla.

  • Povečano tveganje za hipotiroidizem: Kot smo že zelo hitro omenili, so psi, ki so kastrirani, izpostavljeni tveganju za hipotiroidizem, zlasti tisti, ki so kastrirani pred puberteto. To je stanje, povezano s hormoni, pri katerem hormoni ne delujejo pravilno za vzdrževanje metabolizma vašega psa. To lahko privede do izjemnega povečanja telesne mase pri vašem mladiču – kar lahko nato privede do drugih bolezni, ki temeljijo na debelosti, kot so artritis, bolezni srca itd. Na koncu to vašega psa pripravi na nezdravo življenje.
  • Povečana možnost za nastanek kostnega raka: Kastracija vašega ljubljenčka lahko povzroči tudi motnje v signalih v telesu, zlasti pri rasti kosti. Preprosto povedano, signal, ki pove, da kosti vašega psa še naprej rastejo, se lahko spremeni, kar povzroči povečano tveganje za razvoj kostnega raka.
  • Nikoli ne morem imeti mladičkov: Tako kot je ta razlog mogoče navesti pod pozitivnimi rezultati, je za nekatere ljudi negativen. Če imate sanje o majhnih Goldendoodlesih, ki tečejo po vašem domu (odkrito povedano, kdo nima teh sanj?), to za steriliziranega psa na žalost nikoli ne bo resničnost.
  • Dolgotrajen proces okrevanja: Postopek okrevanja po operaciji lahko traja 10-14 dni. V tem času se vaš pes morda ne bo obnašal sam in bo kazal vedenja, kot so letargija, depresija itd. Prav tako bo moral nositi e-ovratnico ali stožec in omejiti telesno aktivnost, da bi ohranili svoje šive nedotaknjene in varne med procesom celjenja. .

Zaključek za “Kdaj kastrirati Goldendoodle?”

Kaj je sterilizacija in kako je postala tako priljubljena

Kastracija vašega psa je zelo velika odločitev. Čestitamo, da ste si vzeli čas za raziskovanje in se naučili čim več, ko gre za ta postopek. Zavedamo se, da je kot novopečeni starš hišnih ljubljenčkov ali tisti z dolgoletnimi izkušnjami lahko obsežna operacija vašega psa stresna situacija. Če povzamemo, o čemer smo razpravljali v tem članku, obstaja veliko prednosti in slabosti sterilizacije vašega Goldendoodla. Konec koncev, najboljšo starost za kastriranje vašega Goldendoodleja boste odločili vi in ​​vaš veterinar. To se lahko razlikuje glede na velikost vašega psa in igra pomembno vlogo pri splošnem zdravju vašega psa skozi vse življenje. Najpogosteje bo najboljše priporočilo od šestih mesecev do enega leta starosti. Upamo, da vam je bil ta članek koristen in da se boste vrnili po več!

Drugi članki, ki bi jih želeli:

Ste še vedno radovedni, kdaj kastrirati svojega Goldendoodla? Oglejte si spodnji videoposnetek:

Leave a Reply

Your email address will not be published.