Kuža renči, ko ga poberejo! Kako to ustaviti? (2022)

Predloga-kužek-reži-ko-pobere-in-kako-ustaviti-it

Tudi potem, ko so mladički dovolj stari, da jih lahko ponovno namestijo, seveda potrebujejo veliko ravnanja. In tudi če ne, je le malo stvari tako instinktivnih, kot je naš impulz po crkljanju kužkov. So majhni, ranljivi in ​​popolnoma odvisni od nas.

Ko mladiček zarenči, ko ga dvignejo, je lahko zaskrbljujoče. Toda kaj povzroča to vedenje in kako ga lahko ustavite?

Drugi članki, ki bi jih želeli: Zakaj moj pes renči na nič? in Zakaj moj pes renči name ponoči?

Prevladujoče vedenje in mladički, ki renčijo, ko jih poberejo

Prevladujoče vedenje in mladički, ki renčijo, ko jih poberejo

Najprej ugotovimo, kaj se ne dogaja. Mnogi ljudje verjamejo, da če kuža renči, ko ga dvignejo, skuša prevladati nad vami. To sploh ni tako.

Koristno je vedeti, da mladički ne znajo govoriti. V tem primeru se zanašajo na druge tehnike za komunikacijo z vami.

Če ste zaskrbljeni zaradi mladička kažejo dominantno vedenjeznaki, na katere morate biti pozorni, vključujejo:

 • Ustiranje vas ali drugih psov
 • Varovanje virov
 • Posesivnost nad igračami
 • Udaranje na glavo na sprehodu čopora

Drugi znaki vključujejo:

 • Naj vas/druge živali čakajo
 • Zavrnitev lizanja drugih psov po ustih
 • Nenehno zmaguje v vlečenju vrvi
 • Začeti in zmagati na tekmovanjih v strmenju

Po svoji odsotnosti je opazen pes, ki renči, ko ga dvignejo. Torej, če ne uveljavljajo svojega mesta v tropu, kaj vam skuša povedati vaš kuža?

Zakaj moj kuža renči, ko ga dvignem?

Obstaja več razlogov, zakaj mladiček renči, ko ga dvignete. Te so najpogostejše.

Postavljanje meja

Zakaj moj kuža renči, ko ga dvignem?

Za trenutek si predstavljajte, da vas žgečka nekdo, katerega jezika ne govorite. Poskušate jim povedati, naj nehajo, a sporočilo ne pride. Ker ne uživaš več v žgečkanju, povsem razumljivo renčaš.

Če se sprašujete ‘Zakaj moj kuža renči, ko ga dvignem?’ To je eden najpogostejših odgovorov.

Mladički so tako razburljivi kot majhni, kar pomeni, da jih lahko zlahka preplavijo okoljski dražljaji. Kot bizarno se sliši, to vključuje, da poberete svojega kužka in ga stisnete.

Drugi načini, kako mladiči sporočajo meje

Pomembno je, da če vaš kuža zarenči, ko ga dvignete, je verjetno, da je že poskušal izraziti svojo potrebo po prostoru.

Drugi znaki, da mladička ne želi pobrati, vključujejo:

 • Previjanje
 • Beži od tebe
 • Skrivanje/kopanje

Običajno, če kuža zarenči, ko ga dvignete, je to zato, ker ste že prezrli njihov znak Prepovedano vstopiti.

Vendar komunikacija ni edina stvar, zaradi katere vaš kuža renči, ko ga dvignete.

Vaš kuža ima zdravstvene težave

Včasih mladiček, ki je dobro urejen, od prenaša spontano crkljanje do renčanja, ko ga poberejo čez noč.

To je zato, ker mladički in celo odrasli psi včasih renčajo, da izrazijo bolečino, poleg renčanja za sporočanje meja. Morda je vaš kuža zvil šapo, ko se je boril s sorojencem ali se poskušal pogajati po stopnicah.

Pomembno si je zapomniti, da imajo mladički poleg tega, da so majhni občutljive kosti. Vrsta igre, ki odraslemu psu ne bo škodila, lahko pri mladičkih povzroči zvine ali celo zlome kosti, zato je ključnega pomena, da ko jih seznanjate z otroki, poudarite pomen nežnega ravnanja.

Torej, če se nenadoma sprašujete: ‘Zakaj moj kuža renči, ko ga dvignem?’ Potem je morda čas, da načrtujete obisk pri veterinarju.

Vaš pes ni navajen, da ga poberejo

Vaš pes ni navajen, da ga poberejo

Še en odgovor na ‘Zakaj moj kuža renči, ko ga dvignem?’ je, da vaš kuža ni vajen rokovanja.

Običajno vzreditelj zagotovi, da se mladiči prilagodijo ravnanju v obdobju dvanajstih tednov, preden se ponovno namestijo. Za najboljši rezultat bi morali mladički, da jih poberejo, povezati s pozitivnimi izkušnjami. To jim pomaga ne le predomiti, ampak tudi pri zgodnjih obiskih veterinarja, pa tudi pri njihovi socializaciji z drugimi psi.

Vaš kuža enači, da ga poberejo z negativnimi izkušnjami

Če se to ne zgodi, je še en razlog, zakaj vaš pes renči, ko ga dvignete, ta, da se je namesto tega naučil povezovati držanje ali ravnanje z negativno izkušnjo.

Ni nujno, da so te negativne izkušnje dramatične ali zlonamerne, da bi negativno vplivale na vašega mladička.

Negativne izkušnje, zaradi katerih lahko vaš kuža renča, ko ga dvignete, lahko vključujejo:

 • Nepravilno ravnanje, ki povzroča bolečino
 • Obrezovanje nohtov

Prav tako je vredno zapomniti, da jih je z vidika mladiča velikan pravkar dvignil za nekaj metrov od tal. Tudi če gre za ljubečega velikana, je naravno, da to sproži odziv na boj ali beg. Ker beg ni možnost, je edina alternativa boj.

Posledično lahko živčni mladiček zarenči, ko ga dvignete.

Ali naj kaznujem psa, ki renči, ko ga poberem?

Ali naj kaznujem psa, ki renči, ko ga poberem?

Ne. Čeprav mnogi veterinarji in negovalci spodbujajo drgnjenje po vratu obnašanje za pse, ki renčijo, ko jih dvignete, to ni potrebno.

Praksa sega k temu nagonu za obvladovanje zaznane prevlade pri psih in mladičkih. Če pa se vaš pes ne trudi za prevlado in je namesto tega zaskrbljen, lahko to negativno vpliva na njihov odnos z vami.

Torej, če krtanje po vratu ni možnost, kako preprečite renčanja kužka, ko ga dvignete?

Preverite več: Zakaj se moj pes sliši preobremenjeno?

Kako ustaviti renčanje kužka, ko ga poberejo

Najboljša stvar, ki jo lahko storite, ko se soočite s svojim zdaj renčečim kužkom, je, da ga takoj odložite. To pomeni, da spoštujete njihove meje. To pa jim bo pomagalo, da se ob vas počutijo varne.

Ker pa obstaja več razlogov, zakaj mladički renčajo, ko jih dvignejo, morate za izolacijo osnovne težave in njeno zaustavitev natančno diagnosticirati težavo.

Ustavite pasje renčanje, ko ga poberete s pravilnim ravnanjem

Ustavite pasje renčanje, ko ga poberete s pravilnim ravnanjem

Eden od načinov, kako preprečiti renčanje mladička, ko ga poberete, je, da zagotovite ravnajte z njimi pravilno.

Mnogi ljudje nagonsko dvignejo mladičke za sprednje noge, pri čemer jim zadnje noge visijo. Razumljivo je, da je mladičkom nenadna izguba opore z zadnjih nog zaskrbljujoča. Tudi odrasli psi lahko renčajo, če jih dvignete na ta način.

To ne pomeni, da se psu ne bi smeli še naprej približevati od spredaj. Najboljša praksa, da preprečite renčanje psa, ko ga dvignete, je, da mu eno roko potisnete pod zadnje noge, da ga podpirate. Hkrati položite drugo roko med sprednje noge kužka.

Ko dvignete svojega kužka ali majhnega psa, morate imeti eno roko naslonjeno pod prsi ali na njih, drugo pa varno na spodnjem delu trebuha. Pes lahko nasloni zadnjico na vašo podlaket.

S takšnim dvigom pasji hrbet drži naravnost, kar je ključnega pomena za pse z podolgovatim hrbtom, kot so jazbečarji. Prav tako zagotavlja, da se vaš kuža počuti udobno in varno ter preprečuje renčanje, ko ga dvignete.

Pogosto se dotikajte tač svojega psa

Prej smo razpravljali o tem, kako se lahko nekateri psi negativno odzovejo na rutinske izkušnje, kot je striženje nohtov.

Te izkušnje niso nujno negativne, a ker povzročajo tesnobo vašemu ljubljenčku, se živčno odzovejo na ravnanje z njimi. To je zato, ker povezujejo, da jih poberejo z neprijetno izkušnjo.

Če je to vaš pes, ga pozabite pobrati. To se morda sliši nasprotno intuitivno, če želite svojega kužka ustaviti, ko ga dvignejo. Vendar je včasih pes navajen, da se z njim ravna, vendar se ne dotika določenega dela telesa, kot so njegove tace ali ušesa.

V tej situaciji je najboljše, kar lahko storite, da začnete psa prilagajati na dotikanje tač. To lahko storite tako, da jih med gledanjem televizije nežno božate po tacah ali po sprehodu pregledate njihova stopala. Če vaš pes umakne šapo, s katero ravnate, se ustavite. Lahko nadaljujete drugič.

Tace niso edini del telesa, ki ga psi želijo zadržati zase. Mnogi negativno reagirajo tudi na ravnanje z ljudmi:

Včasih je potrebna določena količina ravnanja, če morate na primer zdraviti. Vendar tudi ni nujno, da se igrate s svojim kužkom. Eden od načinov, kako preprečiti renčanje svojega kužka, ko ga dvignete, je tako, da grobo ohišje prepustite psom in se jih dotikate le na občutljivih mestih, ko je to nujno.

To tudi pomaga mladičkom, da se počutijo bolj sproščeno in pomaga pri socializaciji. Prav tako se bo zmanjšalo neprimerno renčanje in grizenje.

Če ne morete pobrati svojega kužka in narediti nekaj, česar ne bi radi, ga ne pozabite nagraditi s priboljškom. Tako se bodo naučili povezovati izkušnjo s pozitivnimi povratnimi informacijami, tudi če se nikoli ne ogrejejo za kapljice za ušesa ali striženje nohtov.

Ne dvigujte svojega kužka, da bi preusmerili druga vedenja

Ne dvigujte svojega kužka, da bi preusmerili druga vedenja

Možno je tudi, da je eden od razlogov, zakaj vaš kuža renči, ko ga dvignete, ker prekinete drugo neprimerno vedenje, na primer žvečenje.

Namesto da bi pobrali svojega kužka, da bi shranili svoje najljubše copate, ga poskusite odvrniti z ustrezno igračo za žvečenje. To pomaga zajeziti destruktivno vedenje hkrati pa ustavite svojega kužka renčanje, ko ga dvignete.

Upoštevajte, da je za mladičke tovrstno kompulzivno žvečenje normalno, še posebej, ko jim izraščajo zobki. Uporaba odvračilnega sredstva, kot je grenka jabolka, prav tako pomaga odvračati psa od žvečenja in vas prihrani, da ne bi morali posredovati tako, da ga dvignete.

Rešite zdravstvene težave

Nazadnje, ne podcenjujte vloge, ki jo lahko igrajo osnovne zdravstvene težave pri povzročitvi, da vaš kuža renči, ko ga dvignete.

Za mlade kužke so tako ali tako nujni redni obiski pri veterinarju, zato ne bo težko načrtovati obiska, ki bo pomagal preprečiti renčanje vašega kužka, ko jih poberete.

Ne pozabite tudi, da če želite preprečiti situacije, kot so zlomljene kosti ali zvini, naučite vse otroke, s katerimi je vaš kuža v stiku, da z njimi ravnajo nežno.

Zaključek za mladička renči, ko ga dvignejo

Kuža renči, ko ga dvignete in kako ga ustaviti

Mladički renčajo, ko jih poberejo iz različnih razlogov. Včasih je to zato, da uveljavijo svojo potrebo po prostoru, drugič zato, ker niso navajeni, da jih držijo. Morda celo zato, ker mu pobiranje kužka povzroča bolečino.

S tem v mislih boste morali ugotoviti, zakaj vaš kuža renči, ko ga dvignete, če želite, da se to ne bi zgodilo.

Spoznajte svojega psa in se naučite njegovih meja. Ne glede na vzrok, če vaš kuža zarenči, ko ga dvignete, ga takoj odložite. To jim pomaga pomiriti, medtem ko še vedno spodbuja močno pozitivno vez med vami in vašim hišnim ljubljenčkom.

In če sumite, da renčanje povzroča zdravstvene težave, ne oklevajte in pokličite veterinarja. Mladički so lahko krhki in včasih bo potovanje k veterinarju rešilo težavo.

Če ne, bodite pripravljeni porabiti nekaj časa in truda, da preprečite, da bi vaš kuža renčal, ko ga dvignete. Z malo potrpljenja ter veliko ljubezni in naklonjenosti se bodo kmalu prilagodili in upajmo, da vam bodo dovolili, da se z njimi ukvarjate tako pogosto, kot želite.

Všeč vam bo tudi:

Leave a Reply

Your email address will not be published.