Maltežan proti pudlu: Primerjava pasem psov! (2022)

Maltežan proti pudlu

Če se sprašujete, kakšne so razlike med maltežancem in pudljem, potem bo ta vodnik vseboval vse, kar morate vedeti. Ste ugotovili, da raziskujete pravo pasmo, ki bi jo prinesli v svojo družino glede mladička?

Kot morebitni novi lastnik hišnega ljubljenčka ali preprosto nekdo, ki ga zanimajo različne pasme psov, ste se verjetno spraševali o edinstvenih lastnostih, značilnostih, osebnostih in morda celo o zgodovini, ki prihaja skupaj z določeno pasmo psov.

Raziskovanje najboljšega psa, ki ga pripeljete v svojo družino, je lahko precej zastrašujoča naloga. Na srečo smo tukaj, da primerjamo dve izjemno priljubljeni pasmi v državi. V tem članku bomo raziskali maltežan proti pudlu. Pa začnimo s to pasjo pustolovščino.

Preden se pomaknete naprej po tem vodniku “Maltežan proti pudlu,« si lahko ogledate te druge vodnike za primerjavo pasem psov: Cockapoo proti Cavapoo in Cockapoo proti pudlu.

Pudelj

Pudelj - Maltežan proti pudlu

Najprej začnimo z zgodovino Pudelj in kako smo spoznali in vzljubili tega priljubljenega kužka. Pudelj je nacionalni pes Francije in Francozi zagotovo ljubijo svoje pudlje. Kljub temu je ta pasma vse bolj priljubljena tudi v Združenih državah, zlasti z uvedbo minijev, igrač in hibridne vzreje.

Kljub temu, da je pudlec nacionalni pes Francije, je pasma nastala kot lovec na race v Nemčiji. Beseda “pudelin” se nanaša na brizganje v vodi, ki se je razvilo v “Pudelj” čez čas. To pojasnjuje, zakaj so odlični prinašalci vode.

Povezano: Najboljše mešanice pudljev.

Velikost

Velikost malteškega v primerjavi s pudljem

Kot smo že omenili, so pudlji postali bolj priljubljeni z uvedbo različnih velikosti. Pudlji so na voljo v treh velikostih: standardi naj bodo ob rami visoki več kot 15 palcev; Miniature so 15 palcev ali manj; Igrače ne stojijo več kot 10 palcev.

Standardni pudlj je na splošno najboljši športnik med sortami zaradi svoje velikosti, ki v povprečju tehta od 50 do 70 funtov. Vendar pa bodo ne glede na velikost pudlja energični, igrivi, zvesti in inteligentni. Poleg tega bodo imele vse vrste pudljev kodrasto dlako z nizko vsebnostjo alergenov, ki je na voljo v različnih barvah, kot so bela, črna in marelična.

Povezano: Kdaj je Toy Pudelj polno odrasel?

Nega

Maltežan proti pudlu Skrbni maltežan proti pudlu

Ko že govorimo o njihovem plašču, se pogovorimo o potrebah po negovanju pudlja. Ko pomislite na pudlja, si morda predstavljate njegovo elegantno in negovano dlako.

Presenetljivo je, da je imela izpopolnjena dlaka, po kateri je ta pasma nekoč znana, praktičen namen: obrezani predeli so olajšali težo dlake kužka. Preprečevali so, da bi se zagrabili za podvodne naplavine, dolga dlaka okoli sklepov in vitalnih organov pa je psa ščitila pred mrzlo vodo.

Nega je za potencialnega lastnika pudlja ogromna odgovornost. Večina lastnikov pudljev pelje svoje pse k frizerju vsake tri do šest tednov, med temi obiski jih vsak dan krtači.

Če pudla s polno dlako ne počešete in ne počešete v celoti do kože, se bo dlaka zagladila blizu korenin in jo boste morali obriti, da začnete z novo rastjo. Lastniki to običajno preprečijo tako, da imajo dlake kratke, da preprečijo zapletanje in matanje.

Če želite zmanjšati stroške negovanja, se lahko naučite, kako svojemu pudlju obrezati, vendar je treba to nalogo opraviti zelo previdno in natančno, zato je najbolje, da jo prepustite strokovnjakom. Po drugi strani pa, če vas ne zanima posvetitev časa ali energije negovanju vašega psa, je morda čas, da ponovno razmislite o pudlu.

Temperament

Temperament maltežanov proti pudlju

Znano je, da so pudlji odlični psi iz več razlogov. Tukaj je le nekaj njihovih najboljših lastnosti:

  • Usposabljanje
  • Odlično z družino in otroki
  • Naredite odlične pse čuvaje
  • Ljubezen
  • Igrivo

Ko že govorimo o usposobljenosti, je bistveno omeniti, da če razmišljate o tem, da bi pudla pripeljali v svojo družino, močno razmišljate o njegovem usposabljanju ali se odločite za tečaje strokovnega usposabljanja in čas, ki ga posvetite njihovi dinamični naravi.

Kot smo že omenili, so pudlji zelo inteligentni in želijo ugoditi svojim lastnikom. Zato pudlji veljajo za eno najbolj inteligentnih pasem na svetu.

Na treningu boste videli, da so okretni in elegantni ter uživajo in se odlično odražajo v skoraj vseh pasjih športih, vključno z agilityjem, poslušnostjo in sledenjem.

Zaradi svojih prednikov, ki so lovili race iz Nemčije, so tudi odlični prinašalci. Kot smo že omenili, pudlji radi ostanejo aktivni, pa naj gre za pridobivanje palic ali igrač, na dolge sprehode ali celo plavanje.

Če je druženje na kavču ali odsotnost dolge dele dneva del vašega urnika, pudl morda ni prava pasma za vas.

Kot pri večini aktivnih pasem, lahko zdolgočaseni pudlji postanejo uničujoči, če niso fizično in psihično stimulirani. Če radi hodite, tečete, hodite in ostanete aktivni, se bo pudlec popolnoma prilegal vaši družini.

zdravje

Zdravje maltežan proti pudlu

Pri našem raziskovanju pudlja je tudi dobro, da pokrijemo zdravstvene trende in skrbi te pasme, da se lahko kot potencialni lastnik zavedate teh stanj. Na srečo je znano, da so pudlji zdrava pasma z zelo malo zdravstvenih zapletov.

Večina jih živi srečno in zdravo življenje s pričakovano življenjsko dobo 10-18 let – kar je glede na psa razmeroma visoko, kar vam daje dovolj časa za uživanje s svojim novim spremljevalcem. Vendar pa se lahko, tako kot pri vseh pasmah, pojavijo nekatere zdravstvene težave, vključno z displazijo kolkov in številnimi očesnimi motnjami.

Nujno je, da se dogovorite za obisk pri veterinarju, ko pripeljete domov novega kužka, da vam lahko pove več podrobnosti o teh pogojih in na katere simptome morate biti pozorni, ko vaš pes odraste.

maltežan

Informacije o maltežanih Maltežan proti pudlu

The maltežan prihajajo z Malte, ki leži 60 milj južno od Sicilije, v Sredozemskem morju. Grki so imeli radi to pasmo in jo imenovali “popolnoma sorazmerno.”

Ko se je čas nadaljeval, so aristokrati rimskega imperija tega psa uporabljali kot statusni simbol. S padcem rimskega cesarstva so kitajski rejci ohranili to pasmo pri življenju. S svojim izjemnim šarmom in privlačnim videzom ne preseneča, da so maltežani že vrsto let priljubljena pasma.

Zabavno dejstvo: v svoji dolgi zgodovini so Maltežani dobili številna imena, kot je “Melitae Pes,” “Ye Ancient Dogge of Malte,” je “Rimski ženski pes,” “Tolažnik,” je “Nežen španjel,” je “Malteški levji pes,« in »malteški terier«. Govorite o preobremenitvi z vzdevki.

Velikost

Malteška velikost - Maltežan proti pudlu

Če se smatrate za “oseba majhnega psa«, ne iščite več. Povprečni maltežan je v primerjavi s standardnim pudljem razmeroma majhen, zaradi česar je ta pasma odlična za lastnike stanovanj ali majhnih hiš.

Visoka je le 7 do 9 palcev in tehta največ 7 funtov – tako da bi lahko primerjali njihovo velikost z velikostjo pudlja igrače. To je smiselno, saj maltežani zaidejo v pse »igrača” kategorija.

Ta ljubek mali kužek se lahko spravi v vsako torbico ali nahrbtnik, kar radi počnejo. Plašč maltežanov je znan, eleganten in ga je težko zgrešiti.

Njun svilnato bel plašč je drpal po tleh, kot da bi na balu nosili obleko, ki je ustavila razstavo. Običajno lahko maltežan najdete v treh barvah: beli, beli limoni ter beli in rjavi.

Nega

Nega maltežanov proti pudljem

Tako kot naši prijatelji pudlji tudi dlaka maltežanov zahteva nekaj nege. Lastniki obeh pasem bodo morali vložiti čas in denar v to, da bodo njihovi mladički izgledali in se počutili najbolje.

Natančneje, maltežan zahteva vsakodnevno nežno krtačenje in razčesavanje kože, da preprečite preproge in zaplete. Maltežani bi se morali tudi redno kopati in negovati dlake, da bodo njihovi lasje videti najboljše.

Poleg tega je ta pasma nagnjena k obarvanju solz, kar lahko prepoznate kot rjavo snov, ki se nabira pod očesnim predelom pasme. Bistveno je, da je to območje čisto, saj lahko prekomerno kopičenje vodi do obiska veterinarja.

Kot pri vsaki pasmi je tudi pomembno, da so njihova ušesa in zobe čista, saj lahko zanemarjanje obeh področij povzroči okužbe, votline, odstranitev zob itd. To se morda sliši kot velika odgovornost, a imeti srčkanega in ljubkega spremljevalca je zelo vredno.

Temperament

Malteški temperament - Maltežan proti pudlu

Kot ste morda uganili, je malteška pasma priljubljena iz več razlogov, njihova osebnost pa je ena največjih. Morda mislite, da bi bile njihove osebnosti zaradi njihove zgodovine visoke družbe visoko vzdrževane in očarljive, vendar bi se motili.

Pasma maltežanov je sproščena, ljubeča in prilagodljiva pasma, ki lahko s svojimi velikimi bleščečimi očmi očara skoraj vsakogar. Radi so s svojimi ljudmi in jih nasmejajo. Tudi starši začetnikov bodo ti mladički našli odlične kosmate družinske člane. Tako kot pudlji imajo tudi maltežani naslednje odlične lastnosti:

  • Enostaven za usposabljanje
  • Odlično z družino in otroki
  • Naredite odlične pse čuvaje
  • Ljubezen
  • Igrivo

zdravje

Maltežan proti pudlju Malteško zdravje

Ena najpomembnejših kategorij, ki jih pokrivamo pri spoznavanju nove pasme, je standard zdravja. Seveda, ko dobimo psa, upamo, da je čim bolj zdrav in si na splošno ne predstavljamo, da ima naš ljubek mali kužk zdravstvene težave.

Toda tako kot so nekateri ljudje nagnjeni k zdravstvenim razmeram, so lahko tudi pasme psov. Ko gre predvsem za maltežanov, z veseljem poročamo, da je to na splošno zdrava pasma, ki običajno dobro živi v dvomestnem številu, tako kot pudl. Povprečna pričakovana življenjska doba maltežana je 12 do 15 let.

Ko se vaš mladiček stara, so nekatera stanja, na katera bo pazil vaš veterinar, luksacija pogačice in srčne anomalije, kot je odprt duktus arteriosus. Poleg tega je priporočljivo, da se malteški mladiči testirajo na žolčno kislino, da se izključijo prirojene težave z jetri, kot sta jetrni šant in mikrovaskularna displazija.

Zaključek za “Maltežan proti pudlu”

Zaključek za maltežan proti pudlu

Kot ste se naučili iz tega članka, obstaja nekaj očitnih razlik pri primerjavi pudljev in maltežanov. Ne glede na to, ali gre za njihovo velikost, dlako ali osebnost, ima vsaka pasma edinstvene lastnosti, zaradi katerih je ljubka in popoln dodatek k pravi družini zanje. Ne glede na to, za katero pasmo se odločite, da je prava za vas, je pomembno vedeti, da je lastništvo psa velika odgovornost.

Ta žival se zanaša na vas za hrano, zavetje, pozornost in ljubezen, zato je ključnega pomena, da razumete svoje dolžnosti, da jim ustvarite čudovito življenje. Če bo potrebna skrb, smo optimistični, da vam bo vsak od teh psov vrnil uslugo, tako da bo z vami ustvaril čudovito življenje in druženje.

Če najdete ta članek, “Maltežan proti pudlu,” koristno, si lahko ogledate te druge vodnike za primerjavo pasem psov:

Če želite izvedeti več o razlikah med pasmama, si lahko ogledate »Pudlj proti maltezeru – Primerjava pasme” spodaj: