Najboljša šok ovratnica za lajajoče pse – najboljših 5 izbir! (2022)

Zakaj psi lajajo?

brez lubja ovratnika

Pomanjkanje telesne dejavnosti

Nekatere pasme psov so bile rojene za tek, lov in igro. Eden takšnih primerov so haskiji, ki so bili vzgojeni za vleko sani v zmrzovalnem vetru. Nekateri od njih imajo srbečico, da tečejo, kar jim moti možgane in če tega zadovoljstva ne dobijo, to energijo usmerijo v nekaj drugega, kar jim daje zadovoljstvo, kot je lajanje. Ko vidijo ali slišijo potencialno grožnjo, bi lahko nanjo naložili vso to nakopičeno energijo, tako kot bi se nekateri od nas počutili nekoliko bolje, ko bi kričali svoje frustracije.

Poškodbe ali druge telesne bolezni

V divjini živali ne želijo pokazati nobenih slabosti, saj če to počnejo, lahko postanejo tarče drugih plenilcev. Psi so ohranili to vedenje in bodo včasih prikrili svoje bolečine in bolezni, pogosto z izkazovanjem agresije do morebitnih groženj, kar se včasih pokaže kot nepotrebno lajanje. Če vaš pes nenadoma pokaže takšno vedenje in je od zadnjega obiska pri veterinarju minilo že nekaj časa, razmislite o tem, da ga pogledate.

Anksioznost ali teritorialno lajanje

Psi so bili prej tovorne živali in tudi zdaj imajo večino tega vedenja, saj so se razvili v bolj družbene vrste, ki jih ločujejo od volkov. Še vedno pa poskušajo braniti, kar je njihovo, saj nočejo, da bi drugi psi vzeli, kar imajo in kar cenijo. Ko slišijo, da drugi psi lajajo ali se eden od njih sprehaja malo preblizu, lahko začnejo lajati nazaj, da bi jih opomnili, da ima nekdo že na tem prostoru. Včasih je rešitev v tem, da jih desenzibiliziramo pred morebitnim vsiljivcem, jih izpostavimo nekoliko bližje psom, za katere jih skrbi, ali ljudem, na katere lajajo. To rešujemo tudi tako, da jim omogočimo telesne dejavnosti.

Če ste vse to upoštevali ali obravnavali, ima vaš pes morda vedenjsko težavo, ki potrebuje pomoč. Preizkusite lahko stare načine uporabe samo pozitivne okrepitve, tako da jih naučite ukaza, zaradi katerega se ustavijo, nato pa jih nagradite s priboljškom in pohvalo, ko to storijo. Za to je potrebno veliko časa in truda, a če niste pripravljeni uporabiti nobenih orodij, je to eden boljših načinov.

Obstaja več različnih vrst ovratnic za lubje, ne samo šok. Razpršilna ovratnica uporablja hiter izbruh oljne raztopine citronele, ki draži nosne poti vašega psa. Mačke in psi ne marajo vonja po citroneli in tako deluje pršilna ovratnica.

Druga vrsta so ultrazvočne ovratnice za lubje. Prihajajo v obliki ovratnika ali kot naprava, ki jo lahko postavite kamor koli, na primer na ograjo ali steno. Naprava posluša lajanje vašega psa in odda ultrazvočni pisk, ki ga lahko slišijo samo psi in druge živali s podobnim obsegom sluha. Edina težava s temi napravami je, da jih lahko sprožijo drugi lajajoči psi, vendar na koncu kaznujejo svoje pse. Obseg teh naprav je precej velik, zato pri nastavitvi upoštevajte tudi sosedove pse.

Varnostni nasveti za pasjo ovratnico

udarna ovratnica za velike pse, ki lajajo

Ko se odločite za uporabo ovratnic za nadzor statičnega šoka, morate pri njihovi uporabi upoštevati nekaj stvari. Če jim sledite, se lahko izognete večini, če ne, vsem težavam, ki jih imajo uporabniki s šok ovratnicami na splošno.

Preberite priročnik

Celo samo prelistati. Šok ovratnice imajo pogosto edinstvene funkcije ali kombinacije gumbov. Imajo tudi svoj seznam varnostnih nasvetov, nekateri so edinstveni za komplet. Čeprav so šok ovratnice videti, kot da so plug-and-play, je najbolje videti, kako delujejo, če kaj zamudite.

Pred uporabo preizkusite Shock

Vse udarne ovratnice bi morale priti z nekakšnim načinom za preverjanje, ali šok deluje, običajno kos plastike, povezan z majhno LED diodo, ki zasveti, ko se udarec sproži. Če ga preizkusite, lahko vidite, ali spreminjanje ravni vpliva na šok ali če šok sploh deluje pravilno.

Ovratnik naj bo vedno tesen

Bolj ko se kovinski stiki držijo kože vašega psa, manj nelagodja bo čutil in bolj dosleden bo občutek. Splošno pravilo je, da ga zategnite, dokler ne morete nekoliko tesno postaviti dva prsta med vrat in ovratnik. Če uporabljate pas s trakovi, poskusite označiti luknjo, ki ste jo uporabili.

Ne nosite ovratnice več kot 8 ur

Kovinski roglji zagotavljajo pritisk na kožo in dolgotrajen pritisk lahko povzroči razjede zaradi pritiska, ki se lahko nato spremenijo v razjede. Če ovratnico namestite pretesno, se to zgodi hitreje, zato se prepričajte, da omejite, kako dolgo vaš pes nosi ovratnico. Če želite, da je vaš pes udoben pri nošenju ovratnice, lahko ovratnico obrnete vsake 2-3 ure, tako da se pritisk porazdeli okoli njegovega vratu, kar dodatno zmanjša učinke.

Funkcije šoka nikoli ne uporabljajte za neposredno kaznovanje.

To je pravilo številka ena. Nikoli ne uporabljajte šoka sami, da bi jih kaznovali, ko so sredi kakršnega koli negativnega vedenja. Tudi avtomatske ovratnice za lajanje najprej oddajo pisk, tako da pes poveže šok s piskom, ne pa samega lajanja. Namesto tega je tisto, kar počnete, učiti in krepiti ukaze poslušnosti, na ta način se bodo ustavili tako, da vas bodo poslušali, namesto da bi se bali, da bo šok prišel od nikoder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.