Podgriz buldoga – vse, kar morate vedeti! (2022)

Slika podgriza buldoga

Ko pomislimo na buldoga, najprej pomislimo na njegovo debelo, močno telo. Bulldog je poleg svoje trdne postave in široke drže dobro znan po podgrizu.

Toda podgrizi so v različnih stopnjah. V mnogih primerih podgriz vašega buldoga ne bo problem. Če pa je huda, bo morda potrebna korekcija.

Drugi članki, ki jih želite: Kaj je tigrasti buldog? in najboljši rejci modrih francoskih buldogov.

Kaj je podgriz?

Podgriz buldoga – vse, kar morate vedeti

Tako kot bi na človeku videli podgriz, ima pes s podgrizom spodnjo vrsto zob, ki štrlijo mimo vrha. Podgriz je lahko malokluzija, če je resen in vpliva na kakovost življenja psa.

Malokluzija pomeni, da pasji ugriz ni pravilno nameščen, kar vodi v nelagodje, bolečino in druge težave.

Kaj povzroča podgriz pri buldogih?

Kaj povzroča podgriz pri buldogih?

Podgrizki so pogosta genetska značilnost buldogov. Pravzaprav je pri nekaterih vrstah buldogov rahel podgriz del standarda pasme.

Medtem ko imajo drugi psi lahko podgrize zaradi zobnih vzrokov, imajo podgrizki Buldog skeletni vzroki. To je zato, ker je povezan z obliko njegovega brahicefaličnega obraza in lobanje, kot smo razpravljali prej.

Ali imajo vsi buldogi podgriz?

Ali imajo vsi buldogi podgriz?

Večina buldogov ima ponavadi podgrize. Ali ste opazili, kako so buldogi potisnili ali “zatrli” obraze? To je zato, ker so njihove lobanje brahicefalne.

Vaš veterinar običajno ne bo skrbel za podgriz vašega ljubljenčka, če je blag in ne vpliva na kakovost življenja psa.

Druga tveganja za brahicefalični obraz

Brahicefalični obraz in čeljust, ki ju vidimo pri Bulldogih, lahko povečata tveganje za zdravstvene težave, kot so bolezni kosti. Težave z dihanjem so pogoste tudi pri teh psih zaradi njihove kratke nosne strukture obraza.

Podgrizki angleškega in francoskega buldoga

Dve izmed najbolj priljubljenih pasem buldogov sta angleški in francoski buldog. Žal imata oba ponavadi podgrize.

francoski buldog

francoski buldog

Francoski buldogi imajo vedno podgriz, vendar upamo, da naši hišni ljubljenčki ne bodo imeli hude okluzije. Ta pasma celo vključuje “podgrizeno” čeljust v svojem standardu pasme. Večina podgrizov francoskega buldoga je ponavadi blaga in ne zahteva zdravljenja.

Če pa imate francoskega buldoga s hudim podgrizom, vprašajte svojega veterinarja za nasvet.

angleški buldog

angleški buldog

Standardi pasme angleški buldog zahtevajo podgrizno čeljust, kot je francoski buldog. Medtem ko bo večina teh psov imela podgriz, ki se še vedno šteje za normalno, bodo nekateri angleški buldogi na koncu imeli hudo neusklajenost, ki zahteva zdravljenje.

Pasme psov s podgrizom

Pasme psov s podgrizom

Več pasem psov ima ponavadi podgriz. Kot smo se že dotaknili, imajo buldogi in druge brahicefalne pasme na splošno spodnje čeljusti, ki so daljše od zgornjih, kar povzroči podgriz.

Dokler podgriz ne povzroča težav, velja za normalno pri pasmah, kjer je pogost. Nekatere od teh vključujejo:

 • angleški buldog
 • francoski buldog
 • Shih Tzu
 • Lhasa Apso
 • Mops
 • King Charles španjel
 • pekinezer
 • bostonski terier

Te pasme imajo veliko večjo verjetnost, da imajo podgrize kot druge. Tehnično pa ima lahko skoraj vsak pes podgriz.

Kdaj je treba popraviti podgriz?

Kdaj je treba popraviti podgriz?

Če vaš veterinar meni, da podugriz vašega psa povzroča neželene učinke, ga bo treba popraviti. Tukaj je nekaj možnih posledic, če nezdravljen podgriz.

Težave s prehranjevanjem

Malokluzija podgriza pogosto povzroča težave s prehranjevanjem. Vaš pes ima lahko malokluzijo, če ste opazili, da ima težave pri žvečenju in celo požiranju.

Znaki bolečine in nelagodja

Ste poskusili božati psa po glavi in ​​opazili, da noče, da bi se kdo dotaknil njegovega obraza? To vedenje lahko kaže na bolečino v ustni votlini in zobeh.

Težave s samooskrbo

Psi uporabljajo svoje zobe za nekatere dele svojega negovanja. Na primer, lahko malo pogrizejo svoje krzno ali dlako, izvlečejo vozle in se znebijo ohlapnih odpadkov. Buldog s hudim podgrizom bo imel težave pri tem.

Zakaj bi bilo treba popraviti hud podgriz?

Nezdravljena malokluzija podgriza lahko povzroči bolečino in stisko za vašega psa. Kot smo že razpravljali, lahko moti tudi njegovo sposobnost prehranjevanja in požiranja, kar je težko stanje.

Poleg tega lahko hude malokluzije pomenijo, da se na koncu poškodujejo lica, nebo in dlesni vašega ljubljenčka. Podgriz lahko poškoduje tudi same zobe.

Odpravljanje podgriza pri psih

Odpravljanje podgriza pri psih

Ugotovimo, kako popraviti podgriz pri psih. Prvič, vaš veterinar mora biti tisti, ki diagnosticira malokluzijo podgriza pri vašem pasjem spremljevalcu. Ko bo to storjeno, bo moral psa napotite k zobozdravniku.

Ta strokovnjak bo naredil bolj izpopolnjeno oceno, da bi ugotovil, ali je podgriz dovolj resen, da se šteje za malokluzijo in potrebuje zdravljenje.

Ortodontija za pasje podgrize

Ortodontija za pasje podgrize

Tako je. Psi lahko dobijo ortodontsko zdravljenje. Na primer, pes s problematičnim podgrizom je lahko primeren kandidat za pasje naramnice. Druge oblike zdravljenja lahko vključujejo ekstrakcijo in piljenje.

Naramnice za pse

Veterinarski zobozdravniki na splošno rezervirajo naramnice za pse s težavami z malo okluzijo, ki povzročajo bolečino in stisko. Vendar pa je polaganje naramnic psu in njihovo vzdrževanje zapleten posel.

Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati, če mora vaš pes dobiti naramnice:

Vaš pes mora biti potrpežljiv

Vzdrževanje je eden najzahtevnejših delov naramnic pri psih. Za prilagoditve in druga potrebna opravila so potrebni redni obiski veterinarskega zobozdravnika.

Kot lastnik hišnega ljubljenčka boste morali opraviti dodatne naloge. Buldogu skrbno očistite zobe in usta.

Starost in zdravstvene težave so lahko ovire

Starost in zdravstvene težave so lahko ovire

Če je vaš pes starejši ali ima osnovne zdravstvene težave, verjetno ne more dobiti naramnic. To je zato, ker bi morali iti v anestezijo, kar bi lahko bilo nevarno.

Na splošno so mladi psi najboljši kandidati za naramnice, ker je zanje varneje iti pod anestezijo, zapleti pa so manj verjetni.

Stroški pasjih naramnic za odpravo podgriza

Stroški pasjih naramnic za odpravo podgriza

Koliko bo stala nabava naramnic za psa, boste izvedeli šele, ko ga boste dali na pregled pri veterinarskem zobozdravniku. Ta strokovnjak vam bo dal oceno. Na splošno, naramnice za očnjake se običajno gibljejo od 1500 do 4000 $.

Bodite pripravljeni na obiske pri veterinarskem zobozdravniku enkrat na teden ali vsaj na dva tedna, medtem ko vaš ljubljenček nosi naramnice. Vaš veterinarski zobozdravnik bo imel strokovno znanje in izkušnje, da se odloči, kako dolgo bodo aparati morali ostati.

Vendar pa bo zobozdravnik ugotovil, da naramnice v mnogih primerih ne bodo primerne za vašega psa. Na srečo obstajajo druga orodja in metode, ki jih ponujajo za izboljšanje kakovosti življenja vašega psa.

Ali se podgrizi mladičev poslabšajo?

Ali se podgrizi mladičev poslabšajo?

Ker imajo ti psi običajno določeno stopnjo podgriza, bo vaš mladiček buldoga verjetno že imel podgriz, ko ga boste pripeljali domov. Toda ali lahko pričakujete, da se bo ta podgriz sčasoma poslabšal?

Na splošno ne boste opazili, da bi podgriz vašega mladička buldoga postajal hujši, ko postane starejši. Običajno bo ostalo enako, kot je bilo, ko je bil mlad. Vendar, če ima vaš mladiček buldoga hud podgriz, se bodo neželeni učinki, ki bi lahko postali kumulativni, trajni in povzročili trajne poškodbe.

Ali lahko vaš kuža zraste iz podgriza?

Ne, ni razloga za domnevo, da bo vaš mladiček buldoga zrasel iz podgriza. Če pa gre za hud podgriz, lahko vaš veterinarski zobozdravnik reče, da vaš ljubljenček potrebuje pasje naramnice. Naramnice so najbolj vzdržljive, ko je pes še mlad.

Dejavniki, ki določajo zdravljenje

Specialist za pse ve, katere dejavnike je treba upoštevati pri odločanju o pravilnem poteku zdravljenja. Tej vključujejo:

 • Vrsta in resnost okluzije
 • starost
 • Splošno zdravje

Splošno zobno zdravje za pse

Splošno zobno zdravje za pse

Vsak pes si zasluži dobro zobno zdravje, še bolj pomembno pa je, če ima podgriz ali drugo malokluzijo. Če imate buldoga s podgrizom, se prepričajte umiti zobe redno, po možnosti vsak dan, če je mogoče. Uporabljajte samo zobno pasto, izdelano posebej za pse.

Nekaterim lastnikom psov je težko prepričati svoje pse, da sprejmejo ščetkanje zob. Če si to ti, vzemi nekaj zobni robčki za pse. Ti so bolj učinkoviti, kot si mislite, da se znebite zobnih oblog. Če ste kot mnogi lastniki buldogov, boste ščetkanje zamenjali z uporabo teh robčkov.

Žvečilke in priboljški za zobozdravstvo so dodatki, ki bodo pomagali ohraniti zdravje zob vašega buldoga. Medtem ko je zdravje zob bistvenega pomena za vsakega psa, postane še posebej pomembno, če pride do kakršne koli malokluzije.

Končne misli: Podgriz buldoga

Kaj je podgriz?

Vsak ljubitelj buldogov pozna nagnjenost te pasme k podgrizu. Lastniki francoskih in angleških buldogov običajno nimajo razloga za skrb, razen če je podgriz hud in povzroča težave.

Ste zaskrbljeni zaradi podgriza vašega buldoga ali opazite znake bolečine in stiske pri vašem pasjem spremljevalcu? Če ste opazili katerega od zgoraj omenjenih znakov, ni škode, če se pogovorite s svojim veterinarjem. Obrnite se na svojega veterinarja in se dogovorite, da pripeljete svojega štirinožnega prijatelja na pregled. Vaš veterinar vas bo po potrebi napotil k veterinarskemu zobozdravniku.

Drugi članki, ki bi jih želeli:

Vas še vedno zanima podgriz vašega buldoga? Oglejte si ta videoposnetek: