Zakaj je iztrebek mojega psa zrnat? Pogosti razlogi! (2022)

Predloga zakaj-je-moji-psi-kak-zrnati-pogosti razlogi

Lastništvo psa je podobno skrbi za otroka v smislu, da vaše oči verjetno ne morejo pomagati, da ne bi samodejno ocenile kakega psa – še posebej, ko svojega psa sprehajate v soseski in ga poberete z vrečko.

Zato ste razumljivo zaskrbljeni, če nenadoma naletite na zrnat pasji kakec.

Obstaja več pogostih scenarijev, ki pojasnjujejo, kaj točno pomeni zrnat pasji kakec. Na srečo so mnogi od njih neškodljivi ali jih je enostavno popraviti. Tukaj bomo z vami delili glavne razloge.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Zakaj si psi drgnejo obraz? in kako pripraviti svojega nesodelujočega psa, da vzame tableto?

Top 6 razlogov za zrnat pasji kakec

Nihče ne mara razmišljati o pasjih iztrebkih, še najmanj pa jih pogleda, a ko opazite zrnato barvo, je to lahko opozorilni znak za kaj resnejšega. Oglejmo si podrobneje šest najpogostejših razlogov za zrnat pasji kakec.

Razlog 1: Jedli so žito

zrnat pasji kakec

Prav ste prebrali – kakec vašega psa je morda videti zrnat, ker v resnici buljite v žito.

Če vržeš roke v zrak in kričiš: “Ampak jaz hranim svojega psa!” dobimo. Vendar pa so psi radovedna bitja in pogosto grizljajo nešteto živil in neprehrambnih (imenovanih pica), na katere naletijo.

Iskanje žita v pasjih iztrebkih je še posebej pogosto na kmetijah, kjer lahko psi jedo konjske ali kravje iztrebke, pri čemer zaužijejo neprebavljena zrna.

Tukaj je dobra novica – žitarice niso škodljive za večino psov. Pravzaprav, glede na Purinamanj kot 1 % psov ima alergije na žita.

Podobno, če je iztrebek vašega psa videti manjši od zrnc, boste morda pomislili: »Iztrebek mojega psa je videti kot pesek.« Morda je to dejansko tisto, kar so zaužili.

Pravzaprav je možno, da je zrnatost iztrebkov vašega psa videti kot kombinacija zrna in peska, ker je vaš pes pomotoma zaužil nekaj peska na tleh, medtem ko je jedel zrna.

Razlog 2: Imajo trakuljo

Ko opazite, da se vaš pes ukvarja z zrnatim iztrebkom, ni vedno zabavno in igra. Pravzaprav imajo lahko parazite.

Zlasti trakulje so parazit, ki je najbolj podoben zrnom – riževim zrnom, če smo natančni. Kot opozorilo, to, kar bomo opisali, ni za omedlevico »želodca«.

Psi dobijo trakulje z zaužitjem okuženega gostitelja nosijo jajčeca trakulje. Pogosteje so bolhe glavni krivci okužbe s trakuljami.

Če imate svojega psa na sliki, kako se potika po vašem dvorišču in išče bolhe, da bi jih žvečil, premislite še enkrat. Namesto tega ima vaš pes verjetno okužbo z bolhami, saj pogoltne bolho, okuženo s trakuljo, ko ugrizne svojo srbečo kožo.

Če ima vaš pes zrnato drisko, je to pogosto klasičen znak okužbe s trakuljo. Drugi simptomi vključujejo:

 • Vožnja po tleh
 • Bruhanje
 • Izguba teže

Dobra novica je, da je trakulje običajno zlahka zdraviti in preprečiti.

3. razlog: so dehidrirani

So dehidrirani

Zrnati iztrebki so pogosto znak, da je vaš pes v procesu dehidracije. To je zato, ker nimajo dovolj vode, da bi razgradili delce hrane in tvorili zdrave izločke.

Dobra novica je, da vaš pes verjetno ne bo imel hude dehidracije, saj ko se to zgodi, pogosto postane tako zaprt, da morda sploh ne bo kakkal.

Če sumite, da je vaš pes podvržen dehidraciji, mu takoj ponudite vodo (in poskrbite, da ostane hidriran ves dan). Ledene kocke lahko pomagajo pri vnašanju tekočine v telo vašega psa in ga ohladijo na vroč dan.

Poleg tega, da ne pijete vode, lahko bolezni, kot je odpoved ledvic, povzročijo tudi dehidracijo vašega psa, tako kot katero koli zdravilo, ki bi lahko povzročilo diuretični učinek.

Če sumite, da ima vaš pes težave z dehidracijo zaradi zdravstvenih težav, ga nemudoma odpeljite k veterinarju.

Preverite več: Zakaj se moj pes obnaša kot mačka? in Zakaj se moj pes sliši preobremenjeno?

Razlog 4: Imajo vnetje prebavil

Številna pasja hrana na trgu oglašuje, da njihovi izdelki vsebujejo polnozrnate izdelke, kot so koruza, oves, riž, pšenica in ječmen. V normalnih pogojih lahko vaš pes ta zrna prebavi razmeroma dobro.

Če pa ima vaš pes vnetje prebavil ali drugo motnjo prebavnega sistema, boste morda opazili, da se zrnje iz njegove pasje hrane pokaže v njegovem blatu.

Vnetje prebavil se lahko pojavi iz več razlogov, zato bo morda potreben obisk veterinarja, da bi prišli do dna težave.

Za začetek razmislite o spremembi hrane vašega psa, da vidite, ali njegov zrnati pasji kakec izgine. Včasih se takšne prebavne motnje lahko pojavijo zaradi alergije na hrano ali občutljivosti.

Drugi razlogi, ki lahko povzročijo vnetje prebavil pri psih, vključujejo:

 • Vnetje črevesja
 • Prekomerna rast bakterij
 • Okužba s paraziti
 • Okvarjeno limfoidno tkivo

Spodnja črta? Če ste v dvomih o prebavnem zdravju vašega psa, ga odpeljite k veterinarju.

5. razlog: Potrebujejo več vlaknin

Potrebujejo več vlaknin

Glede na Ameriški kinološki klubza psa je ključnega pomena, da v svoji prehrani vzdržuje zadostno raven visokokakovostnih vlaknin za optimalno zdravje.

V nasprotnem primeru, če vaš pes ne dobi dovolj vlaknin ali če ga hranite s hrano z nizko kakovostjo vlaknin, lahko povzroči, da bo njihov kakec videti zrnat.

Podjetja za hrano za hišne živali so lahko zavajajoča s svojim trženjem. Na primer, neka pasja hrana, ki trdi, da vsebuje celulozo, lahko dejansko uporablja razrezan papir kot vir.

Zrnati iztrebki mladičev zaradi premajhnega ali slabega vnosa vlaknin so še posebej moteči, saj mladiči potrebujejo pravo ravnovesje hranil, da zrastejo v zdrave odrasle osebe.

Kakšna je torej optimalna količina visokokakovostnih vlaknin, s katero bi morali hraniti svojega psa?

V povprečju bi morali imeti odrasli psi 2,5-4,5 % dnevnega vnosa vlaknin. Vnos vlaknin pri mladiču je nekoliko manjši, in sicer od 2-4%.

Imejte si srečo, če ugotovite, da je kakec vašega psa zrnat zaradi nizkega vnosa vlaknin. Če zgodaj odkrijete težavo, lahko svojemu psu pomagate preprečiti resnejše zaplete, kot so zamašene analne žleze, bolezen debelega črevesa in debelost.

Razlog 6: Imajo alotriofagijo

V skladu s prvim razlogom, o katerem smo razpravljali, lahko naletite na zrnat pasji kakec, ker ima vaš pes alotriofagijo.

Alotriofagija je stanje, zaradi katerega vaš pes hrepeni po hrani, ki je ne bi smel. Torej, medtem ko vaš pes lahko poje žito iz radovednosti ali ga zaužije z zaužitjem iztrebkov druge živali (nekaj, kar je bolj naravno za pse), če ima vaš pes alotriofagijo, bo aktivno iskal žito za jesti.

Prvi ukrep, ki ga morate sprejeti, je, da odstranite vse žitarice, ki jih vaš pes poje, iz dosega. Če živite na kmetiji, je to lahko težavno, saj jih boste morda morali blokirati na velikih površinah svojega skednja.

Nato ocenite pasjo hrano, s katero hranite svojega psa. Je kakovostna, hranljiva hrana? Ali jih hranite priporočeno porcijo glede na njihovo težo?

Če ste v dvomih, se je pametno posvetovati tudi s svojim veterinarjem. Morda vam priporočajo drugo vrsto hrane za pse ali testirajo kri vašega psa, da ugotovijo, ali mu primanjkuje določene hranilne snovi.

Kako lahko preprečim, da bi bil kakec mojega psa zrnat?

Kako lahko preprečim, da bi bil kakec mojega psa zrnat?

Če želite preprečiti, da bi iztrebki vašega psa bili zrnati, upoštevajte spodnja priporočila.

 1. Za preprečevanje parazitov, kot so trakulje, naj vaš pes jemlje zdravila proti glistam, klopom in bolham.
 2. Posode za vodo postavite na najljubša mesta vašega psa in poskrbite, da bodo napolnjene s svežo vodo.
 3. Odstranite dostop do zrn in poskusite preprečiti, da bi vaš pes jedel iztrebke drugih živali.
 4. Ponudite jim kakovostno pasjo hrano z naravnimi viri prehranskih vlaknin.
 5. Dajte svojemu psu probiotični dodatek za spodbujanje zdravega črevesja.

Zaključek zakaj je iztrebek mojega psa zrnat?

Zakaj je iztrebek mojega psa zrnat, pogosti razlogi

Če naletite na zrnate ali peskaste pasje iztrebke, ni razlog za paniko, vendar zahteva ukrepanje.

Priporočamo, da preiščete vse razloge, ki smo jih opisali tukaj, da bi ugotovili, zakaj imate na rokah zrnat pasji kakec. Je to zgolj stvar radovednosti vašega psa? Ali sumite, da bi lahko imeli trakulje ali drugo zdravstveno stanje?

Za zdravljenje njegovega zrnatega iztrebka je včasih potrebno psa odpeljati k veterinarju. Če ste v dvomih, ali je izlet k veterinarju dobra ideja, vas spodbujamo, da to storite.

Všeč vam bo tudi:

Leave a Reply

Your email address will not be published.