Zakaj je moj pes tako obseden z mano? (2022)

Zakaj je moj pes tako obseden z mano

Sprva, ko je vaš pes obseden z vami, je ljubek. Vendar je nenavadno, da je vaš pes videti popolnoma fiksiran in zelo obseden z vami. Obsedenost vas lahko zaskrbi in se sprašujete, zakaj se vaš pes tako obnaša.

Vaš pes je obseden z vami, ker si želi pozornosti in vadbe. Lahko so tudi lačni, zaskrbljeni, trpijo zaradi ločitvene tesnobe ali se dolgočasijo. Včasih je obsedenost lahko značilnost pasme.

Do konca te objave boste lahko povedali, zakaj je vaš pes obseden z vami. Zagotovili smo tudi nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav, ko poskušate ustaviti ali zmanjšati vedenje.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Ali so kapljice proti kašlju škodljive za pse? in Ali lahko psom zmrznejo možgani?

Zakaj je moj pes obseden z mano?

Naravno je, da je vaš pes ljubeč do vas. Po drugi strani pa se naklonjenost včasih lahko spremeni v obsedenost. Sledi nekaj možnih razlag, ki jih moj pes ne bo zapustil:

Hrepenijo po vaši pozornosti

Hrepenijo po vaši pozornosti

Možno je, da je vaš mladič obseden z vami, ker vaš ljubljenček hrepeni po vaši pozornosti. Pogosto, ko se vaš pes počuti, kot da se premikate, lahko postane preveč obseden z vami, da bi priznali njihovo prisotnost.

Vaš pes se želi igrati

Vaš pes se želi igrati

Vaš pasji spremljevalec je obseden z vami, ker se morda želi igrati, še posebej, če je pes energična pasma, kot je Husky, ki se ne igra dovolj.

Pes bi se moral vsak dan igrati približno eno uro, kar bi bilo koristno za zagotovitev ustrezne aktivnosti glede na pasmo.

Lačni so

Lačni so

Še en glavni razlog, zakaj je moj jazbečar obseden z mano, je, da morda stradajo. Če vaš kosmati prijatelj postane manj obseden z vami po obroku in bolj obseden, ko se že dolgo ne hrani, je to verjetno razlog.

Prepričajte se, da svojemu ljubljenčku postrežete s priporočeno prehrano in mu daste ustrezno količino hrane, da se izognete tej situaciji.

Strah

Strah

Verjetno je, da je vaš ljubljenček obseden z vami zaradi groze. Včasih je obsedenost bolj verjetna, če to počnejo v situacijah, ki bi jih lahko vznemirile.

Na primer, ko se v bližini ljudi vaš prijatelj s tacami ne počuti varnega ali nekdo, ki ga je zlorabil.

Narava

Narava

Pomembno si je zapomniti, da je bila večina pasem psov ustvarjena za pomoč lastnikom pri njihovih vsakodnevnih opravilih. Posledično, če ste jim dali veliko usposabljanja, bodo seveda poiskali nasvet od vas in razložili, zakaj se zdi, da je vaš prijatelj obseden z vami.

Ločitvena tesnoba

Ločitvena tesnoba

Ločitvena tesnoba pri psih je lahko precej huda, zato je težko preživeti dan za vas in vašega psa.

Vaš pes najverjetneje trpi zaradi ločitvene tesnobe, če se boji možnosti, da bi ga pustili samega. Obnašanje se pogosto zgodi, ko vaš ljubljenček opazi, da boste odšli.

Če podzavestno spodbujate to vedenje

Če podzavestno spodbujate to vedenje

Pasji ljubljenčki bodo pogosto obsedeni s svojimi skrbniki, ker so se njihovi lastniki nezavedno navijali za njihovo vedenje. To vedenje lahko večinoma opazite, če jim ponudite, kar želijo, na primer igranje, crkljanje in dajanje priboljškov.

Nagnjeni so k tako ljubezni do vas, da želijo biti v vaši bližini.

Dolgčas

Dolgčas

Dolgčas pri psih lahko povzroči vrsto vedenjskih težav. Medtem ko se drugi psi lahko dolgočasijo in pretirano lajajo, bodo nekateri psi želeli ostati bližje svojemu lastniku.

Iščejo nekaj

Iščejo nekaj

Psi so briljantna bitja. Vaš kosmati prijatelj razume, da ste edini, ki lahko zadovolji njihove potrebe. In če si karkoli obupajo, lahko to poskušajo dobiti tako, da postanejo popolnoma obsedeni z vami.

Včasih so morda samo lačni ali preprosto iščejo igro. Vendar pa je lahko slabše, če vaš mladič poskuša nekaj dobiti tako, da se spremeni v preveč ljubečega kužka.

Lastnosti pasme

Lastnosti pasme

Ljudje so že od nekdaj udomačili določene pse z različnimi lastnostmi. Nekatere pasme psov so vzrejene tako, da so prirojeno bolj zveste svojim skrbnikom kot druge. Zvestoba se lahko pogosto kaže kot obsedenost, saj želijo ostati bližje vam in nikomur drugemu.

Zlati prinašalci, na primer, razvijejo močne vezi s svojimi lastniki. Ta povezava lahko zelo hitro postane obsedena. Čeprav je mogoče vašemu psu pomagati premagati svojo navezanost, morate upoštevati njegovo pasmo.

Kako ugotoviti, zakaj je vaš pes tako obseden z vami

Ko poskušate ugotoviti, zakaj je vaš kosmati spremljevalec obseden z vami, upoštevajte naslednje. Ko boste bolje razumeli vzrok, boste lažje sprejeli ustrezne ukrepe:

Ko je vaš kuža razvil to navado

Ko je vaš kuža razvil to navado

Če želite poiskati odgovore, zakaj je vaš pasji ljubljenček obseden z vami, ugotovite, kdaj je vaš pes prvič razvil obsedenost z vami.

Več dogodkov, ki so se morda zgodili hkrati s tem, da so bili obsedeni z vami, vključujejo naslednje:

  • Takoj ste jih nagradili
  • Spremenili ste prebivališče, zaradi česar razvijejo ločitveno tesnobo
  • Nekdo jih je slabo ravnal

Ko vaš pes razvije večjo naklonjenost do vas

Ko vaš pes razvije večjo naklonjenost do vas

Morda bi bilo koristno opaziti točko, na kateri se vaš pasji prijatelj s tacami bolj navduši nad vami, saj lahko to pojasni, zakaj.

Obsesivne epizode se lahko pojavijo kadar koli, na primer:

  • Če jih dalj časa niste hranili
  • Ko je prisoten določen posameznik
  • Kadarkoli se običajno odpravite na sprehod
  • Ko bi jim običajno namenili večjo pozornost

Kako prepričate svojega psa, da opusti svojo obsedenost z vami?

Kako prepričate svojega psa, da opusti svojo obsedenost z vami?

Obsedenost vašega psa z vami lahko obravnavate na različne načine. Najboljši način ukrepanja za vašega psa bo odvisen od osnovnega vzroka njegovega vedenja.

Nasvet 1: naučite svojega ljubljenčka, da upošteva vaša navodila

Če tega še niste storili, vam bo psu koristilo obsežno usposabljanje. Veliko lažje boste spodbudili svojega psa, da se obnaša tako, kot si želite, če ga boste usposobili za odzivanje na vaše ukaze.

Na primer, naučite svojega mladiča, da se uleže in ostane v določenem položaju, da bo manj obseden z vami. Če pasji prijatelj razvije prekomerno čustveno navezanost na vas, ga lahko usmerite, naj se uleže.

Nasvet 2: Razgibajte svojega psa

Če vaš pes ni deležen zadostne vadbe, se prepričajte, da je. Lahko jih sprehajate ali najamete sprehajalca, da to stori namesto vas.

Lahko se tudi poskusite igrati z njimi, da jih še bolj utrudite, kar je še posebej dobro, če je vaš pes aktivna pasma.

Nasvet 3: Poskrbite, da bodo uživali uravnoteženo prehrano

Preudarno bi bilo preveriti, ali vaš kosmati spremljevalec uživa ustrezno hrano. Včasih so lahko obsedeni z vami, ko poskušajo sporočiti, da hrana povzroča razburjenje.

Nasvet 4: Poskrbite, da bodo vedno prezasedeni

Oskrbite svojega hišnega ljubljenčka s predmeti, da bo zaseden. Lahko jim zagotovite igrače, pasje uganke in kosti.

Nasvet 5: Kadar koli je le mogoče, se je treba izogibati negativni ojačitvi

Negativni okrepitvi se je treba izogibati, kadar je le mogoče

Možno je, da ste ga z izpolnjevanjem želja svojega ljubljenčka, ko se razvije zanimanje za vas, nenamerno pripravili na to, da postane obseden z vami.

Namesto da nagradite svojega mladiča, ko postane zaskrbljen z vami, se izogibajte citiranju in namesto tega uporabite pozitivno okrepitev, ga usposobite in spodbujajte, naj se obnaša tako, kot želite.

Nasvet 6: Poskrbite za zadostno duševno in fizično stimulacijo

Če vaš pes deluje iz dolgčasa, je najpomembnejše, kar lahko storite, preprečiti, da bi mu postal dolgčas. To lahko vključuje, da ga peljete na daljše sprehode ali preživite dodaten čas z njimi, ko se igrajo.

Agility in diskovni pasji športi so čudovita načina za vzdrževanje ravni telesne aktivnosti vašega psa.

Nasvet 7: Dosledna rutina

Ker so njihova življenja tako negotova, lahko psi razvijejo navezanosti in obsedenost. Če nimate urnika za svojega psa, se lahko razburi, ker ne ve, kaj se bo zgodilo.

Ohranjanje rutine za vašega psa je odličen način, da vas in vašega psa držite pod nadzorom.

Vaš kosmati prijatelj bo prepoznal, kdaj se nahraniti, igrati ali sprostiti. Presenečeni boste, kako se vedenje vašega psa spremeni po tem, ko je vaš urnik nastavljen.

Nasvet 8: Vzemite si čas za crkljanje in lepljenje

Vaš kosmati prijatelj je morda obseden z vami, ker nima časa, da bi se povezal z vami. Kakšen je torej optimalen način delovanja? Seveda je treba zagotoviti, da jim zagotovite dobre crkljanje in pozornost!

Vložiti morate čas v razvoj vezi s svojim ljubljenčkom. Krepi vašo povezavo in povzroči, da vaši možgani sproščajo oksitocin, hormon dobrega počutja.

Dobra količina crkljanja in povezovanja s svojim psom bo prav tako pripomogla k zmanjšanju njegove oprijemljivosti in obsedenosti z vami. Poleg tega je preživljanje časa s svojim psom prijetno.

Nasvet 9: Uporabite zaboj za pomoč pri soočanju z ločitveno tesnobo

Ločitvena tesnoba je lahko velika težava tako za vas kot za vašega psa. Zaradi tega se lahko počutite samozavestni, če želite zapustiti hišo, in povzroči nelagodje vašega psa.

Kritična točka je, da ločitvena tesnoba ni krivda vašega psa. Poleg tega ne pozabite, da se bo sčasoma pojavila strpnost in vztrajnost.

Šolanje v zabojih je ena najučinkovitejših metod za pomoč psu pri ločitveni tesnobi. Šolanje v zabojih je lahko dolgotrajen in počasen postopek za pse, ki trpijo zaradi ločitvene anksioznosti, vendar je vredno truda.

Morda boste potrebovali dodatno pomoč glede na resnost ločitvene tesnobe vašega psa. Posvetujte se s svojim veterinarjem ali se dogovorite za sestanek pri vedenjskem strokovnjaku za mladiče, ki je specializiran za ločitveno tesnobo in pozitivno okrepitev, da dobite pomoč.

Zaključek zakaj je moj pes tako obseden z mano?

Zakaj je moj pes tako obseden z mano?

Vez med hišnim ljubljenčkom in skrbnikom ali lastnikom je lahko sladka, vendar je tudi naravno in normalno čutiti, da prečkajo mejo. Sledite tem navodilom in lahko omilite situacijo.

Drugi članki, ki bi jih želeli: