Zakaj je zasebni predel moje psičke otekel? (2022)

samice Psi Zasebno območje Otekle

Če imate psičko, ki ima otekline v njenih zasebnih predelih, se verjetno sprašujete, ali je kaj narobe. Odvisno. Ali je veterinar steriliziral vašega psa? Če ne, je vaša psička morda vroča. Če je odgovor pritrdilen, lahko pride do težave.

Ta članek bo razložil možne vzroke za otekanje v zasebnem predelu vaše psičke in kdaj se pogovorite z veterinarjem. Spoznali boste dele genitalij samice in kako prepoznati morebitne nepravilnosti.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Kaj so črne pike v bližini osebja mojega psa?

Anatomija genitalij samice

Poznavanje anatomijo genitalij samice vam lahko pomaga prepoznati nepravilnost. Vulva vključuje sramne ustnice, dve kožni gubi, ki se povezujeta zgoraj in spodaj. Tik znotraj vulve je preddverje, ki vodi v nožnico.

Oteklina v zasebnikih vaše psičke – glavni razlogi

Oteklina v zasebnikih vaše psičke

Zasebne dele vaše psičke psičke je treba zlahka najti, ko pregledujete območje. Če morate premakniti kožo, da vidite vulvo, je nekaj narobe. Morda boste opazili nekaj vnetja njenih genitalij.

Če ne veste, kaj lahko pričakujete, je lahko videti oteklino na genitalijah vaše psičke zaskrbljujoče in celo nekoliko strašljivo. Zakaj je zasebni predel vaše psičke otekel? Možnosti je več.

Vaša psička išče partnerja

Pri psu, ki ni steriliziran, se vulva spremeni v videz. Ko je pes v vročini (estrus), vulva postane otekla. Časovni okvir, ko je psička v vročini, se giblje od enega do dveh tednov naenkrat.

Cikel estrusa

Ko vaš pes preide v estrus, njeno telo proizvaja dodaten estrogen, ki pritiska na genitalije in vodi do otekline. Med vročino vašega psa potrebuje posebno nego.

Če jo pustite okoli drugih psov, bo verjetno zanosila. Če je ne želite vzrejati, bo verjetno morala ostati notri, medtem ko je vroča.

Po koncu obdobja estrusa se vulva vrne v prvotno stanje in krvavitev se ustavi. Cikel se lahko pojavi vsake štiri do 12 mesecev, kar je normalna funkcija pasjega telesa.

Pri nosečem psu bo vulva otekla. Med porodom bo verjetno lizala svoje genitalije, da bi potegnila porodni proces.

Če opazite, da se vaša psička pari z drugim psom, ju ne poskušajte ločiti. Moški pas se zaskoči in se ne more umakniti do ejakulacije. Če jih ločite, lahko poškodujete genitalije obeh psov in povzročite otekanje vulve vaše psičke.

Vaginalna hiperplazija

Obstajajo tri vrste vaginalne hiperplazije, ki prizadenejo psičke. Prvi tip vključuje rahlo izboklino v vagini. Hiperplazija tipa dva se pojavi, ko vaginalno tkivo štrli na zunanjo stran votline. Tretja vrsta vključuje maso v obliki krofa, ki leži zunaj vulve.

Vaginalna hiperplazija ni vedno resen, vendar lahko blokira uriniranje, če postane resen. Morda boste opazili oteklino na vhodu v nožnico, ki je ob palpaciji suha. Najpogosteje prizadenejo pasme nemških ovčarjev, airedale terierjev, špringer španjel, labradorcev, psov Walker, prinašalcev iz zaliva Chesapeake in ameriških pitbul terierjev.

Veterinar mora oceniti intimne dele vaše psičke, da potrdi diagnozo. Ko ga veterinar reši, je možnost ponovitve izjemno velika in nič ne morete storiti, da bi preprečili. Najpomembnejša stvar, ki jo lahko storite, je, da čistite spolovila samice.

Okužba

Oteklina se lahko pojavi kot posledica okužbe, ki lahko povzroči tudi rdečico okoli zasebnih predelov samice. Virusne, bakterijske ali glivične okužbe so pogoste pri samicah in se lahko pogosto odpravijo z antibiotiki in probiotiki.

Piometra

Piometra

Med ciklom estrusa hormoni izpostavijo maternico okužbi, ko vaš kosmati prijatelj postane starejši. Psi, ki niso sterilizirani, so ogroženi Piometra, sekundarna okužba, ki je zelo resna in zahteva takojšnjo pomoč. Kako nastane? E-coli iz pasjih iztrebkov vstopi v maternico in povzroči okužbo.

Preostanek gnoja lahko ostane v maternici in povzroči druga kritična stanja, kot so dehidracija, sepsa, odpoved ledvic in možna smrt. Če se vaša psička pojavi pod vremenom in opazite izcedek iz nožnice, mora obiskati veterinarja.

Simptomi piometre lahko vključujejo:

 • Slabost ali kolaps
 • Otekel in občutljiv trebuh
 • Letargija ali pomanjkanje energije
 • Zmanjšan ali pomanjkanje apetita
 • Bruhanje
 • Prekomerna žeja ali lakota
 • Krvavo odvajanje ali sluz iz nožnice
 • Daljši cikel estrusa
 • Prekomerno lizanje vulve

Uretritis

Če okužba vstopi v sečil, lahko povzroči uretritis, vnetje sečnice. Ko se to zgodi, postane sečnica bolj ozka, zaradi česar je uriniranje za psa boleče in težko. Čeprav je uretritis pogostejši pri samcih psov, ga lahko zbolijo tudi samice, zlasti po vaginalni okužbi.

Simptomi, o katerih je treba poročati, lahko vključujejo kri v urinu, težave z uriniranjem, občutljivost trebuha, letargijo in pretirano stimulacijo, če naštejemo le nekatere.

Preverite več: Zakaj je kakec mojega psa zrnat? in zakaj je moj pes hiper?

Vaginitis

Vaginitis

Vaginitis lahko povzroči otekanje vulve vašega psa. Gre za vnetje nožnice in okolice. Pri vaginitisu je nožnica otekla in rdeča ter lahko vključuje drenažo. S to težavo se lahko soočajo sterilizirani in nesterilirani psi. Psičke z vaginitisom so pogosto všeč psom samcem.

Kako veste, ali ima vaš pes vaginitis? Obstaja nekaj klasičnih znakov, na katere morate biti pozorni, vključno z:

 • Pogosto ali boleče uriniranje
 • Prisotnost gnoja, sluzi ali krvi
 • Prekomerno lizanje vaginalnega področja
 • Rdečica okoli zasebnih predelov psa
 • Scooting na vaginalnem področju
 • Privlačnost do samcev psov

Vaš veterinar se mora zavedati, da vaš pes kaže katerega od teh simptomov. Okužbe sečil so glavni vzrok vaginitisa. Mnogi drugi možni dejavniki, ki prispevajo k vaginitisu, vključujejo okužbo, deformirano nožnico, travmo, tumorje in druge bolezni.

Vulvarni dermatitis psa

Kar lahko povzroči tudi otekanje vulve psa, je vulvarni dermatitis. Kožne gube vulve nabreknejo zaradi okužbe zaradi izpostavljenosti urinu in drugim izločkom. Temna, vlažna območja znotraj gub so nagnjena k nastanku kvasovk. Iz tega se razvije oteklina.

Katere znake je treba prijaviti? Neprijeten vonj ali krvav urin je lahko znak. Lahko ima rdeče draženje okoli vulve, zaradi česar bi lahko drsela z zadnjico po tleh.

Če vaš pes pogosteje urinira ali se zdi, da ima težave z uriniranjem, se posvetujte s svojim veterinarjem. Drug pogost simptom pasjega vulvarnega dermatitisa so pogoste okužbe sečil.

Vaginalna neoplazija

Vaginalna neoplazija je tumor v nožnici. V večini primerov je tumor benigni (nerakav). Nekateri psi morda ne kažejo nobenih simptomov, drugi pa lahko kažejo neželene znake.

Pogosti simptomi lahko vključujejo otekanje, izcedek ali nenaden pojav mase, ki štrli iz spolnih žlez. Dodatni znaki, ki jih lahko opazite, so boleče ali pogosto uriniranje in težave z defekacijo.

Če vaginalna neoplazija vašemu psu povzroča bolečino ali stisko, se lahko veterinar odloči za odstranitev tumorja.

Sindrom ostankov jajčnikov

Sindrom ostankov jajčnikov

Sindrom ostankov jajčnikov se pojavi, ko tkivo jajčnikov ostane znotraj steriliziranega psa. Preostalo tkivo lahko proizvaja estrogen in dovoli telesu, da misli, da je v vročini. Pesica se samcem morda še vedno zdi privlačna.

Simptomi se lahko pojavijo kmalu po operaciji ali mesecih pozneje. Eden od glavnih znakov sindroma preostanka jajčnikov je otekla vulva s krvavo obarvano drenažo. Drugi simptomi lahko vključujejo razpoloženje in željo po parjenju.

Alergijska reakcija

Oteklina je lahko posledica alergijske reakcije. Nekateri šamponi in druga negovalna sredstva lahko povzročijo reakcije. Vaš pes je morda nestrpen do določene hrane. Drugi možni alergeni so lahko zunanji viri, kot so rastline ali žuželke.

Vaš veterinar bo verjetno predpisal zdravilo za lajšanje srbenja in draženja. Če to ne odpravi težave, boste morda morali preiti na drugo vrsto mila ali zamenjati njeno hrano.

Draženje zaradi negovanja

Če psa poberete od negovalca in opazite oteklino na zasebnih predelih, je to lahko reakcija na striženje kože. Vaš frizer bo morda moral prilagoditi nastavitev britvice.

Slaba higiena

Zasebni prostori vaše psičke morajo ostati čisti. Osebna higiena je ključnega pomena za njeno zdravje. Morate jo vzdrževati čisto, zlasti v predelu presredka (zasebni predel). Če je vaš pes inkontinenten (izguba funkcije mehurja ali črevesja), se lahko urin in blato nabereta okoli vaginalnega področja in povzročita okužbo in otekanje.

Zaključek zakaj je zasebni predel moje psičke otekel?

Zakaj je zasebni predel moje psičke otekel?

V večini primerov oteklina kaže na nenormalnost in upravičuje obisk pri veterinarju. Če imate psa, ki ni bil steriliziran, je morda v obdobju estrusa (vročine) in išče partnerja. Če je temu tako, je morda najboljša rešitev, da ostane v zaprtem prostoru. V vročem obdobju je značilna oteklina.

Morda bo potrebna le sprememba v prehrani vašega pasjega prijatelja, izdelki za nego ali antibiotik, da odpravite težavo. Če niste prepričani, ali je oteklina v intimnih delih vaše psičke tipična, vprašajte veterinarja. Če je vnetje hudo, lahko poiščite zdravniško pomoč vašemu psu reši življenje.

Všeč vam bo tudi: