Zakaj moj pes nenadoma kriči? 9 razlogov. (2022)

pes nenadoma kriči

»Moj pes kriči brez razloga. Kaj naj naredim?” Mnogi lastniki psov si to vprašanje zastavijo, ko njihov pes nenadoma začne kričati.

Ko vaš pes nenadoma zakriči, lahko to sproži veliko skrbi, saj se sprašujete, kaj je z njim narobe. Seveda lahko nekateri lastniki hišnih ljubljenčkov mislijo, da njihovi psi kričijo brez razloga, vendar je to le redko.

Če vaš pes kriči, je v ozadju razlog, zato je pomembno ugotoviti, kaj je, in po potrebi posredovati.

Vaš pes lahko kriči v različnih situacijah in iz različnih razlogov, ne samo zaradi bolečine, in raziskali bomo najpogostejše primere tega vedenja.

Drugi članki, ki bi jih želeli: Simptomi preutrujenega kužka in zakaj moj pes spi ob vznožju postelje?

Pes kriči, ko ga poberejo

Pes kriči, ko ga poberejo

Ali vaš pes kriči, ko ga dvignete? Ali to običajno počnejo, ali vas je presenetilo, ker jim je običajno všeč, ko jih dvignete?

Če vaš pes vsakič, ko ga dvignejo, kriči, lahko to pomeni, da ne mara fizičnega stika. Nekateri psi so oprijemljivi, drugi imajo radi svoj osebni prostor in ne marajo, ko se jih dotaknete. Kričanje je način, kako izraziti svoje nezadovoljstvo in v tem primeru se bodo pomirili, ko jih boste izpustili.

Pes lahko tudi kriči, ko ga dvignejo zaradi fizičnih in čustvenih travm, ki jih je prej utrpel. To je običajno pri nekdanjih reševalnih psih, ki jih niso podvrgli socializacijski trening. V takem primeru boste morali svojega psa izuriti in ga navaditi na vas, preden vam lahko dovoli, da ga poberete brez upiranja.

Poškodba, nepravilno držanje in presenečenje

Če vaš pes, ki običajno obožuje fizični stik, nenadoma zakriči, ko ga dvignete, je to znak novega razvoja, običajno v zvezi z njegovim zdravjem. Najpogostejši razlog za to je bolečina, ki jo povzroči poškodba ali bolezen.

Ko jih dvignete, lahko v poškodovanih ali obolelih mišicah in sklepih sprožite boleče občutke, zaradi česar zakričijo od bolečine.

Drug razlog je lahko, da jih držite nepravilno. Številni psi, zlasti manjše pasme, so zelo občutljivi in ​​držanje v napačnem položaju jim lahko povzroči nelagodje in bolečino. Nepravilno ravnanje s psi vključuje dvigovanje za rep, pazduhe, zapestje, trebuh ali ovratnico.

Ko držite svojega majhnega psa, vedno podpirajte njegove zadnje noge z eno roko in prsi z drugo. Prav tako jih držite ob prsih, da zmanjšate obremenitev hrbta. Če je razlog za njihovo kričanje nepravilno držanje, bodo ostali mirni, ko jih boste pravilno dvignili. Pomembno je, da majhne otroke naučite držati psov, da jim ne zavestno ne škodujejo.

Pes, ki ga običajno ne moti, da ga dvignejo, lahko kriči, ko ga držijo neznanci. To se zgodi, če se vaš pes boji neznanih ljudi ali postane zaskrbljen, ko se jih dotaknejo.

Presenečenje lahko povzroči tudi kričanje psov, ko jih dvignete. Pomislite: kako bi se odzvali, če bi vas nekdo kar naenkrat dvignil, ne da bi ga sprva opazili?

Psi so tudi dovzetni za ta element presenečenja in se bodo odzvali z vpitjem. Temu se izognite tako, da se prepričate, da se vaš pes zaveda vaše prisotnosti, preden ga poskuša dvigniti.

Pomembno je razmisliti o vseh možnostih, zakaj vaš pes kriči, ko ga dvignete, da mu prihranite tesnobo, bolečino ali nelagodje. Če sumite, da kričijo, ker jih boli, jih odpeljite k veterinarju na pregled.

Sorodni članek: Stari pes napada novega kužka.

Kaj pa, ko vaš pes nenadoma zakriči, ne da bi ga pobrali?

Kaj pa, ko vaš pes nenadoma zakriči, ne da bi ga pobrali

Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko vaš pes nenadoma zakriči, ne da bi ga dvignili. To so bodisi čustveni bodisi fizični stresorji, medtem ko drugi ne bi smeli povzročati preplaha. Tukaj je seznam razlogov, zakaj lahko vaš pes kriči, ne da bi ga pridržali.

Mišične bolečine in krči

Mnogi psi občutijo bolečine v mišicah na določenih obdobjih svojega življenja, kar je še posebej pogosto pri starejših psih tveganje za razvoj artritisa.

Vaš pes lahko doživi tudi bolečine v mišicah zaradi dehidracije, poškodb ali hormonskih bolezni. Dolgotrajno počitek v enem položaju lahko povzroči boleče krče. Ko pride do bolečine, bodo verjetno kričali.

Ni vam treba skrbeti, če vaš pes kriči zaradi običajnega mišičnega krča. Če pa je bolečina posledica bolezni sklepov ali mišic, jih morate pregledati.

Bolezen

Če vaš pes trpi za kakšno boleznijo, lahko kriči od nelagodja ali bolečine. Spremljevalni simptomi, kot so piskanje, sopenje in šibkost, vam lahko pomagajo razumeti, kdaj jočejo zaradi bolezni.

Pes, ki kriči zaradi bolezni, je znak, da ga morate čim prej odpeljati k zdravniku na pregled.

Ugrizi in piki žuželk

Ugrizi žuželk so lahko za pse izjemno boleči, odvisno od vpletene žuželke. Zato ni presenetljivo, da lahko vaš pes včasih kriči zaradi ugriza.

Čebele, ose in mravlje so žuželke, ki lahko ob piku povzročijo nenaden pojav bolečine. Te žuželke lahko povzročijo tudi alergijske reakcije pri vašem psu, kar vodi do neprijetnih simptomov, kot so koprivnica, oteklina in pordelost.

Nekateri hišni ljubljenčki lahko bruhajo, imajo drisko ali se zrušijo po ugrizu čebel. Če ima vaš ljubljenček po piku hude simptome, nemudoma poiščite strokovno pomoč.

Popadki

Tako kot ljudje lahko tudi psi doživijo epileptične napade. Napad se zgodi, ko je v možganih nenormalna raven električne aktivnosti, kar vodi do izgube nadzora nad telesom. Ko ima pes epizodo, se njegovo telo otrdi in ima lahko krče.

Čeprav napadi niso boleči, izkušnja povzroči paniko in zmedenost, zaradi česar vaš ljubljenček kriči. Ko ima vaš pes napad, je najbolje zagotoviti, da se ne poškoduje, tako da odstranite vse ovire okoli sebe. Ko napad mine, jih bo pomagalo pomiriti.

Prav tako lahko pazite na znake bližajočega se napada, da zagotovite, da je vaš pes varen, ko se to zgodi. Pred napadom se lahko psi zdijo prestrašeni, pod stresom ali zmedeni.

Čeprav epileptični napadi običajno ne škodujejo psom, so običajno znaki bolj zaskrbljujočih stanj, kot so presnovne motnje in epilepsija.

Anksioznost

Anksioznost

Psi so nagnjeni k anksioznosti, še posebej, ko se znajdejo v neznanem okolju ali neprijetni situaciji. Kričanje je eden od načinov, kako se manifestirajo njihova tesnobna čustva.

Lahko nenadoma zakričijo, ko zaslišijo glasne zvoke, se znajdejo na novem mestu ali so med neznanci.

Psi kričijo tudi zaradi ločitvene tesnobe, ko jih lastnik zapusti. Takšna tesnoba se običajno pokaže, ko lastnik zjutraj odide v službo. Poleg kričanja lahko zaskrbljen pes praska stene in vrata ali pretirano žveči.

Svojemu psu lahko pomagate premagati ločitveno tesnobo vedenjski trening. Nekatera od vedenjskih obravnav, ki delujejo, vključujejo ohranjanje vašega psa v vaši odsotnosti in ga postopoma navadite na vaše kratke odsotnosti, da ne bo zaskrbljen, ko odidete za daljša obdobja.

Dolgčas

Zdolgočaseni pas bo verjetno kričal, da bi pritegnil vašo pozornost. Psi postanejo dolgčasi, če ne dobijo duševne ali fizične stimulacije, in bodo poskušali pritegniti vašo pozornost s kričanjem.

Kričanje je njihov način, da vam povedo, da zelo potrebujejo igro ali vadbo. Torej, če vaš pes nenadoma zakriči, se vprašajte, ali ste ga zanemarjali.

Druga vedenja, ki lahko kažejo na dolgočasje pri psih, vključujejo kopanje, cviljenje in lovljenje repa. Lahko se prepustijo tudi uničujočim dejavnostim, kot je žvečenje neprimernih predmetov po hiši.

Sanjajo

Če se je vaš pes zbudil z vpitjem, obstaja velika verjetnost, da je to posledica sanj, ki jih je imel. Tako kot ljudje lahko tudi psi zaspijo in imajo žive sanje.

Psi običajno sanjajo o interakcijah, ki se zgodijo čez dan, in bodo kričali v spanju, če so njihove sanje intenzivne. Čeprav bi morda želeli prekiniti nočno moro, ki jo ima vaš pes, je najbolje, da jih pustite.

Ko pes spi, ga lahko nenadno zbudi, da se nagonsko odzove tako, da vas ugrizne ali napade s kremplji.

Njihove pustolovske sanje, naj bodo sladke ali moteče, zanje ne predstavljajo tveganja, zato jih pustite spati. Če se zdi, da ima vaš pes veliko nočnih mor, bo namesto tega pomagalo preučiti, kaj bi ga lahko streslo, ko je buden. Če se znebite negativnih izkušenj v njihovem vsakdanjem življenju, jim boste pomagali preprečiti stresne nočne more.

Vznemirjenje

Psi ne kričijo vedno iz negativnih razlogov. Včasih kričijo, ker so preveč navdušeni. Druge vrste govorice telesa, ki bi vas morale opozoriti na vznemirjenega psa, so mahanje z repom, obračanje na trebuh in celo lajanje.

Vaš pes je lahko navdušen iz več razlogov, na primer, ko se vrnete domov iz službe, ga odpeljete v njegov najljubši pasji park ali ko se zabavajo pri vadbi.

Zaključek zakaj moj pes nenadoma kriči?

zakaj moj pes kriči

Kričanje je eden od načinov, kako psi lahko izrazijo svoja čustva. Zato se je kot lastnik psa ključnega pomena naučiti in prepoznati, kaj to pomeni. Ko vaš pes nenadoma zakriči, poskusite ugotoviti, ali ga boli, mu je dolgčas ali čuti kaj drugega. Če niste prepričani, se lahko vedno obrnete na svojega veterinarja za strokovni vpogled.

Drugi članki, ki bi jih želeli: