Zakaj moj pes opraska preprogo? (2022)

Zakaj-Moj-Pes-praska-predlogo-preprogo

Ko opazite nadležno vedenje, kot je praskanje in morda uničenje vaše preproge, bi se verjetno vprašali: »Zakaj moj pes opraska mojo preprogo?

Psi imajo veliko na videz bizarnih in nerazložljivih vedenj. Poznamo pse, ki uživajo v valjanju v mrtvih ribah, v stoje in tulenju ter v nogi drevesa, ki ga vlečejo veverice, in da, pse, ki praskajo preprogo.

Kot karkoli drugega, lahko z nekaj časa in truda svojega psa izvadite iz tega vedenja, vendar gre bistveno hitreje, če razumete, zakaj vaš pes praska preprogo.

Imamo samozavestnega jazbečarja, ki je zagrizen kopač. Natančneje glede sončne svetlobe, še posebej, ko pade na našo preprogo. Obožujemo jo, vendar smo želeli, da bi bila hiša videti predstavljiva.

Preden se pomaknete navzdol po tem vodniku, »Zakaj moj pes opraska preprogo,« si oglejte ta druga vprašanja o psu: Zakaj moj pes stoji na prsih in Zakaj se moj pes toliko raztegne?

Zakaj psi praskajo preprogo?

Zakaj psi praskajo preprogo?

Zakaj moj pes praska preprogo, je eno tistih vprašanj, ki si jih zastavi vsak lastnik psa, še posebej, če tega še nikoli ni videl? To je srčkano in komično, dokler malo preveč vneto kopanje ne pusti preprogo v drobcih.

Toda priti do korena, zakaj psi praskajo preprogo, je lahko težavno, saj obstaja več razlag. Katero velja za vašega psa, je odvisno od njegove osebnosti, vrste pasme in okoliščin.

1. Iskanje hrane

Eden od odgovorov je povezan s hrano. Ne gre za to, da svojega psa ne hranite dovolj, ampak da pes, ki je motiviran za hrano, nikoli ne zamudi priložnosti, da poišče hrano.

To še posebej velja, če ste svojo dnevno sobo pred kratkim preuredili tako, da gostom strežejo predjedi ali jedli sproščeno večerjo pred televizijo. Preproga je močan magnet za drobtine in sprehajalne nosove psov.

Ko se drobtine ugnezdijo na preprogi, jo vaš pes vidi kot izvirno uganko narave. Nič jim ni všeč kot malo marljive, neodvisne igre, da poiščejo okusno poslastico z opravičilom vaši preprogi.

Povezano: Najboljše kamere za razdeljevanje pasjih priboljškov.

2. Ustvarjanje prijetnih krajev

Drug razlog, zakaj psi opraskajo preprogo, je ustvariti udoben spalni prostor. Za to je kriva tudi ona, ki je nagnjena k rudarjenju s soncem, običajno medtem, ko se vsi ostali usedejo in gledajo televizijo.

Ta nagnjenost k izkopavanju njihove postelje je nagonska in sega v izkušnjo življenja prednikov vašega psa v divjini. Preden so psi postali človekov najboljši prijatelj, so bili živali v brlogu. Nabijali so travo, listje in zemljo, da bi ustvarili prostore, kjer bi lahko varno in udobno spali.

Zdaj je velika verjetnost, da ste svojemu psu kupili čudovito, udobno posteljo s spominsko peno in lepo oporo za vrat. To nič ne spremeni. Praskanje preproge in izkopavanje blazin za najbolj udoben in prijeten spanec je za pse tako refleksno kot mežikanje.

3. Nekaj ​​​​diši zanimivo

Drug odgovor, zakaj je moj pes opraskal preprogo, je tam vznemirljiv vonj. Mogoče si polil vino na tisti del preproge. Ali pa je bila mačka tam bolna in ste jo od takrat počistili.

Ne glede na razlog, verjetno ne veste, da bi na preprogi kaj dišalo. Toda psi imajo močna čutila za vonj in samo zato, ker ne čutite vonja, še ne pomeni, da ga ni.

Pozorno opazujte svojega psa in preverite, ali poleg praskanja preproge tudi nosuje okoli svojega najljubšega mesta za kopanje ali ga pogosto voha. Če je odgovor pritrdilen, to pomeni, da vaš pes praska preprogo, da bi prišel do dna zanimivega vonja.

4. Vaš pes je navdušen

Drug razlog, zakaj psi praskajo preprogo, je, da so preveč navdušeni. To še posebej velja za psa, ki nekaj opazi skozi okno, vendar ne more priti do tega.

To deluje nekoliko podobno preusmerjena agresija pri mačkah. Namesto da bi napadal, vaš pes vzame navdušenje pri pticah, mimo neznancev ali veveric skozi okno in ga usmeri v vašo preprogo.

5. Vašemu psu je dolgčas

Nasprotno pa lahko premalo stimuliran pes začne praskati preprogo, da poživi dan. Psi so lahko čudoviti neodvisen, predvsem ko gre za igranje.

Ampak, če jih ne hranite v stalni zalogi škripajočih igrač, kongov in igrač za vrv, boste morda ugotovili, da je nova najljubša igrača vašega psa vaša preproga.

Povezano: Zakaj moj pes nenadoma sovraži svoj zaboj?

6. Vaš pes ima kaj skriti

Še en razlog, zakaj psi praskajo preprogo, je ta, da to želijo zakopati nekaj. To je lahko najljubša igrača ali malo ostanka hrane. Tako kot kopanje njihovih postelj se to vedenje spominja na pse kot divje živali.

Če sumite, da vaš pes zaradi tega opraska preprogo, ga nemudoma odvrnite. Nepreverjeno, lahko vodi do varovanje virov. Omeniti velja tudi, da zdolgočaseni pes ne bo nehal kopati vaše preproge. Brez redne zabave ali vadbe bodo naredili svoje:

 • Žvečite svoje pohištvo
 • Grizejo njihovo posteljnino
 • Žvečenje neprimernih predmetov, kot so čevlji/časopisi/blazinice za uriniranje

7. Izražanje ločitvene tesnobe

Tako kot ljudje dobijo psi zaskrbljen. Pes, ki opraska preprogo ali preprogo v bližini vaših vrat, morda poskuša razbremeniti njihovo tesnobo, da boste izginili v službo. To je zato, ker za razliko od ljudi psi nimajo pojma o času.

Lahko bi bil odsoten za pet minut ali pet ur, in to ne bi bilo pomembno. Dokler vas ni več, vas vaš pes dojema, kot da ste odšli za vedno. Praskanje preproge ni edini znak ločitvene tesnobe. Morda boste opazili tudi:

Neustrezno uriniranje/iztrebljanje:

 • Lajanje / zavijanje
 • Pacing
 • Destruktivno vedenje, kot je žvečenje ali kopanje

Povezano: Najboljše pasje postelje za ločitveno tesnobo in Najboljše pasje igrače za ločitveno tesnobo.

8. Regulacija temperature

Praskanje preproge za nadzor telesne temperature je še en odmev psov v divjini. Poleg ustvarjanja udobnih spalnih prostorov so morali psi ogreti sebe in svoje torbe.

V ta namen so kopali listje, travo in vse, kar so pozimi lahko vrgli v jamo. Nasprotno pa so poleti kopali enako hladna spalna mesta. Brez listov za kopanje ali regulacijo toplote se vaš pes zadovolji z vašo preprogo.

9. Obnašanje pri iskanju pozornosti

Morda ne nameravate, lahko pa svojega psa spodbujate, da opraska preprogo. Psi ljubijo le nekaj stvari bolj kot pozornost, in če jih opazite s praskanjem po preprogi, potem mislijo, da so na dobri stvari.

10. Nekatere pasme praskajo preprogo bolj kot druge

Končno, medtem ko vsi psi kopljejo in praskajo preprogo, nekatere pasme to počnejo več kot druge. Omenili smo lastništvo jazbečarja. Poleg tega, da so neslavno trmasti, so zagrizeni kopači.

Nikoli niso srečali blazine, ki je ne bi mogli zdrobiti, ali luknje, ki je ne bi mogli narediti, da bi dosegla antipode. Toda jazbečarji nimajo monopola nad praskanjem preprog. Druge pasme z nagnjenostjo k lomljenju vaše preproge vključujejo:

 • Terierji
 • Miniaturni šnavcerji
 • Huskiji
 • Beagles
 • Škotski ovčarji

Pogosta vprašanja: Zakaj moj pes opraska preprogo

Kako preprečiti, da bi vaš pes praskal preprogo

Torej, to je veliko različnih odgovorov, zakaj psi praskajo preprogo. Toda to morda še vedno ne bo odgovorilo na vaše vprašanje. Torej, tukaj je nekaj drugih pogosto zastavljenih vprašanj o tem, zakaj psi praskajo preprogo.

Zakaj moj pes praska po preprogi in cvili?

Razlog, zakaj vaš pes praska preprogo in cvili, je skoraj vedno povezan z vonjem. To je tipično vedenje v nedavno žalujočih psovna primer, ker preproga še vedno diši po njihovem umrlem prijatelju, bodisi človeku ali pasju.

Tam je lahko tudi ostanek vonja, do katerega ne morejo dostopati. Naš jazbečar je odličen za cviljenje nad preprogo, kjer je mačka pustila dlake, še posebej, če kepe dlake ni več tam za jesti.

Povezano: Kaj naj storim, če imam jokajočo čivavo?

Zakaj moj stari pes praska preprogo?

Na to je težje odgovoriti. Starejši psi so s staranjem seveda bolj zaskrbljeni in morda zato vaš stari pes praska po preprogi. Prav tako so bolj dovzetni za bolezni in s praskanjem preproge morda poskušajo pritegniti vašo pozornost.

Ali pa vaš stari pes morda bolj praska po preprogi, ker se trudi, da bi se tako hitro udobil kot v mladičevi dobi. Če natančno ugotovite, zakaj vaš stari pes praska preprogo, potrebujete malo pasje psihologije, še posebej, če želite rešiti težavo.

Kako preprečiti, da bi vaš pes praskal preprogo

Kako preprečiti, da bi vaš pes praskal preprogo

Torej, zato psi praskajo preprogo. Toda kako to ustaviti? Preprečiti, da bi vaš pes opraskal preprogo, je ena izmed tistih težav, ki jih je mogoče rešiti. Če želite najti pravega, morate diagnosticirati vedenje.

Na primer, psu z ločitveno tesnobo bi lahko koristili pomirjevalni razpršilniki feromona. Po drugi strani pa bo zdolgočasenemu psu koristila redna vadba in strukturirane igre.

Prav tako ne pozabite, da je včasih razlog, zakaj vaš pes opraska preprogo, nagon in ne ravnanje vašega psa. Psu, ki koplje, da bi se počutil udobno, na primer, ne bo zanimalo, kolikokrat posesate ali koliko močnih šamponov vzamete na preprogo.

Povezano: Vodnik za usposabljanje za krepitev negativnih psov.

Zaključek za “Zakaj moj pes praska preprogo”

Zakaj-moj-pes-praska-preprogo-zaključek

Obstaja veliko razlogov, zakaj psi praskajo preprogo. Bodite potrpežljivi, ko poskušate ugotoviti, kaj povzroča, da vaš pes opraska preprogo.

Ko to ugotovite, se lahko ukvarjate s tem, kako preprečiti svojemu psu praskati preprogo, in izvedete spremembe, ki bodo poskrbele, da bo srečen, zabaven in udoben.

Za več vprašanj, podobnih temu priročniku, »Zakaj moj pes opraska preprogo,” si lahko ogledate:

Več o tej temi psa lahko izveste tako, da si ogledate »Zakaj psi kopljejo po preprogi” spodaj: