Zakaj moj pes potiska predmete z nosom? (2022)

bokanje po nosu psa

Psi so naši najboljši prijatelji in stalni spremljevalci. Vendar pa je ena stvar gotova – zagotovo počnejo najbolj nore stvari! Od zoomijev do nenehnega tapkanja po betonskih tleh, večino njihovega čudnega, zmedenega vedenja lahko pripišemo njihovim naravnim nagonom.

Če vidite psa, ki z gobcem veselo preganja žogo ali skledo, vas morda zanima, kaj namerava vaš pes. Ne pozabite, da so pasji nosovi 40-krat večji od človeških in da imajo v nosu 300 milijonov receptorjev za vonj. Torej, kakšen učinek ima to na psa?

Vaš pes je morda preprosto v radovedni fazi in uporablja svoj nos za opazovanje okolice, kar lahko vključuje tudi drkanje. Vaš pes je morda na mizi zaznal nekaj očarljivega, na primer razlito hrano ali drobtine.

Radovedno obdobje je nekoliko nenavadno, ker kužkova radovedna faza običajno traja od 5 do 7 tednov. Vendar pa druga šola misli verjame, da je trkanje nosu simptom pogojevanja povpraševanja. Ne pozabite, da so psi še vedno živali in so bolj naravno nenasitni in pričakujejo, da jim bo svet delal v prid! Pridite izvedeti, zakaj vaš pes potiska predmete z nosom!

Drugi članki, ki bi jih želeli: Zakaj moj pes brca po zadnjih nogah?

Zakaj torej psi potiskajo stvari s svojim nosom?

Zakaj moj pes potiska predmete z nosom?

Številni psi se ukvarjajo z nenavadno dejavnostjo drgnjenja po nosu, pa naj bo to potiskanje sklede s hrano naokoli pred večerjo ali noskanje z nogo ob vsakem sprehodu. Lastniki psov po vsem svetu so radovedni, zakaj njihov pes potiska predmete z nosom, odzivi pa segajo od zabave do zaskrbljenosti.

Vaš pes poskuša nekaj premakniti

Vaš pes poskuša nekaj premakniti

Psi nimajo spretnosti, kot jih imamo ljudje, in niso sposobni izvesti preprostih dejanj, ki jih pogosto jemljemo za samoumevne, kot je, da nekaj poberejo in prestavijo.

Če ne bo česa nečesa, drugi način je, da vaš pes uporabi svoje občutljive gobce za premikanje stvari naokoli.

Če opazite, da se vaš pes igra s svojo najljubšo žogo, jo bo ne samo udaril s svojimi tacami, ampak jo bo tudi vrtel z nosom.

Če se zdi, da je premikanje po nosu vašega psa razširjeno na številne predmete (ali poriva svojo posteljo, skledo in žogico? ), lahko porine stvari, saj je to zanj najpreprostejši način, da jih premika.

Vaš pes poskuša komunicirati

Vaš pes poskuša komunicirati

Psi včasih s svojimi gobčki potiskajo druge ljudi in živali izzove odgovor ali uveljaviti svojo prevlado.

Vaš pes potiska stvari z nosom, ker je to sredstvo, da se spoprijatelji, prejme pozornost, pozdravi, pomiri, opomni, zahteva, črede ali pokaže naklonjenost. Morda se odzovejo na nekaj, kar ste povedali.

Medtem ko je vaš pes, ki vam potika z nosom v obraz, zelo očarljiv, je velika verjetnost, da glavni cilj vašega psa ni poskušati biti srčkan, ampak vam posredovati sporočilo. Vaš pes vam morda skuša nekaj povedati, od podložnega »tvoja sem« do pozornosti željnega »pobožaj me!«.

Običajno se želijo božati, se z njimi igrati, sprehajati in hraniti. Večina lastnikov hišnih ljubljenčkov večino časa razume, kaj iščejo, vendar niso vse okoliščine tako enostavne.

Nekateri psi lahko celo zaznajo, da ste pod stresom ali ste razdraženi in potrebujejo tolažbo. Njihovo dregnjenje je lahko način, kako reči: “Awww, tukaj sem zate”.

Včasih lahko potisnejo igračo proti tebi in preprosto rečejo: “Živjo, se želiš igrati?”

Psi pogosto uporabljajo svoje nosove na enak način, kot ljudje uporabljajo svoje roke. “Umiram!” potisnili bodo skledo s hrano in vas pričakovano pogledali.

Vaš pes pase!

Vaš pes pase!

Pasme z močnimi pastirskimi nagoni, kot so avstralski ovčarji in obmejni ovčarji, pogosto potiskajo govedo v smer, v katero želijo, da gre.

Ni razlike z njihovimi hoo-mani! Pomik na teleta lahko pomeni le, da vas pes usmerja, da greste na določeno pot, ali če je njihova družina v ločenih sobah, morda samo želi, da bi bila skupaj.

Prikaz oddaje

Prikaz oddaje

Ko psi potiskajo gobce proti drugim psom, jim to pomeni, da jim rečejo »ti si šef« in se dovolijo.

Poskušajo se izogniti pretepu ali soočenju in upajmo, da si pridobijo novega prijatelja. Pokorni psi bodo prevladujočemu psu trlili usta in gobčke, poleg tega pa jih bodo lizali, da bi pomirili svojega novega prijatelja.

Vaš pes je dolgčas

Vaš pes je dolgčas

Ko se psu naveliča, lahko potiska kroglico ali svojo posodo s hrano naokoli, tako da se zdi, da je živa, še posebej, če posoda s hrano začne ropotati in povzročati hrupa.

Preganjanje nečesa naokoli aktivira nagon plena in zdolgočaseni pes se lahko loti čudnega vedenja, kot je lovljenje repa ali premikanje predmetov naokoli za dobro staro lovljenje.

Vaš pes ima slab vid

Vaš pes ima slab vid

Pasji starši si lahko nenamerno udarec napačno razlagajo kot namerni sunek. Če je vaš pes star ali ima težave z vidom, bo verjetno imel težave z vidom in bo posledično napačno ocenil položaj stvari.

Nepazljiva izboklina na zadnji strani teleta ali moker nos, ki vas nenadoma in nepričakovano potisne v vas, je morda preprosto to, napaka.

Vaš pes je lačen ali žejen

Vaš pes je lačen ali žejen

Ko je posoda za hrano ali vodo vašega psa prazna, jo lahko potisnejo, da bi pritegnili vašo pozornost in vas skušali opozoriti, da napolnite posodo, potem ko zaslišite ropotanje kovine ob tla.

Čeprav je to pogosto neškodljiv in koristen način sporočanja, kaj potrebuje, bo vaš pes morda začel dobivati ​​idejo, da mu boste morda napolnili hrano, če bo zazvenel s skledo s hrano.

Če je to nezaželeno vedenje, vedno poskrbite, da bo na voljo sladka voda in hranite samo ob določenih časih obroka, nikoli, ko posoda brneči po hiši.

Preprosto prezrite vedenje in sčasoma se bo vaš pes naučil, da ga potiskanje posode s hrano ne bo pripeljalo nikamor.

Če vedenje vztraja, ga popravite z odločnim »Ne« in odstranite skledo za kršitev.

Kako popraviti potiskanje, če je potrebno

Kako popraviti potiskanje, če je potrebno

Medtem ko je nekaj drgnjenja naravno in očarljivo, lahko postane nadležno, če vaš pes pretirano buta vas ali druge predmete in si nenehno želi pozornosti. Predstavljajte si, da sredi noči škripa skledo s hrano ali pa vas nenehno zbuja vaš pes, ki si želi pozornosti.

Nekaj ​​drgnjenja je odličen pokazatelj potreb vašega psa, zlasti v kritičnih časih, na primer, ko želi pes iti ven na kahlico.

Če pa je vaš pes preveč naporen, odpravite težavo v kali in popravite vedenje.

Pretiranega drganja lahko odvrnete tako, da rečete odločen »ne«, da mu posvečate pozornost le, ko tega ne zahteva, ali pa popolnoma ignorirate vedenje in se umaknete s prizorišča.

Drgnjenje nosu in drgnjenje nosu

Drgnjenje nosu in drgnjenje nosu

Ključnega pomena je razlikovati med drgnjenjem nosu in drgnjenjem nosu. Medtem ko je občasno drgnjenje nosu po preprogi ali kavču preprosto vaš pes, ki se želi dobro opraskati, lahko vztrajno drgnjenje nosu kaže na resnejšo težavo, kot so kožne alergije, paraziti ali okužbe.

Če se je vaš pes nenadoma začel drgniti nos po domačem pohištvu in se mu zdi, da je nos vnet, suh ali celo krvav, pojdite k veterinarju! So profesionalci in bodo lahko ugotovili, kaj je narobe z vašim psom, in z njim ustrezno ravnali.

poleg tega drgnjenje nosu je lahko tudi nagonsko vedenje, globoko zakoreninjeno v starih načinih, ko so se volkovi v zmagi valjali po ostankih sveže ubitega in pojedenega plena.

Naučite svojega psa, da neha premikati predmete

Izučite svojega psa

K sreči, ne glede na to, kaj vodi vašega psa k potiskanju stvari z nosom, pa naj bo to tesnoba zaradi ločitve, prikaz dominantnosti ali pomanjkanje socializacije in usposabljanja, vam lahko pozitivna okrepitev to pomaga ustaviti.

Ključ do uspeha je nagrajevanje želenih dejanj s hrano, pohvalo, igračami ali čim drugim, kar se vašemu psu zdi prijetno, ko se neželeno vedenje ustavi.

Seveda pa trening ni edina stvar, na katero se boste morali osredotočiti. Če vložite več časa za povezovanje s svojim psom, se lahko počuti bolj cenjenega in zadovoljna z vašim podjetjem.

Zdolgočaseni in premalo stimulirani psi se lahko tudi pretirano premikajo okoli stvari s svojimi smrčki, zato poskrbite, da se vaš pes dovolj giblje. Ne pozabite, utrujen pes je srečen pes!

Če se je vaš pes naučil dobiti, kar želi, tako, da se z nosom premika okoli predmetov, boste morda želeli opustiti to navado.

Toda to ne pomeni, da jim ne morete dati tistega, kar želijo, in z nenehnim usposabljanjem se lahko naučite, kdaj je to primerno, pa tudi naročil, ki jih boste potrebovali za krepitev »dobrega« vedenja.

Zaključek zakaj moj pes potiska predmete z nosom?

Kot večina, če ne vse pasje vedenje, je trzanje nosu eno izmed bolj očarljivih in bolj prikupnih dejanj, ki jih lahko pokaže vaš pes. Večino časa je vedenje neškodljivo in je način, da pritegnete vašo pozornost ali poskušate nekaj sporočiti.

Vendar, kot vedno, če vedenje postane pretirano ali obsesivno, je morda čas, da se posvetujete s specialistom za vedenje psov. V nasprotnem primeru se zabavajte in uživajte v vseh teh bokih s hladnim, mokrim nosom!

Drugi članki, ki bi jih želeli:

Še vedno vas zanima, zakaj vaš pes potiska predmete z nosom? Oglejte si spodnji videoposnetek.