Zakaj moj pes spi med mojimi nogami? (2022)

Zakaj moj pes spi med mojimi nogami

Psi imajo veliko nenavadnih vedenj, od spanja na hrbtu do hoje v krogih, preden se ustalijo. Vaš pes bo morda celo spal med vašimi nogami, ko se zlezete v posteljo, zaradi česar ste bolj podobni človeški presti kot udobnemu lastniku hišnega ljubljenčka.

Ko to postane navada, se boste morda vprašali: »zakaj moj pes spi med mojimi nogami?« Imamo odgovore. Morda boste presenečeni, ko boste ugotovili, da so psi, ki spijo med nogami svojih lastnikov, precej pogosti. Toda zakaj to počnejo?

Preden se pomaknete navzdol po tem vodniku, »Zakaj moj pes spi med mojimi nogami,« si lahko ogledate ta druga vprašanja o psu: Zakaj moj pes spi ob vznožju postelje? in Zakaj moj pes nenadoma spi sam?

Razlogi, zakaj pes lahko spi med lastnikovimi nogami

Razlogi, zakaj pes lahko spi med lastnikovimi nogami

Ne, vaš štirinožni prijatelj vas ne poskuša samo spraviti v nelagodje med spanjem. Obstaja nekaj upravičenih razlogov, zakaj vaš pes spi med vašimi nogami.

  • Pack Instinct: Ker so tovorne živali, so psi naravnani na spanje blizu svojih partnerjev zaradi varnosti, topline in preživetja. Vendar je skoraj nemogoče, da se tako obnašate v domačem okolju, razen če imate več kot enega psa. Zato se vdajo svojemu naravnemu nagonu čopora, tako da spijo med vašimi nogami – navsezadnje ste vi vodja čopora. Za udobje se stiskajo blizu, zato bi morali to videti kot znak naklonjenosti.
  • Strah: Psi pogosto razvijejo strah zaradi pomanjkanja socializacije in preteklih negativnih izkušenj. Glasni, nenadni zvoki, kot so grmenje, ognjemet in streli, lahko tudi prestrašijo pse in povzročijo, da spijo med vašimi nogami. Tam najdejo udobje in varnost.

Če niste prepričani, ali je vaš pes prestrašen, bodite pozorni na nekatere druge pogoste znake, vključno z:

  • Režanje
  • Pacing
  • Trepetanje
  • Nenehno lajanje
  • Cvilenje
  • Skrivanje ali bežanje

Ko je vaš pes prestrašen, lahko zavzame tudi pokorno držo, tako da drži glavo navzdol in potisne rep med noge.

Povezano: Razlogi, zakaj mora moj pes spati in se me dotika.

Psi na svoje lastnike gledajo kot na dragoceno posest

Psi na svoje lastnike gledajo kot na dragoceno posest

Tako kot otroci tudi psi tekmujejo za pozornost – še posebej, če je v družini nov dodatek. Morda se bo pojavil nov hišni ljubljenček ali dojenček, vaš pes pa se bo zvijal med vaše noge zaradi pozornosti, ker vas ceni.

Čeprav je to sladko čustvo, bodite previdni pri vseh drugih “ljubosumen” vedenja. Študije so pokazale, da psi zmorejo včasih pokažejo agresijo za zaščito predmeta visoke vrednosti.

To vedenje se imenuje varovanje virov in psi ga uporabljajo, da obdržijo nadzor nad nečim v prisotnosti druge živali ali neznane osebe. Mešanci in kastrirani samci pogosteje pokažejo to vrsto agresije.

1. Iščete toplino

Drug razlog, zakaj vaš pes spi med vašimi nogami, je, da najde toploto. Majhne pasme psov, kot so čivave, postanejo v hladnejših mesecih bolj ljubke, ker niso dovolj topli.

Čivave imajo manj dlake in manj telesne maščobe, zato se hitro ohladijo. Ker so človeške noge mehke, tople in mesnate, postanejo takojšnje grelne blazinice. Tudi, če je pasji spalni prostor hladen, bodo iskali toploto med vašimi nogami.

2. Izražanje ljubezni

Poleg tega, da je zaščitniški, pes spi med vašimi nogami, da pokaže, kako zelo ljubi in ceni vašo družbo. To je tudi način, da se vam zahvalimo, ker ste jim izkazali naklonjenost ali jim dali priboljške.

Bistvenega pomena je, da svojega psa priznate in mu v zameno daste ljubezen in naklonjenost. Čeprav morajo spoštovati vašo avtoriteto, bodo srečnejši in bolj zadovoljni, če si vzamete čas, da se počešete za ušesi ali jih verbalno pohvalite.

3. Iskanje čustvene podpore

Iščete čustveno podporo

poškodovani, zaskrbljeni, negotovi, bolni ali utrujeni potrebujejo čustveno podporo. To je zato, ker imajo podobne možganske strukture kot ljudje. Po mnenju profesorja Stanley Corenpsi doživljajo podobne kemične spremembe kot ljudje med različnimi čustvenimi stanji.

Lahko občutijo osnovna čustva, kot so jeza, veselje, ljubezen in strah, in potrebujejo čustveno podporo. Torej, vaš pes lahko spi med vašimi nogami preprosto zato, ker je imel slab dan in potrebuje tolažbo.

4. Iskanje varnosti

Tudi psi spijo med vašimi nogami, ker se tam počutijo varne. Nekatere pasme psov so usposobljene za delo skupaj z ljudmi in niso ločene. Morda bodo želeli biti tudi pozorni v primeru kakršnega koli gibanja, najboljši način pa je spanje med nogami.

5. Ločitvena tesnoba

Ko že govorimo o tem, da ne želijo biti ločeni, se nekateri psi borijo z ločenostjo od svojih lastnikov. Spanje med nogami lastnika zagotavlja maksimalno bližino in zagotavlja fizični stik. Takšni psi kažejo agresivno vedenje, ko ostanejo sami.

Lahko hodijo, renčajo, trepetajo, cvilijo ali postanejo nemirni vsakič, ko lastnik odide. Prav tako lahko uničijo pohištvo, lubje ali pobegnejo iz zaboja. Najboljši način za zmanjšanje tesnobe zaradi ločitve je, da psa pustite za kratek čas in ga nagradite po vrnitvi.

Ponovite postopek in podaljšajte obdobje, ko so sami, dokler se ne navadijo. Če je treba vašega psa vsako noč opomniti na vašo prisotnost tako, da spi med vašimi nogami, je najbolje, da mu zagotovite varnost in udobje.

Povezano: Najboljše igrače za pse za ločitveno tesnobo.

6. Del usposabljanja

Psi, pridobljeni iz reševalnih centrov ali drugih lastnikov, imajo morda že zakoreninjene navade. Če bi lastnik psa naučil spati med nogami, bi v novem domu nadaljevali s trendom.

Ne bi smel biti problem, če vam je ideja všeč. Če ne, ne sramujte psa, ker počne, kar je navajen. Morda ne bodo pravi za vas ali pa jih boste morda lahko naučili, da prenehajo s to navado. Karkoli se odločite, naredite to z nežno avtoriteto.

Povezano: Vodnik za usposabljanje psov z negativno ojačitevjo.

7. Izkazuje zaupanje

Psi so človekov najboljši prijatelj, kar se lahko pokaže v pasjih zaščitniških in včasih oprijemljivih navadah. Pes sčasoma razvije posebno vez z lastnikom in spanje med vašimi nogami je znak močne vezi.

A Študija, izvedena na univerzi Eotvos Lorand je pokazala, da mladički zaupajo ljudem, kot so njihove mame, in imajo večjo verjetnost, da bodo pokazali to vedenje.

Med študijo je bilo 48 dvomesečnih mladičkov seznanjenih s temi napravami:

  • Plastični koš, ki povzroča zvoke iz skritega zvočnika
  • Ventilator, ki piha trakove

Mladički so bili združeni s svojimi človeškimi lastniki in materami. Vodilni raziskovalec je ugotovil, da je osem od 10 mladičkov vzelo čustvene namige svojih lastnikov in mam, kar dokazuje visoko stopnjo zaupanja med ljudmi in psi.

8. Lastnik dovoli navado

Preproste navade, kot je drgnjenje po trebuhu in praskanje psa po ušesih, ko leži med vašimi nogami, ga spodbujajo, da nadaljuje z rutino. Toda čeprav se zdi v redu, lahko postane neprijetno, ko žival raste.

Pri velikih pasmah, kot je nemški ovčar, se žival počuti težko, zaradi česar je nemogoče udobno spati med vašimi nogami.

Najbolje je, da to vedenje od začetka odvrnemo tako, da jih vpišemo v program šolanja psov ali si postavimo bolj sproščujoč prostor, kjer si lahko počivajo.

9. Naravno kopanje

Psi se kopljejo, ko delajo luknje in tunele, da se skrijejo ali živijo. V preteklosti so se psi kopali v gozdu, da bi ustvarili varno mesto za svoje mladičke, da bi ostali in našli hrano.

Ta nagon se je prenašal iz ene generacije v drugo. Ker pa so sodobni psi udomačeni, se lahko zakopljejo le v rjuhe, odeje in med noge svojega lastnika.

Povezano: Zakaj psi spijo tako, da so njihovi zadnjici obrnjeni proti vam?

Kako preprečiti, da bi pes zaspal med vašimi nogami

Kako preprečiti, da bi pes spal med mojimi nogami

Preden ugotovite načine za odvračanje od vedenja, je najbolje razumeti, zakaj in kdaj to storijo. Nekateri psi lahko pokažejo to vedenje, ko v dom pripeljejo drugega hišnega ljubljenčka.

Pes se lahko ustavi, ko se navadi na novo okolje ali situacijo, vendar je čas, da poiščete načine, kako odvrniti vedenje, če se zadržuje. Poskusite nekaj od naslednjih idej za lažji postopek.

1. Naučite jih spati nekje drugje

Izogibajte se spodbujanju njihovega vedenja in jih usmerite v zaboj ali drugo počivališče. Uporabite pozitivno okrepitev, ko se obnašajo pravilno in spijo v svoji postelji ali poleg vas, ne pa med vašimi nogami.

Če je pes razvil to navado zaradi ločitvene tesnobe, je nujno preživeti čas z njim. Crkljajte jih ali jih drgnite, da jih pomirite pred spanjem.

2. Odvrnite psa

Peljite psa na sprehod, se igrajte z njim ali ga odpeljite v bližnji park, kjer se lahko igra z drugimi psi. Takšne dejavnosti zmanjšujejo vso energijo, ki bi se lahko zadrževala v njihovih sistemih. Ko so utrujeni, bo manj verjetno, da se bodo »zakopali« pred spanjem.

3. Ustvarite jim udoben prostor za spanje

Počivališče za psa mora biti udobno. V nasprotnem primeru bodo iskali udobje na drugih področjih – tudi med vašimi nogami. Njihov spalni prostor naj bo opremljen tudi s pravimi dodatki, ki psa privabijo k spanju.

Udobne podloge za zaboj, igrače in drugi dodatki bodo vašega kužka privabili v spanje v svojem zaboju. Pes bo morda potreboval tudi nekaj usposabljanja v zaboju, še posebej, če je nov v domu.

To je zato, ker so nekatere pasme psov odporne na usposabljanje v zabojih – pravilen uvod v zaboj vpliva na to, ali bo psu tam udobno in pripravljen spati.

Pomembna je tudi prava velikost zaboja. Tako kot stoli, postelje in zofe je tudi velikost ključnega pomena za udobje psa, odvisno od njegovega temperamenta in pasme.

Zaboji z mehkimi stranicami so najboljši za pse, ki ne žvečijo, medtem ko so veliki zaboji idealni za odrasle pse, ki so že bili šolani.

Tudi zaboj mora biti udoben, odvisno od vremena. V bližini zaboja sem postavil ventilator za zaboj, da se moj debelodlaki ljubljenček hladi v toplih poletnih mesecih.

Povezano: Najboljše pasje postelje za ločitveno tesnobo.

4. Psu prepovedati vstop v spalnico

Včasih so psi tako prijazni, da se ne zavedajo razlike med svojim počivališčem in posteljo lastnika. Najboljši način, da se izognete tej zmedi, je, da jim prepovete spanje v spalnici. Če so že navajeni spati zraven vas, jih naučite spati v zaboju postopoma.

5. Izogibajte se krepitvi vedenja

Pes, ki spi med vašimi nogami, je lahko neprijeten in na to je najbolje opozoriti takoj, ko se pes vanj vključi. Nato jih prosim usmerite, naj se uležejo na tla, na zaboj ali na druge počivališča in pri tem bodi odločen.

ne “prepustiti se” včasih in se razburijo, ko to poskušajo ponoviti. Vse mora biti pod vašimi pogoji, ne njihovimi.

6. Pomirite psa

Če pes zaradi strahu spi med vašimi nogami, ga prepričajte v svojo prisotnost, dokler ne bo mogel spati sam. Najbolje bi bilo, da jih redno izpostavljate drugim živalim, ljudem in izkušnjam, da jim pomagate ublažiti strahove in jih navaditi na različne situacije.

7. Vpišite se v program šolanja psov

Vpišite se v program šolanja psov

Če vse te spremembe še vedno ne odpravijo težave, je najbolje, da svojega kosmatega prijatelja vpišete v program šolanja psov. Strokovnjaki lahko hitro ugotovijo vzrok težave in predpišejo ustrezna zdravila.

Zaključek za “Zakaj moj pes spi med mojimi nogami”

Zaključek Za

Zdaj imaš veliko odgovorov. Ne glede na to, ali ste v redu s tem ali ne, je bistveno, da razumete vedenje vašega psa, ugotovite, zakaj se plazi med vašimi nogami, in se odločite, ali želite, da ostane tam, ali ga naučite spati drugje.

Če najdete ta vodnik, »Zakaj moj pes spi med mojimi nogami,” koristno, si lahko ogledate ta druga vprašanja o psu:

Več o vedenju vašega psa pri spanju lahko izveste tako, da si ogledate »Zakaj vaš pes spi z vami” spodaj: